Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_trimestr_YeD.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

(У формулі 1 cFi)

де ЧП – чистий прибуток;

Ам – амортизація, що врахована у складі витрати при визначенні величини чистого прибутку;

та – робочий капітал на початок та на кінець періоду;

- прогнозовані капітальні інвестиції;

та – довгострокові зобов’язання на початок та на кінець періоду.

Робочий капітал – вартість оборотних активів цілісного майнового комплексу, що зменшена на величину його короткострокових (поточних) зобов'язань.

Капітальні інвестиції - інвестиції, що спрямовуються у будівництво, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання, створення необоротних активів (включаючи необоротні матеріальні активи, призначені для заміни діючих, і устаткування для здійснення монтажу), а також авансові платежі для фінансування капітального будівництва;

Модель чистого грошового потоку для інвестованого капіталу відображає вартість цілісного майнового комплексу з урахуванням власного та запозиченого капіталу.

Чистий грошовий потік для інвестованого капіталу на кожен рік (квартал, місяць) прогнозного періоду розраховується як прогнозована величина чистого прибутку, розрахована за умови припущення про відсутність витрат на сплату відсотків за довгостроковим боргом, збільшена на прогнозовану суму амортизації, що врахована в складі витрат під час визначення величини чистого прибутку, зменшена на величину прогнозованого приросту робочого капіталу (збільшена на величину зменшення робочого капіталу) і зменшена на величину прогнозованих капітальних інвестицій за відповідний період.

ЧГПВК=ЧП+Ам – (РКп – РКк)– КІ

(У формулі (1) cFi)

– грошові виплати %, пов’язаних з довгостроковою заборгованістю;

Прогнозування грошового потоку за будь-якою з його моделей, зазначених у пункті 15 цього Стандарту, здійснюється у цінах відповідного року (кварталу, місяця) прогнозного періоду з урахуванням прогнозованого рівня інфляції (номінальний грошовий потік) або у цінах, що діють на дату оцінки, без урахування прогнозованого рівня інфляції (реальний грошовий потік).

У грошовому потоці для інвестованого капіталу чистий прибуток включає в себе величину процентів по довгостроковим кредитам, так як весь інвестований капітал працює не тільки на створення прибутку, але й на виплату відсотків по кредитам. Якщо не враховувати виплачені відсотки відбудеться недооцінка ефективності використання капіталу. Отже, для грошового потоку для власного капіталу необхідно враховувати прогнозований рівень заборгованості, а також відсотки, чого не потребує аналіз грошового потоку для всього інвестованого капіталу. Спрогнозувати рівень заборгованості та відсотки є складним завданням, так як рівень заборгованості залежить не тільки від необхідних капіталовкладень, але й від наявності власних коштів. До того ж відсоткові ставки можуть змінитися.

Головна обставина, що враховується при виборі того чи іншого грошового потоку: якщо прибуток (чи грошовий потік) формується головним чином за рахунок власних коштів без значних заборгованостей, то для оцінки підприємства необхідно використовувати грошовий потік для власного капіталу. Якщо прибуток формується значною мірою за рахунок залучення позикових коштів, то підприємство необхідно оцінювати з застосуванням моделі грошового потоку для інвестованого капіталу, тобто без урахування плати по відсоткам та зміни по довгостроковим зобов’язанням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]