Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!Опорний конспект лекцій Історія мистецтв 10.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.2. Синтез мистецтва. Будівництво і мистецтво (живопис) Трипілля

Витоки традицій української народної архітектури у пам'ятках трипільського бу­дівництва, фіксованих на теренах від Південно-Східного Прикарпаття до Дніпра (IV—III тис. до н.е.). Утворення первісних форм житлових комплексів з ознаками організованих протоміст; аналоги в культурах Близького Сходу (Чатал-Гуюк). Ранній, середній, пізній етапи будівництва трипільців. Впливи Трипілля у мону-ментально-сепукральній (поховальній) архітектурі (культури михайлівського зра­зка та Кемі-Оба). Курганний могильник мідного віку поблизу с. Вербівка (Черка­щина); Виноградинське святилище в Надазов'ї. Зв'язок живопису Трипілля з ар­хітектурою, окремими видами декоративної кераміки і керамічної фігуративної пластики. Ідеологічно-магічна функція трипільського живопису. Розписна трипіль­ська кераміка. Семантика онтологічних живописно-орнаментальних мотивів.

Антропоморфні стели індоєвропейців

Поховальні обряди індоєвропейців і традиція антропоморфних стел (У-ІІІ тис. до н.е.). Художнє значення і сакральна сутність антропоморфної степової монумента­льної пластики періоду міді-бронзи. Наталівська стела (Уманщина). Керносівський ідол (Дніпропетровщина). Стела із с. Федорівка (Полтавщина). Антропоморфні стели — початковий етап розвитку української монументально-меморіальної скульптури.

Антропоморфна пластика Трипілля

Світове значення культури Трипілля-Кукутені; впливи ранньоземлеробських куль­тів Середземномор'я та Середньої Азії неоліта і енеоліта. Ранній, середній, пізній періоди розвитку керамічної трипільської пластики. Семантика, естетика, орна­ментація антропоморфної кераміки. Реалістичні та схематизовані жіночі статует­ки. Тенденції інтеграції культури Трипілля і Степової України на терені поселення Усатового (тепер — територія м. Одеси). Усатівська стела — етапний твір, зумо­влений процесами взаємопроникнення образотворчих іконографічно-онтологічних мотивів світового мистецтва. Катакомбна культура; творення портрета людини на модельованих черепах — приклад започаткування культу предків на землях Укра­їни.

Лекція 3-4. Тема: мистецтво давнього сходу

Навчальна мета: вивчити основні найбільш суттєві етапи розитку мистецтва та архітектури. Закріпити лекційний матеріал. Навчитися працювати з додатковою літературою, зарисовувати пам’ятки архітектури, їх декор, конструктивне рішення, а також відтворювати обємне зображення споруди.

Час: 160 хв.

Метод: Лекція

Місце: Навчальна аудиторія

Навчальні питання:

  1. 40 хв.

  2. 40 хв.

  3. 60 хв.

  4. Заключна частина – 10; 10 хв. (підсумок лекції, відповідні на запитання).

Матеріально-технічне забезпечення: література, фото матеріали тощо.

Джерела і література:

І.Всеобщая история искусств: В шести томах. - Москва, 1956. -Т. 1 - С. 71-128.

2.  Всеобщая история архитектурьі. - Москва, 1958. - Т. 1. - С. 50-75.

3. История искусства зарубежньїх стран. - Москва, 1962. - Т. 1. - С. 20-46.

4.  История зарубежного искусства: Учебник для средних худож. заведений. - Москва, 1971. - С. 21-32.

5. Лобановський Б. Б. Мистецтво Стародавнього Єгипту. - К., 1972.

6. Афанасьєва В., Луконин В., Померанцева Н. Искусство Древнего Востока. - Москва; Дрезден, 1976. - С. 199- 342. /Малая история искусств/.

7.  Асєєв Ю. С. Шедеври світової архітектури. - К., 1982. - С. 7-9.

8.  Всеобщая история искусств: В шести томах. - М., 1956. - Т. 1. -С. 41-68, 383-398.

9.  Всеобщая история архитектурьі. - Москва, 1958. - Т. 1. - С. 13-49.

10. История искусства зарубежньїх стран. - Москва, 1962. - Т. 1. - С. 47-70.

11.  История зарубежного искусства: Учебник для средних худож. заведений. - Москва, 1971. - С. 32-34.

12. Афанасьєва В., Луконин В., Померанцева Н. Искусство Древнего Востока. - Москва; Дрезден, 1976. - С. 29-198. /Малая история искусств/.

ПЛАН

  1. Мастаба, піраміди, типи храмових споруд та їх ансамблі.

  2. Історичний розвиток архітектурних форм і зародження ордерної системи в стійочно-балочних конструкціях.

  3. Синтез мистецтв і архітектури. Єгипетський житловий будинок. Містобудування Єгипту.

  4. Основні етапи розвитку художньої і будівельної культури шумеро-аккадійського, ассирійського і вавілонського періодів. Будівельні матеріали і конструкції. Розвиток типів житлових і монументальних споруд, зіккурати, палацові і оборонні споруди.

  5. Особливості рельєфів і скульптури, застосування поліхромної поливної кераміки в опорядженні споруд.

  6. Матеріальна, духовна і художня культура Ірану епохи Ахеменідів. Будівельні матеріали і конструктивні системи меморіальних і палацових споруд. Палацовий ансамбль Персеполя і проблеми синтезу мистецтв і архітектури. Розвиток нових типів арочно-склепінчатих і купольних конструкцій в епоху Сассанідів. Палацові споруди в Фірузабаді і Ктесіфоні.