Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!Опорний конспект лекцій Історія мистецтв 10.doc
Скачиваний:
189
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Початки будівництва пізнього палеоліту на теренах Східної Європи

Житлові споруди пізньопалеолітичної людини зі стоянки Мізин — об'єкт світового значення. Кістки мамонта — пластично-творчий будівельний матеріал; єдність функціональних і естетичних чинників, використання меандрового орнаменту і абстрактних композицій. Зміна кліматичних умов, різке потепління та екологічні наслідки Білінгенської катастрофи (8213 р. до н.е., Центральна Швеція).

Пластика пізнього палеоліту на півдні Східної Європи

Початки пластики на землях України та суміжних територіях (30-10 тис. до н.е.). Мисливська магія і найраніша тематика мистецької творчості людини. Кам'яна Могила — культовий комплекс, найдавніше збережене пізньопалеолітичне свя­тилище Східної Європи. Чуринги. Рельєфні композиції у Гроті Мамонта. Експресія петрогліфів Кам'яної Могили і виразність анімалістичних образів печер Альтамі-ра (Іспанія) та Ляско (Франція). Високохудожня пізньопалеолітична дрібна плас­тика. Статуетки "Венер" — втілення образу Богині Прародительки і духовних, містично-магічних уявлень первісної людини.

Лекція 2. Тема: мегалітичні споруди мідно-камяного віку

Навчальна мета: вивчити основні найбільш суттєві етапи розитку мистецтва та архітектури. Закріпити лекційний матеріал. Навчитися працювати з додатковою літературою, зарисовувати пам’ятки архітектури, їх декор, конструктивне рішення, а також відтворювати обємне зображення споруди.

Час: 80 хв.

Метод: Лекція

Місце: Навчальна аудиторія

Навчальні питання:

  1. 20 хв.

  2. 20 хв.

  3. 30 хв.

  4. Заключна частина – 10 хв. (підсумок лекції, відповідні на запитання).

Матеріально-технічне забезпечення: література, фото матеріали тощо.

Джерела і література:

  1. Абрамова З.А. Изображение человека в палеолитическом искусстве Евразии. – М.; Л., 1966.

  2. Винокур І.С. , Телегин Д.Я. Археологія України. – К.,1994.

  3. ГумилевЛ.Н. Конец и вновь начало / Сост. И общ. Ред. А.И.Куркчи. – М., 1997.

ПЛАН

  1. Мегалітичні споруди мідно-камяного віку.

  2. Будівельні матеріали і техніка. Історичний розвиток основних типів монументальних споруд.

  3. Синтез мистецтва і архітектури

2.1. Мегалітичні споруди мідно-камяного віку

Люди давнього кам'яного віку жили здебільшого в природ­них печерах і тимчасових наметах, які виконували суто прак­тичну функцію. Якщо первісні будівельники і прикрашали свої житла, вони робили це, як правило, не архітектурними засоба­ми, а за допомогою інших видів мистецтва. Але вже в неоліті (новому кам'яному віці) з'являються споруди, які з певністю можна віднести не просто до продукту будівництва, а й до зраз­ків архітектури, бо вони зведені явно не для захисту від него­ди і хижаків. Ці споруди повинні були задовольняти естетичні та ритуальні потреби людей. У давні часи люди ще не вміли складати великі і міцні стіни з дрібного каменю і для своїх споруд використовували величезні кам'яні брили, такі важкі, що й досі дехто не може уявити, як люди мог­ли їх зрушити. Тому цю архітектуру і називають мегалітичною (від гре­цьких слів «мега» — величезний та «літос» — камінь).

Найдавнішими і найпростішими мегалітичними спорудами були так звані менгіри, або стоячі камені, — необроблений камінь довгастої фор­ми просто ставили вертикально. Пізніше з'явились статуї-менгіри, яким надавали ознак людської по­статі, часто досить схематичної. Менгіри зустрічаються скрізь у Єв­ропі, та найбільше їх в Англії, Шотландїі, Ірландії та Бретані (Франція). Саме в Бретані знахо­диться найбільша у світі алея менгірів, шо включає в себе майже 3000 пам'ятників. Іноді декілька менгірів встановлювали так, що вони утворювали коло. Таку споруду археологи називають кромлехом. Більш складним різновидом мегалітич­них пам'ятників є до­льмени. Вони являють собою декілька стоя­чих каменів, накритих зверху, мов дахом, великою кам'яною плитою. Ці споруди найчастіше служили місцем поховання. Усередині дольменів іноді знаходять схе­ матичне зображення жінки, богині плодю­чості та смерті. Слово Дольмен «дольмен» англійського походження, проте бага­то дольменів зустрічається і в Іспанії. На островах Середзем­ного моря, наприклад, на Мальті та Сицилії, є мега­літичні будівлі з досить складним плануванням. По­ставлені одна до одної, ка­м'яні брили тут утворюють суцільні стіни. Особливо цікаві пам'ятники Маль­ти. На цьому відносно не­великому острові зберег­лось ЗО мегалітичних храмів, які датуються третім тисячоліттям до н. е.

Ще один цікавий різновид мегалітичних споруд — хенджі, пам'ятники, які зустрічаються лише на Британських островах. Для них характерна своєрідна кільцеподібна форма. Втім дале­ко не всі хенджі належать до мегалітичних споруд, бо деякі з них були побудовані з дерева або просто з землі.