Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Страхування.Страховий ринок.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
788.48 Кб
Скачать
  1. Страхування фінансових і кредитних ризиків

За С.С. Осадцем фінансовий ризик – це ризик, який випливає із фінансових угод або фінансової діяльності, коли в якості товарів виступають валюта, цінні папери, грошові кошти [7,307].

За Л.М.Шумелда фінансовий ризик трактується як невиконання з певних причин (банкрутство, аварії, катастрофи тощо) страхувальником чи його контрагентами договірних зобов'язань за укладеними між ними угодами (невиконання різних договірних зобов'язань контрагентами)[17,216].

За В.Й.Плиса фінансовий ризик - це ризик фінансового підприємництва чи фінансових угод, коли в ролі товару виступають валюта, цінні папери, грошові кошти [9,253].

За Н.В.Ткаченко фінансовий ризик – це спекулятивні ризики, які являють собою ймовірність настання збитку в результаті проведення яких-небудь операцій у фінансово-кредитній і біржовій сферах, здійснення операцій з фондовими цінними паперами, тобто ризики, що випливають із природи цих операцій [12,242].

До складу фінансового ризику входять такі види ризиків як:

  • валютний;

  • кредитний;

  • інвестиційний;

  • ризик зниження фінансової стійкості;

  • ризик неплатоспроможності;

  • інфляційний;

  • відсотковий;

  • депозитний.

Валютний ризик – це ймовірність фінансових втрат внаслідок зміни курсу валют, які можуть виникнути в період між укладанням контракту і фактичним проведенням розрахунків за ним. Розрізняють валютні ризики експортера та імпортера.

Кредитний ризик – пов'язаний з можливістю невиконання підприємством своїх фінансових зобов’язань перед інвестором у разі використання кредиту. Кредитний ризик виникає у відносинах з кредиторами, контрагентами, постачальниками, посередниками, акціонерами тощо.

Інвестиційний ризик пов'язаний із специфікою вкладення підприємцем грошових коштів у різноманітні проекти.

Ризик зниження фінансової стійкості генерується недосконалістю структури капіталу (велика питома вага позикових коштів), породжує незбалансування позитивного і негативного грошових потоків підприємства за обсягами. У складі фінансових ризиків за ступенем небезпечності (загроза банкрутства) він має провідну роль.

Ризик неплатоспроможності генерується зниженням рівня ліквідності оборотних активів, породжує розбалансування позитивного і негативного грошових потоків підприємства за часом. За своїми фінансовими наслідками він є найнебезпечнішим.

Інфляційний ризик характеризують можливістю знецінення реальної вартості капіталу (у формі фінансових активів підприємства), а також очікуваних доходів від здійснення фінансових операцій в умовах інфляції.

Відсотковий ризик полягає у непередбаченій зміні відсоткової ставки на фінансовому ринку (як депозитної, так і кредитної). Негативні фінансові наслідки цього виду ризиків проявляються в емісійній діяльності підприємства (за емісії акцій, облігацій), у його дивідендній політиці та короткострокових фінансових вкладеннях та деяких інших фінансових операціях.

Депозитний ризик відображає можливість неповернення депозитних вкладень (непогашення депозитних сертифікатів).

Страхування фінансових ризиків полягає в тому, щоб відшкодувати можливі втрати на випадок, коли через певний період застраховані угоди не дадуть очікуваної віддачі. Страхове відшкодування встановлюється в обсязі різниці між страховою сумою та одержаним прибутком від застрахованої комерційної діяльності.

До основних видів страхування фінансових ризиків відносять:

1) страхування недоотримання (втрат) прибутку (доходу);

2) страхування на випадок зниження обумовленого рівня рентабельності;

3) страхування ризику засновника;

4) страхування біржових ризиків;

5) страхування валютних ризиків [5, 234].

Об'єктом страхування фінансових ризиків є ризик однієї із сторін недоотримання прибутку чи настання збитків під час здійснення певних господарських та фінансових операцій, яким притаманний відчутний ризик. Страховим випадком є невиконання своїх зобов'язань перед страхувальником іншою стороною згідно з укладеним договором.

Страховий тариф та ступінь ризику визначає страховик під час укладання договору. Страхову суму встановлюють окремо за кожним із пунктів договору, за якими здійснюють страхування, за згодою між страхувальником та страховиком. Страховий платіж за договором страхування перераховують страховику одноразово у повному обсязі за весь період страхування або за згодою сторін поетапно: щомісячно, щоквартально, двічі на рік. Страхові платежі можна вносити у будь-якій формі за згодою сторін. Страхове відшкодування страховик сплачує згідно з договором страхування та законодавством на підставі заяви страхувальника та страхового акта.

Кредитний ризик зумовлений зазвичай недобросовісністю позичальника кредиту, погіршенням фінансового стану підприємства, що отримав комерційний чи банківський кредит, несприятливою економічною кон’юнктурою, некомпетентністю керівництва фірми тощо [5, 237].

До кредитного ризику зараховують активні позичкові операції банку з протермінованим строком сплати, строкові позики з різним ступенем можливих втрат, інші втрати, особливо за середньостроковими та довгостроковими кредитами, виданими під проекти, строки впровадження яких, а відповідно і розрахункові строки окупності порушено.

До факторів, які забезпечують захист від кредитного ризику, належать:

- встановлення мінімальної питомої ваги кредитних вкладень, що покриваються власними ресурсами;

- встановлення максимально можливої суми для видавання одному позичальнику;

- встановлення резервів для покриття витрат у разі порушення повернення позики;

- отримання достатнього забезпечення за виданими кредитами;

- страхування кредитів [12, 245].

Кредитне страхування – відносно новий вид страхування, який почав розвиватися з розвитком споживчого кредиту в країнах з ринковою економікою, де населення купує в розстрочку будинки, автомашини, товари тривалого користування.

Об’єктом страхування кредитного ризику виступають майнові інтереси, пов’язані з матеріальними збитками, що можуть бути завдані страхувальнику внаслідок невиконання або неналежного виконання позичальником своїх зобов’язань, передбачених кредитним договором між позичальником і страхувальником (позикодавцем, кредитором).

Розрізняють такі види страхування кредитів: страхування делькредере (комерційні кредити, кредити під засоби виробництва і предмети споживання, експортні кредити); страхування поручительства і гарантії; страхування збитків, які виникають через надмірне довір’я (кредиту довіри) [4, 238].

На рис. 6.1 зображена схема щодо видів страхування кредитів [2, 312].

Рис. 6.1. Види страхування кредитів

При делькредерному страхуванні страхувальником є кредитор, і тому це є власне страхування фінансового ризику. Відносини між страховиком і страхувальником, крім суто схематичних зв'язків, характеризують певним переліком обов'язків і прав, які належить реалізувати кожній із сторін:

1. Страхувальник (банк): отримує страхове відшкодування збитків у випадку невиконання боржником своїх зобов'язань; залишає частину ризику на власну відповідальність (майже 20 відсотків); бере зобов'язання щодо кредитів, які страхують, віддавати їх можна тільки під звичайний банківський процент; контролює усі випадки, які сталися з кредитом і боржником, унаслідок яких може змінитися ступінь ризику та інформує про це страховика;

2. Страховик (страхова установа): вживає санкцій у разі порушення страхувальником узятих зобов'язань аж до повної відмови виплати відшкодування у разі страхового випадку; пропонує, як правило, форму договору типу "загального покриття" страховим захистом; залишає за собою право перевірки і самостійного прийняття рішень щодо запропонованих до страхування ризиків; набуває від кредитора право подання регресного позову до позичальника.

Делькредерне страхування можна здійснювати у двох варіантах:

- кредитор страхує усю заборгованість до повернення всіма боржниками;

- кредитор вибірково страхує заборгованість окремих позичальників.

При гарантійному страхуванні страхувальник-боржник захищає право свого фінансиста чи кредитора (вірителя), котрі стають застрахованими сторонами. За гарантійного страхування, коли боржник є у ролі страхувальника, то застрахованим, як правило, стає кредитор або навіть кредитор кредитора. Тобто, це страхування є типовим страхуванням "на чужу користь".

У разі гарантійного страхування виникають взаємовідносини між трьома сторонами: кредитором, на користь якого позичальник має виконати своє зобов'язання та який є застрахованим та бенефіціантом страхової гарантії; позичальник, який повинен повернути борг і є страхувальником; гарант-страховик, який гарантує виконання зобов'язань.

Гарантійне страхування можна здійснювати у двох формах:

- страхування окремої кредитної операції, що потребує страхової гарантії;

- страхування всіх кредитних операцій у межах угоди про гарантійне страхування [6, 415].

Залежно від різних видів кредитних відносин існують такі форми страхування кредитів:

1. Страхування товарних кредитів є операцією делькредерного типу для відшкодування втрат, що настали внаслідок невиконання короткотермінових кредитних вимог з товарного постачання і надання послуг. Об'єктом страхування є, як правило, весь товарний оборот протягом року.

2. Страхування кредитів під інвестиції здійснюють з метою забезпечення повернення кредитів для придбання інвестиційних засобів. Кредити можуть надавати в товарній формі (коли кредиторами є виробники чи продавці інвестиційних засобів) або в грошовій формі (кредиторами є банки чи інші кредитні установи). Важливим методом кредитування інвестиційної діяльності є лізинг. З метою забезпечення від можливих втрат лізингодавець страхує лізингову операцію, тобто є одночасно страхувальником і застрахованим.

3. Страхування споживчих кредитів здійснюють на випадок неплатоспроможності позичальників, які отримали товарні чи фінансові кредити для невиробничих цілей. У такому разі страхувальником є, як правило, фізична особа - позичальник. Оскільки основними ризиками неплатоспроможності фізичної особи є ризики фізичного, біологічного та соціального функціонування особи, то технічно страхування споживчих кредитів базується на засадах особистого страхування. Страхувальниками можуть бути також банки, якщо вони надають кредити на умовах почастинного їхнього погашення ("у розстрочку").

4. Страхування кредитів довіри покликане захистити роботодавців від незадовільних фінансових наслідків, завданих персоналом, який через свої службові обов'язки повинен розпоряджатися матеріальними цінностями. Страховик відшкодує майнові збитки, завдані власникові його довіреними особами шляхом чи в результаті вчинення ними недозволених дій. Отже, це страхування є специфічним видом страхування відповідальності службових осіб [5, 312].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]