Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст методички практика МИ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Рекомендована література

  1. Ілляшенко С.М., Баскакова М.Ю. Маркетингові дослідження: Навч. посіб. За ред. д-ра екон. наук, проф. С.М. Ілляшенка. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. - 192 с.

  2. Маркетинг уприкладах і завданнях: Навчальний посібник / За заг. ред.. д.е.н. проф. С.М. Ілляшенка. - Суми: ВТД «Університетська книга», 2006. - С. 137-185.

  3. Шведова И.А. Кузнецова Т.Е. Книга директора по маркетингу производственного предприятия. - СПб.: Питер. 2008. - С. 238-250

Питання до екзамену з дисципліни «маркетингові дослідження»

  1. Що дозволяє зрозуміти отримана в результаті маркетингових досліджень інформація? Охарактеризуйте основні напрямки маркетингових досліджень.

  2. Назвіть послідовність, в якій плануються і виконуються маркетингові дослідження. Що таке маркетингова інформація та як вона класифікується?

  3. Назвіть відмінності первинної інформації від вторинної. Перелічіть переваги та недоліки кожної з цих видів інформації. Що є джерелами маркетингової інформації? Чим відрізняються кількісні методи від якісних методів проведення маркетингового дослідження?

  4. Перелічіть основні методи збору первинної інформації. Перелічіть види опитування та визначте його недоліки та переваги. Які бувають експериментальні цілі?

  5. Що передбачає такий метод збору первинної інформації як спостереження? Які його види? Охарактеризуйте панель як засіб збору маркетингової інформації.

  6. Що таке анкета? З яких частин вона складається? Охарактеризуйте відомі вам типи питань. Що таке шкала? Які шкали вам відомі?

  7. Що таке генеральна сукупність та вибірка? Які типи імовірнісних вибірок вам відомі?

  8. Які типи детермінованих вибірок вам відомі? Що передбачає репрезентативність вибірки? Опишіть процедуру вибірки.

  9. Дайте визначення терміну «кон'юнктура ринку». Визначте його необхідність у системі маркетингу. Перелічіть основні етапи процесу дослідження кон'юнктури ринку.

  10. За якими напрямками виконується аналіз кон'юнктури ринку?

  11. Що таке ризик підприємницької діяльності? Як поділяють ризик за природою виникнення?

  12. Як розглядається ринок згідно з концепцією сегментації? Назвіть існуючі групи факторів, за якими виділяють цільовий сегмент. В якій послідовності виконують сегментацію ринку? Які методи здійснення сегментації ринку вам відомі?

  13. Що передбачають стратегії концентрації, товарної спеціалізації, сегментної спеціалізації, селективної спеціалізації та повного обхвату базового ринку. Перелічіть їх недоліки та переваги.

  14. Що таке ємкість ринку? Охарактеризуйте відомі п'ять типів ринку, згідно розміру. Що передбачають способи визначення ємкості ринку, засновані на обліку об'ємів виробництва?

  15. Що передбачає прогнозування в маркетингу та в якій послідовності воно виконується? По яким ознакам класифікують маркетингові прогнози?

  16. Які кількісні та якісні методи прогнозування розвитку ринку вам відомі?

  17. На які питання можна отримати відповідь на підставі аналізу конкурентоспроможності? Опишіть алгоритм аналізу конкурентів. Перелічіть сфери і показники конкурентних переваг підприємства.

  18. Які методи оцінки конкурентоспроможності товару прийнято вважати основними? Опишіть методику будування багатокутника конкурентоспроможності.

  19. Що визначають за допомогою дослідження поведінки споживачів? Яка класифікація споживачів застосовується для визначення вигляду і величини впливу стимулюючих заходів залежно від стану цільової аудиторії? Яка класифікація споживачів застосовується для визначення успіху просування новинки на ринок?

  20. Що передбачає геттоїзація? Що повинна включати інфраструктура того географічного регіону де вона спостерігається?

  21. Що передбачає асиміляція і часткова асиміляція? Приведіть приклади проміжної стратегії.

  22. Сформуйте мету проведення тестування для нового та існуючого на ринку товару. Охарактеризуйте сутність тестування концепції продукту.

  23. Охарактеризуйте сутність тестування продукту. Охарактеризуйте сутність тестування упаковки і назви продукту.

  24. Охарактеризуйте сутність тестування ціни продукту. Що передбачає тестування в студії та в домашніх умовах? Які існують види тестування?

  25. Охарактеризуйте в цілому сутність бенчмаркінгу. Які покоління бенчмаркінгу вам відомі? Яка фірма була першопрохідцем бенчмаркінгу?

  26. Для чого потрібен галузевий аналіз та яка послідовність його проведення?

  27. Які виділяють причини популярності бенчмаркінгу на сучасному етапі? Які існують види підприємств по рівню відвертості?

  28. Які види бенчмаркінгу вам відомі?

  29. Які існують принципи бенчмаркінгу? На які фази розділяють процес бенчмаркінгу?

  30. Скільки блоків має звичайний маркетинговий звіт? Назвіть їх. Перелічіть складові вступної частини звіту. Перелічіть складові основної частини звіту.