Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творча робота.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МІЖШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО ВИРОБНИЧИЙ КОМБІНАТ

Екзаменаційна (творча) робота

ТЕМА:

Учениць групи № ОКН 11

Віцько Алевтини Вадимівни

Живолуп Олени Ігорівни

За фахом «Секретар керівника»

Керівник письмово – екзаменаційної роботи /О.М. Гудкова/

М. Ізюма

2013 р.

Что такое компьютер ?

З давніх часів люди намагалися полегшити свою працю, створюючи різні машини і механізми, що підсилюють фізичні можливості людини.

У XVв. знаменитий Леонардо да Вінчі, вивчаючи будову птахів, створив літальний апарат на цій основі. Російський учений Н.Е.Жуковский (основоположник аеродинаміки), досліджуючи механізм польоту птахів, сконструював літак

Перше автоматичне обчислювальний пристрій розробив в 1832г Чарльз Беббідж

Перша електронно-обчислювальних машин (ЕОМ) - "ENIAC" (Electronic Numerical Integrator and Computer), була створена США в1946г. Її характеристики: 18900 електронних ламп, 5 тис. операцій складання в секунду, розрядність 30біт, ОП - 600біт

Перша ЕОМ у СРСР - МЕСМ (Мала Електронна Рахункова Машина) була створена С.А.Лебедевпоя в1951г. : 6000 електронних ламп, 5 тис. операцій складання в секунду, розрядність 16 біт, ОП - 1800біт

Перший персональний комп'ютер (ПК) в 1976р випустила фірма Apple; в СРСР персональні комп'ютери з'явилися в 1985р.

Розрізняють два основні класи комп'ютерів: 1) цифрові комп'ютери (комп'ютери), що обробляють дані у вигляді числових двійкових кодів; 2) аналогові комп'ютери, обробні безупинно мінливі фізичні величини, які є аналогами обчислюваних величин.

За своїм призначенням комп'ютер - універсальний технічний пристрій для роботи з інформацією. За принципами пристрою комп'ютер - модель людини, що працює з інформацією.

Комп'ютер - це програмований електронний пристрій, здатний обробляти дані і робити обчислення, а також виконувати інші завдання маніпулювання символами. (Тобто комп'ютер - це комплекс програмно-керованих електронний пристроїв)

Архітектура ЕОМ - опис пристроїв і принципів роботи комп'ютери, достатнє для користувача і програміста (т.е без подробиць технічного характеру, а саме електронних схем, конструктивних деталей і пр)

Архітектура визначає принципи дії, інформаційні зв'язки і взаємне з'єднання основних логічних вузлів комп'ютера.

Архітектура включає: 1) Опис користувача можливостей програмування; 2) Опис системи команд і системи адресації; 3) Організацію пам'яті і т.д.

Схему пристрою комп'ютера запропонував Джон фон Нейман в 1946р, її принципи роботи багато в чому збереглися в сучасних комп'ютерах.

Принципи Джон фон Неймана: 1) принцип програмного управління (програма складається з набору команд, які виконуються процесором один за одним у певній послідовності); 2) принцип однорідності пам'яті (програми і дані зберігаються в одній і тій же пам'яті); 3) принцип адресності (ОП складається з пронумерованих осередків і процесору в будь-який момент часу доступна будь осередок)

Персональний комп'ютер (ПК) - універсальна ЕОМ, призначена для індивідуального користування. Зазвичай ПК проектується на основі принципу відкритої архітектури: 1) опис принципу дії ПК і його конфігурації, що дозволяє збирати ПК з окремих вузлів і деталей; 2) наявність у ПК внутрішніх розширювальних гнізд, у які користувач може вставляти різні пристрої, що задовольняють заданому стандарт.

Функціональна схема комп'ютера

Для роботи на комп'ютері необхідно мати:

Hardware (залізо) - Апаратне забезпечення, тобто фізичні пристрої, якими людина управляє за допомогою програмам і отримує інформацію від комп'ютера

Software - Програмне забезпечення, тобто сукупність необхідних програм для обробки різних даних.

Основные характеристики пк

Продуктивність (швидкодія) ПК - можливість комп'ютера обробляти великі об'єми інформації. Визначається швидкодією процесора, об'ємом ОП і швидкістю доступу до неї (наприклад, Pentium III обробляє інформацію з швидкістю в сотні мільйонів операцій в секунду)

Продуктивність (швидкодія) процесора - кількість елементарних операцій виконуваних за 1 секунду.

Тактова частота процесора (частота синхронізації) - число тактів процесора в секунду, а такт - проміжок часу (мікросекунди) за який виконується елементарна операція (наприклад додавання). Таким чином Тактова частота - це число вироблюваних за секунду імпульсів, синхронізують роботу вузлів комп'ютера. Саме ТЧ визначає швидкодію комп'ютера

Здається ТЧ спеціальною мікросхемою «генератор тактової частота», який виробляє періодичні імпульси. На виконання процесором кожної операції відводиться певна кількість тактів. Частота в 1МГц = 1мільйон тактів в 1 секунду. Перевищення порогу тактової частоти приводить до виникнення помилок процесора і ін пристроїв. Тому існують фіксовані величини тактових частот для кожного типу процесорів, наприклад: 2,8; 3,0 Ггц і тд

Розрядність процесора - max довжина (к-ть розрядів) двійкового коду, який може оброблятися і передаватися процесором цілком.

Розрядність пов'язана з розміром спеціальних елементів пам'яті - регістрами. Регістр в 1байт (8біт) називають восьмирозрядним, в 2байта - 16-розрядним і тд. Високопродуктивні комп'ютери мають 8-байтові регістри (64разряда)

Час доступу - Швидкодія модулів ОП, це період часу, необхідний для зчитування min порції інформації з комірок пам'яті або запису в пам'ять. Сучасні модулі володіють швидкістю доступу понад 10нс (1нс = 10-9с)

Об'єм пам'яті (ємність) - max об'єм інформації, який може зберігатися в ній.

Щільність запису - об'єм інформації, записаної на одиниці довжини доріжки (біт / мм)

Швидкість обміну інформації - швидкість запису / зчитування на носій, яка визначається швидкістю обертання і переміщення цього носія в пристрої.

Основні пристрої комп'ютера

Наrdwаrе - апаратні засоби тобто механічні, електричні та електронні вузли та компоненти комп'ютера.

Основні пристрої комп'ютера:

- Мікропроцесор

- Пам'ять комп'ютера (внутрішня і зовнішня)

- Пристрої введення інформації

- Пристрої виведення інформації

- Пристрої передачі і прийому інформації

Системний блок містить такі основний пристрої ПК як системна плата з процесором і ОП, накопичувачі на магнітних дисках, CD-ROM, блок живлення.

Материнська (системна) плата - основний апаратний компонент де знаходяться роз'єми для установки мікропроцесора, оперативної пам'яті, кварцевий резонатор, базова система введення-виведення BIOS, допоміжні мікросхеми, інтерфейс введення-виведення (послідовний порт, паралельний порт, інтерфейс клавіатури, дисковий інтерфейс і тд .) і шина.

Частина технічного забезпечення, конструктивно відокремлених від основного блоку комп'ютера називають периферійними (пристрої введення-виведення)

Для підключення пристроїв введення-виведення на системному блоці є роз'єми різних портів:

СОМ - Послідовні порти. Передають послідовно електричні імпульси, несуть інформації. До них зазвичай підключають мишу і модем.

LPT - Паралельний порт. Передає одночасно 8 електричних імпульсів. Реалізує більш високу швидкість інформації, використовують для підключення принтера.

USB - Послідовна універсальна шина (Universal Serial Bus) - забезпечує високошвидкісне підключення декількох периферійних пристроїв (сканер, цифрова камера і тд)