Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творча робота.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Пристрої передачі і прийому

Модем - пристрій підключення комп'ютера для передачі і прийому по телекомунікаційних лініях. Для передачі інформації модем перетворює сигнал з цифрової форми в аналогову, для прийому сигналу - навпаки.

Мережевий адаптер (мережева карта) - пристрій для підключення комп'ютера до локальної мережі. Мережевий адаптер контролює доступ до середовища передачі даних і обмін даними в мережі, виконує функцію сполучення комп'ютера з каналами зв'язку.

Магістраль - лінія зв'язку до якої підключена мережа. Для великих мереж магістраль реалізують на волоконно-оптичному кабелі.

Програмне забезпечення пк

Software - Програмне забезпечення (сукупність необхідних програм для обробки різних даних)

Програма - послідовність команд, яку виконує комп'ютер в процесі обробки даних.

Дані - це інформація, подана у формі, придатній для її передачі і обробки за допомогою комп'ютера (Дані - це інформація, що обробляється в комп'ютері програмним шляхом). Дані зберігаються й обробляються на машинній мові - у вигляді послідовностей 0 та 1.

Програми та дані зберігаються в зовнішній пам'яті. Однак, для того щоб комп'ютер міг виконати програму по обробки даних, вона повинна знаходиться в ОП (програма, що керує роботою комп'ютера, завжди знаходиться в його внутрішньої пам'яті) Процесор послідовно зчитує команди програми і необхідні дані з ОП, а потім записує дані-результати назад в ОП або зовнішню пам'ять. У процесі роботи процесор може запитувати дані з пристроїв введення інформації і пересилати дані на пристрої виводу.

Файл - найменша одиниця зберігання інформації, що містить послідовність байтів і має ім'я. тобто Файл-це певна кількість інформації, що має ім'я та зберігається в зовнішній пам'яті.

Назва файлу складається з двох частин, розділених крапкою. Зліва від точки - знаходиться власне ім'я файлу (задає користувач). Праворуч - формат файлу (розширення; тип), яке вказує, якого роду інформація зберігається в цьому файлі. Формат встановлює операційна система в залежності від отго в якій програмному середовищі створювався файл

формати файлів: exe, com, bat - програми

arj, zip, lzh, rar - стислі файли

gif, pcx, bmp, jpeg - картинки (графіка)

html - Web сторінки

txt, doc - текстовий файл

wav, mid - звукові файли

bas, pas - тексти на мовах програмування Бейсік, Паскаль

avi - відеофільми

Ім'я файлу в ОС Windows може мати до 255 символів, причому можна використовувати російський алфавіт.

У MS-DOS ім'я містить до 8 символів (латинські літери, цифри та знаки) і має обмеження в їх використанні

Файлова структура

Файлова система (ФС) - функціональна частина ОС, тобто це порядок зберігання і - організації файлів на диску

Види файлової структури: 1) Однорівнева ФС - лінійна послідовність імен файлів, використовується для дисків з невеликою кількістю файлів; 2) Багаторівнева ієрархічна ФС - являє собою деревоподібну структуру, служить для зберігання сотні і тисячі файлів. Каталог (Папка) верхнього рівня містить укладені папки 1уровня, які можуть містити папки 2 рівня і тд

Для зберігання інформації кожен диск розбивається на 2 області: 1) каталог (directory) або папка - містить назви файлів і вказівка ​​на початок їх розміщення на диску; 2) область зберігання файлів, містить текст.

Щоб знайти файл треба знати: 1) ім'я файлу; 2) де зберігатиметься файл

наприклад:

C: \ GAMES \ CHESS \ zena.exe

Ім'я диска - З

папка 1уровня-GAMES

папка 2уровня-CHESS; ім'я файлу - zena.exe

У процесі роботи найбільш часто над файлами проводять такі операції: копіювання, переміщення, видалення, перейменування.