Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст методичних рекомендацій.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

Запропонований Вам курс «Політології» був рекомендований ЮНЕСКО до вивчення у вищих учбових закладах у 1948 році. В Україні, як і в інших пострадянських країнах, він був введений у 1990 році. Після знищення авторитарної політичної системи радянського типу та під впливом негативних політичних і економічних реалій останнього десятиліття, у значної частини людей з`явилося негативне ставлення до політики, як боротьби соціальних груп та фізичних осіб за свої інтереси. Приниження змісту політики та незнання засад політичної теорії ведуть до політичної інертності мас, до зневіри у демократичні цінності. Але демократію неможливо ввести в один день, її потрібно сприймати поступово і захищати як своє діло.

Мета запропонованої дисципліни – допомогти студентам засвоїти головні теоретичні висновки, навчитися самостійно аналізувати політичні та суспільні явища. В умовах великої кількості точок зору (що пояснюється різним соціальним та економічним статусом людини), вміння аналізу є необхідним і важливим для появи самостійної громадянської позиції. Політична культура є складовою частиною загальної культури.

Студент повинен самостійно засвоїти 9 тем, що становить дуже складне завдання. Кафедра пропонує ознайомитися з головними вимогами та рекомендаціями по вивченню курсу.

Вивчення політології починається з оглядових лекцій, які є для студента-заочника відправною точкою до самостійної роботи. У лекціях ставляться найбільш важливі проблемні питання, тому не треба конспектувати все підряд. Треба навчитися занотовувати найважливіше.

Політологія як наука використовує велику кількість спеціальних термінів і наукових категорій. В цьому зв’язку студенту необхідно обов’язково звертатися до «Політологічного словника» або до «Філософської енциклопедії». При роботі з підручником Ви повинні додержуватися наступного порядку: 1) за допомогою учбової програми з`ясуйте, що саме Ви повинні знати; 2) вивчить учбовий матеріал теми; 3) занотуйте у конспект найбільш важливі положення; 4) за допомогою словника уясніть незнайомі терміни; 5) зробіть самостійні висновки; 6) перевірте свої знання за допомогою контрольних запитань.

Після оглядових лекцій студент повинен взяти на кафедрі або в бібліотеці контрольні завдання з курсу «Політологія». Учбовими планами заочної форми навчання всіх фахів передбачається виконання однієї контрольної роботи. Тема контрольної роботи визначається в залежності від останньої цифри шифру залікової книжки студента. Знайдіть їх і з`ясуйте, які положення Вам потрібно розкрити. Для виконання контрольної роботи студенту треба ретельно ознайомитись із тією літературою, що надана до кожного завдання або знайти свою. Обов’язкові вимоги до роботи:

- забороняється пряме списування текстів з учбової літератури, окрім цитування;

- контрольна робота виконується по плану, з оформленням переліку літератури;

- забороняється брати готові реферати з «Інтернету», оскільки вони можуть не відповідати завданню;

- виконувати роботу потрібно ретельно і розбірливим почерком;

- робота виконується в обсязі шкільного зошита – 18 аркушів;

- кожне питання завершується висновками.

Цифрові, статистичні дані або цитати, що наведені у тексті, треба належним чином оформити: зробити посилання у кінці сторінки стосовно джерела, звідки були взяті ці конкретні матеріали. Наприклад: Рябов С. Політика як соціальне явище // Політичні читання. – 1994. – № 2. – С. 192.

Виконану контрольну роботу треба подати для перевірки на кафедру не пізніше як за місяць до першого дня заліково-екзаменаційної сесії. Перед іспитом студент повинен переконатися, що його контрольна робота здобула позитивну оцінку. Якщо на роботі стоїть позначка «До співбесіди» – це означає, що робота оцінена позитивно і допускається до захисту. Захист контрольної роботи проводиться в письмовій формі. На практичному заняття студенти будуть працювати з робочими зошитами, які містять блок тестових і контрольних запитань за варіантами виконаної контрольної роботи. Ціль захисту контрольної роботи – переконатися, що робота виконана студентом самостійно, або з’ясувати питання, які осталися поза увагою студента. У разі негативної оцінки студенту потрібно переробити контрольну роботу, ознайомившись з зауваженнями викладача. Студент допускається до екзамену у разі захисту контрольної роботи. Термін перевірки контрольної роботи у період сесії – 7 днів.

Іспит проводиться в усній або письмовій формі на українській або російській мові за вибором студента.

Тематичний план (18 лекційних годин )

Модуль № 1. «Політика як соціальне явище. Історія розвитку світової та вітчизняної політичної думки».

  1. Політологія як наука.

  2. Політична влада та її суб’єкти.

  3. Політична ідеологія. Основні ідейно-політичні течії сучасності.

Модуль № 2. «Держава у політичній системі».

  1. Політична система суспільства та типи політичних режимів.

5. Держава у політичній системі.

6. Політичні партії та політична діяльність.

7. Політична культура і політична свідомість.

Модуль № 3. «Світовий вимір політики».

8. Конфлікти і кризи в суспільно-політичному житті.

9. Світовий політичний процес. Геополітика.

Розподіл кредитів та навчального часу за видами занять Заочна форма

з/п

Кредитні модулі

Загальний обсяг,

годин/кредитів

Аудиторні заняття,

годин

Самостійна робота,

годин

Модуль №1

30

28

Лекційні заняття

2

Практичні заняття

0,5

Лабораторні заняття

Модуль №2

30

30

Лекційні заняття

4

Практичні заняття

1

Лабораторні заняття

Модуль № 3

30

22

Лекційні заняття

2

Практичні заняття

0,5

Лабораторні заняття

Разом

90

10

80

Мета й завдання вивчення дисципліни «політологія» Мета вивчення дисципліни

Програма та тематичний план дисципліни орієнтовані на глибоке та ґрунтовне засвоєння студентами політичних світових та вітчизняних процесів, закономірності розвитку і функціонування політології, її місце та роль у житті суспільства. Ця дисципліна відноситься до загальногуманітарних, які формують світогляд громадян України. Курс «Політологія» охоплює методологічні основи розвитку політичної науки, її основні закони і закономірності.

Головним завданням курсу «Політологія» є вивчення сутності, історії, теорії і методології політичної діяльності і поведінки. Він допоможе студентам орієнтуватися в основних світових політичних школах, концепціях і напрямах, знати і вміти давати характеристику українським політичним вченням, мати уявлення про сутність політичного життя, політичних відносин і процесів, про об’єкт і суб’єкт політики, знати права людини і громадянина, суть і значення політичних систем і режимів у житті держави і суспільства, мати уявлення про процеси міжнародного політичного життя, геополітичну обстановку, місце, роль і статус України в сучасному світі, володіти навичками політичної культури, вміти застосовувати політичні знання в своїй професійній і громадській діяльності.