Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст методички практика МИ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Структурно-логічні схеми

Заповніть порожні місця в схемах необхідними термінами та поняттями.

1.

2.

3.

4.

5.

ТЕМА № 11

ФОРМУВАННЯ ЗВІТУ З МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Контрольні запитання

  1. Скільки блоків має звичайний маркетинговий звіт? Назвіть їх.

  2. Перелічіть складові вступної частини звіту.

  3. Перелічіть складові основної частини звіту.

Методичні рекомендації

до оформлення звіту з маркетингових досліджень

Схема оформлення маркетингового дослідження:

1. Початкові дані

2. Цілі маркетингового дослідження

3. Моніторинг ринкової ситуації

4. Аналіз конкурентів

5. Вибір методів маркетингового дослідження

6. Розробка анкети

7. Проведення досліджень і обробка результатів

8. Висновки і рекомендації

Початкові дані. Дані про підприємство. Акцентується увага на всьому, що вдалося роздобути - назва, основна господарська діяльність, об'єм виробництва і реалізації, продукція (товар, послуги, асортимент тощо).

Цілі маркетингового дослідження. Виявлення проблем і формулювання напрямів маркетингового дослідження. Наприклад, взуттєва фабрика запланувала випустити на ринок партію дитячих тапочок. Щоб підготуватися до виведення на ринок нової продукції, необхідно зібрати і проаналізувати наступну інформацію:

- наскільки ця продукція буде затребувана споживачами;

- на який цільовий сегмент ринку вона орієнтована;

- яка повинна бути оптимальна ціна виробу;

- яким повинен бути об'єм виробництва для насичення ринку.

Моніторинг ринкової ситуації. Аналіз ринку продукції, поточної ситуації на ньому і прогнозів розвитку, місця підприємства на цьому ринку (декілька пропозицій, на один абзац). Для попередньої оцінки потенційного попиту на дитячі тапочки необхідно досліджувати демографічну ситуацію області - наприклад, за даними перепису дізнатися, скільки дітей в області, скільки дошкільних дитячих установ і так далі

Аналіз конкурентів. Вивчення основних конкурентів, їх продукції в торгових точках (порівняно з «нашим» підприємством), аналіз товару по співвідношенню ціна/якість (знову-таки порівняно з аналізованим підприємством). Приведемо як приклад все ті ж тапочки. Тапочки дитячі на регіональному ринку представлені китайським товаром невідомого виробника, незадовільної якості і з синтетичних матеріалів. Вартість таких тапочок - $ 2-3. Таким чином, виведення на ринок високоякісної продукції вітчизняного виробника з натуральних матеріалів і за аналогічною ціною абсолютно виправдано - товар буде конкурентоздатним.

Вибір методу маркетингового дослідження. Основні методи маркетингових досліджень: опитування (анкетування, інтерв'ювання), спостереження і експеримент. Для оцінки ситуації і виявлення побажань потенційних покупців частіше застосовують опитування. Будь-який вид опитування - анкетування або інтерв'ювання припускає розробку опитного листа, анкети.

Розробка анкети. Виходячи з мети анкетування, визначають коло питань.Традиційні питання, присутні майже в кожній анкеті:

1. Вік.

2. Рівень прибутковості.

3. Рід занять.

4. Чинники, що роблять вплив на вибір товару.

5. Виробники даного товару, що віддаються перевага.

6. На яку суму слід орієнтуватися.

7. Як часто робляться покупки подібного роду.

8. Де вважають за краще робити покупки подібного роду респонденти.

9. Як оцінюють респонденти товар даної фірми.

10. Які якості хотіли б додати респонденти подібного роду товарам.

Проведення досліджень і обробка результатів. Бланк анкети (опитного листа) і таблиці інформаційного характеру слід помістити в кінець роботи в додатку. Результати маркетингового дослідження краще представляти у вигляді таблиць і діаграм. Природно, окрім тих випадків, коли відповідь звучить так само: «Опитано було 200 осіб, з них 54% - жінок і 46% - чоловіків». У такому разі можна обійтися просто перерахуванням результатів. У таблицях, для солідності, результати краще представляти у відсотках. У вигляді діаграм є сенс представляти тільки ті дані, які мають визначальне значення для даного дослідження. Результати у відсотках зазвичай представляють у вигляді кругових діаграм, числові показники - у вигляді гістограм або графіків. Наприклад, повертаючись до наших тапочок, результати відповідей на питання про місця покупок, яким віддається перевага, представлені у відсотках, для наочності добре б представити у вигляді діаграми (наприклад, кругом, поділеною на сектори по переважних місцях покупок: 50% покупців вважають за краще набувати дитячих тапочок в універсальних і промтоварних магазинах за місцем проживання, 35% - на ринку, 15% - в крупних торгових центрах). Якщо ми досліджуємо вплив на рівень продажів рекламних заходів, на діаграмі (гістограма або графік) буде зображена динаміка реалізації товару.

Виводи і рекомендації. За наслідками маркетингового дослідження, згадуючи його цілі, формуємо висновки.