Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Допоміжні органи державної влади в Україні.

Ключова термінологія теми: допоміжні державні органи, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (омбудсмен), рахункова палата, секретаріат Президента, секретаріат Кабінету Міністрів України, Представництво Президента України, Рада Національної Безпеки і оборони України

З’явлення допоміжних державних органів влади обумовлюється багатьма підставами найвагомішою з яких є посилення втручання держави в економічне життя, а в більш широкому плані – в управління соціальними процесами в суспільстві. Це втручання не тільки призвело до збільшення персоналу апарата органів державної влади, але й к розвитку системи допоміжних державних органів. Такі органи існують при Президенті України, Верховній Раді України, Кабінеті Мини стрів України.

Основними допоміжними державними органами влади в Україні слід вважати: При Президенті України - Адміністрація Президента України, Рада Національної безпеки і оборони України, Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим; При Кабінеті Міністрів України – Секретаріат Кабінету Міністрів України; При Верховній Раді України – Рахункова палата України, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Важливо пам’ятати, що робота в апараті допоміжних державних органів є різновидом державної служби, тому на таких службовців розповсюджуються нормативно-правові акти, які регламентують не тільки державно-службові відносини, але й спеціальні джерела права.

При опрацюванні даної теми курсанти (слухачі, слухачі) повинні ознайомитися з наступними нормативно-правовими актами України: 1) Закони України «Про Рахункову палату», «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини»» «Про постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим»; 2) Постанова Кабінету Міністрів України « Про секретаріат Кабінету Міністрів України»; 3) Указ Президента України «Про створення Секретаріату Президента України».

Адміністрація Президента України як допоміжний орган щодо забезпечення здійснення Президентом України його повноважень. очолює Глава, який має вісьмох заступників, у тому числі двох перших. Один із перших заступників Глави Секретаріату Президента України є за посадою Представником Президента України у Кабінеті Міністрів України, а також забезпечує скоординовану діяльність заступників Глави Секретаріату Президента України. Один із заступників Глави Секретаріату є за посадою Представником Президента України у Конституційному Суді України.

Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.

Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.

Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України який формує її персональний склад. У разі дострокового припинення повноважень Президента України відповідно до статей Конституції України виконання обов'язків Голови Ради національної безпеки і оборони України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Прем'єр-міністра України.

До складу Ради національної безпеки і оборони України за посадою входять Прем'єр-міністр України, Міністр оборони України, Голова Служби безпеки України, Міністр внутрішніх справ України, Міністр закордонних справ України. Членами Ради національної безпеки і оборони України можуть бути керівники інших центральних органів виконавчої влади

У засіданнях Ради національної безпеки і оборони України може брати участь Голова Верховної Ради України.

Рішення Ради національної безпеки і оборони України вводяться в дію указами Президента України.

Компетенція та функції Ради національної безпеки і оборони України визначаються законом.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим є державним органом, утвореним відповідно до Конституції України з метою сприяння виконанню в Автономній Республіці Крим повноважень, покладених на Президента України. Представництво утворюється Президентом України і безпосередньо йому підпорядковується. Його очолює Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим. Представництво є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, рахунки в установах банків України. Постійний Представник має заступників, яких призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Постійного Представника. Постійний Представник у межах своїх повноважень видає розпорядження, які є обов'язковими для виконання працівниками Представництва. Матеріально-технічне забезпечення діяльності Представництва покладається на Секретаріат Президента України. Постійний Представник за умовами матеріального та соціально-побутового обслуговування прирівнюється до керівника центрального органу виконавчої влади.

Структурні підрозділи Секретаріату Кабінету Міністрів України в межах покладених на них функцій забезпечують діяльність Кабінету Міністрів України, Урядових комітетів, працюють за дорученнями Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра України, Віце-прем'єр-міністрів України, Урядового Секретаря Кабінету Міністрів України та його заступників. Протокольне забезпечення Урядових комітетів здійснює відповідний підрозділ Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Рахункова палата є постійно діючим органом контролю, який утворюється Верховною Радою України, підпорядкований і підзвітний їй. Здійснює свою діяльність самостійно, незалежно від будь-яких інших органів держави. Основна функція – контроль від імені Верховної Ради України за надходженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням. До складу Рахункової палати входять Голова Рахункової палати та члени Рахункової палати: Перший заступник і заступник Голови, головні контролери та Секретар Рахункової палати. Для здійснення своєї діяльності Рахункова палата має апарат. Структуру і штатний розпис апарату Рахункової палати затверджує Колегія Рахункової палати за поданням Голови Рахункової палати в межах бюджетних коштів, передбачених на її утримання. Рахункова палата щорічно не пізніше 1 грудня подає Верховній Раді України загальний письмовий звіт про результати виконання доручень Верховної Ради України, проведених перевірок, ревізій та обслідувань, а також про витрати на цю діяльність. Звіт Рахункової палати, затверджений Верховною Радою України, публікується у виданнях Верховної Ради України.

Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини . Уповноважений здійснює свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб. Ця діяльність доповнює існуючі засоби захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина, не відміняє їх і не тягне перегляду компетенції державних органів, які забезпечують захист і поновлення порушених прав і свобод. Повноваження Уповноваженого не можуть бути припинені чи обмежені у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України або її розпуску (саморозпуску), введення воєнного або надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях. Уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою України таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Для забезпечення діяльності Уповноваженого утворюється секретаріат, який є юридичною особою, має свій рахунок у банку та печатку встановленого зразка. При Уповноваженому з метою надання консультаційної підтримки, проведення наукових досліджень, а також вивчення пропозицій щодо поліпшення стану захисту прав і свобод людини і громадянина може створюватися консультативна рада (яка може діяти і на громадських засадах) із осіб, що мають досвід роботи в галузі захисту прав і свобод людини і громадянина. Уповноважений має право призначати своїх представників у межах виділених коштів, затверджених Верховною Радою України. Актами реагування Уповноваженого щодо порушень положень Конституції України, законів України, міжнародних договорів України стосовно прав і свобод людини і громадянина є конституційне подання Уповноваженого та подання Уповноваженого до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та їх посадових і службових осіб. Протягом першого кварталу кожного року Уповноважений представляє Верховній Раді України щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та їх посадовими і службовими особами, які порушували своїми діями (бездіяльністю) права і свободи людини і громадянина, та про виявлені недоліки в законодавстві щодо захисту прав і свобод людини і громадянина. У разі необхідності Уповноважений може представити Верховній Раді України спеціальну доповідь (доповіді) з окремих питань додержання в Україні прав і свобод людини і громадянина. За щорічною та спеціальною (спеціальними) доповідями Уповноваженого Верховна Рада України приймає постанову.