Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske pravo. Metoduchnuj posibnuk za KMSO....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 10. Правове регулювання господарсько-торговельної діяльності в Україні. Біржова діяльність

Основні терміни та поняття: господарсько-торгівельна діяльність, договір поставки, договір купівлі-продажу, договір контрактації сільськогосподарської продукції, договір енергопостачання, державне замовлення, асортимент, якість, кількість, договір міни (бартеру), оренда, договір оренди, об’єкт оренди, орендар, орендодавець, суборенда, орендний платіж, лізинг, договір лізингу, оперативний лізинг, фінансовий лізинг, зворотній лізинг, незворотній лізинг, пайовий лізинг, міжнародний лізинг, лізингодавець, лізингоодержувач, біржа, фондова біржа, товарна біржа, універсальна біржа, біржовий комітет, правила біржової торгівлі, біржова угода, ф’ючерс, форвард, опціон.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Господарсько-торговельною є діяльність, яка здійснюється суб’єктами господарювання у сфері товарного обігу, спрямована на реалізацію продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання, а також допоміжна діяльність, що забезпечує їх реалізацію шляхом надання відповідних послуг. Залежно від ринку (внутрішнього чи зовнішнього), у межах якого здійснюється товарний обіг, господарсько-торговельна діяльність є внутрішньою або зовнішньою торгівлею.

Господарсько-торговельна діяльність може здійснюватися суб’єктами господарювання в таких формах: матеріально-технічне постачання і збут, енергопостачання, заготівля, оптова торгівля, роздрібна торгівля і громадське харчування, продаж і передання в оренду засобів виробництва, комерційне посередництво у здійсненні торговельної діяльності й інша допоміжна діяльність із забезпечення реалізації товарів (послуг) у сфері обігу.

Потрібно охарактеризувати господарські договори, через які опосередковується господарсько-торговельна діяльність, зокрема договори поставки, купівлі-продажу, контрактації сільськогосподарської продукції, бартеру, постачання енергоресурсів. Для цього студентам слід пригадати загальні положення про господарські договори, через які ознаки їх слід характеризувати, що є змістом і формою господарського договору. Особливо слід зосередитися на істотних умовах, які визначають предмет того чи іншого договору (безпосередньо предмет, його кількість, якість тощо), строки виконання. Які особливості ціноутворення притаманні окремим видам даних договорів?

Окрім загальних засад правового регулювання згаданих договорів слід приділити увагу порядку їх виконання. Зокрема, це передбачає з’ясування способів визначення якості товарів, які поставляються, порядку приймання товарів за кількістю та якістю.

Необхідно зупинитись на визначенні торговельно-біржової діяльності. Пояснити, що товарна біржа є особливим суб’єктом господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє пов’язаним з ним торговельним операціям. Товарна біржа є юридичною особою, що діє на засадах самоврядування і господарської самостійності, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банку, печатку зі своїм найменуванням. Товарна біржа створюється на основі добровільного об’єднання заінтересованих суб’єктів господарювання. Засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та місцевого самоврядування, а також державні й комунальні підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються за рахунок Державного бюджету України або місцевих бюджетів.

Товарна біржа засновується шляхом укладення засновниками угоди, яка визначає порядок її створення, склад засновників, їхні обов’язки, розмір і строки сплати пайових, вступних та періодичних внесків. Засновники сплачують пайовий внесок. Товарна біржа діє на підставі статуту, який затверджується засновниками біржі. Державна реєстрація товарної біржі здійснюється відповідно до вимог ст. 58 Господарського кодексу України. Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку. Вона здійснює діяльність за принципами рівноправності учасників біржових торгів, публічного проведення біржових торгів, застосування вільних (ринкових) цін.

Варто зупинитись на правах і обов’язках товарної біржі, зокрема на праві встановлювати відповідно до законодавства власні обов’язкові для всіх учасників торгів правила біржової торгівлі та біржового арбітражу, встановлювати вступні та періодичні внески для членів біржі, розмір плати за послуги, що надаються біржею, на таких обов’язках, як створення умов для здійснення біржової торгівлі, регулюванні біржових операцій тощо.

Розкрити правила біржової торгівлі, ким вони розробляються і затверджуються, хто має право здійснювати біржові операції.

Крім товарної біржі необхідно стисло охарактеризувати правовий статус фондової біржі, вказати на її особливості у порівнянні з товарною.

Окремо необхідно коротко визначити види та особливості договорів, що укладаються на біржах, розкрити зміст поняття «деривативи», вказати їх види та основні ознаки.

План лекційного заняття:

  1. Поняття і види господарсько-торговельної діяльності.

  2. Правове регулювання матеріально-технічного постачання та збуту.

  3. Правове регулювання біржової торгівлі.

  4. Контрактація сільськогосподарської продукції.

  5. Договір лізингу.

Самостійна робота:

  1. Поняття, ознаки та види бірж.

  2. Правове регулювання енергопостачання.

  3. Правове регулювання оренди майна.

  4. Міна (бартер) у сфері господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]