Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske pravo. Metoduchnuj posibnuk za KMSO....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Змістовий модуль іі. Особлива частина

Тема 9. Правове регулювання фінансової діяльності та кредитно-розрахункових відносин. Аудит

Основні терміни та поняття: фінансова діяльність, професійна фінансова діяльність, індивідуальна фінансова діяльність, кредитно-розрахункові відносини, фінансові послуги, фінансова установа, банк, НБУ, банківська діяльність, страхування, страховик, страхувальник, аудит, аудитор, готівкові розрахунки, безготівкові розрахунки, каса, ліміт каси, платіжний інструмент, акредитив, інкасо, платіжне доручення, чек, позика, кредит, банківський кредит, лізинговий кредит, кредитний договір, банківський рахунок, поточний рахунок, депозитний рахунок, факторинг.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Фінансова діяльність у сфері господарювання – це діяльність, пов’язана з обігом коштів (фінансів). Вона може здійснюватися суб’єктами господарювання на професійних засадах з метою задоволення відповідних потреб інших осіб (професійна фінансова діяльність, полягає в наданні фінансових послуг). Водночас кожен суб’єкт господарювання, органи господарського керівництва здійснюють таку діяльність для забезпечення свої основної діяльності (індивідуальна фінансова діяльність, або кредитно-розрахункові відносини). Її метою є забезпечення платоспроможності суб’єктів господарських правовідносин, у т.ч. проведення розрахунків, покриття витрат виробництва продукції, одержання прибутку тощо.

Розглядувана тема охоплює надзвичайно широке коло відносин, які є предметом вивчення ряду спеціалізованих юридичних та економічних дисциплін (зокрема фінансового права та ін.). Тому основним завданням студентів є ознайомлення із загальними основами правового регулювання у сфері найбільш поширених видів професійної та індивідуальної фінансової діяльності.

Вивчаючи професійну фінансову діяльність, студентам, перш за все, необхідно з’ясувати зміст поняття «фінансова установа», які суб’єкти до них відносяться, які їх ознаки, особливості створення, реєстрації, ліквідації.

З поміж усіх видів професійної фінансової діяльності найбільшу увагу слід приділити банківській діяльності та страхуванню. Зокрема, слід знати, що таке банк, основи його правового статусу (порядок заснування, організаційно-правова форма, вимоги до капіталу, порядок ліквідації, ліцензійні умови тощо). Крім того, слід зупинитися на класифікації банків, на операціях, які вони можуть здійснювати.

Важливе значення має володіння студентами знаннями щодо спеціального державного регулювання ринків фінансових послуг в Україні. Це передбачає, зокрема, вивчення правового статусу Національного банку України (щодо банківської діяльності), Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (оглядово).

Наступним видом професійної фінансової діяльності, на який студентам слід звернути увагу є страхування. Потрібно знати, що таке страхування, які його види прийнято виділяти, основи правового статусу страховиків в Україні (організаційно-правова форма, вимоги до капіталу, порядок заснування та припинення, ліцензійні умови тощо). Доцільно стило охарактеризувати найбільш поширені та перспективні види страхування.

Окремим питанням при вивченні теми, присвяченої фінансовій діяльності є правове регулювання аудиторської діяльності в Україні. Аудит – це перевірка бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності законодавству та встановленим нормативам. Тобто, аудит не можна віднести безпосередньо до різновидів фінансової діяльності – це допоміжна діяльність, якій належить провідне місце у визначенні правильності здійснення фінансово-господарської діяльності. Студентам слід знати що таке аудит, підстави його проведення (зокрема, коли це є обов’язковим), загальні засади правового регулювання аудиторської діяльності, правовий статус суб’єктів аудиторської діяльності, вимоги до них.

Решта питань теми стосуються індивідуальної фінансової діяльності – кредитно-розрахункових відносин.

Студентам слід знати порядок здійснення готівкових та безготівкових розрахунків у національній валюті, коли допускаються розрахунки в іноземній валюті та які вимоги до них ставляться законодавством. Зокрема, це передбачає з’ясування того, що таке каса, ліміт каси, коли суб’єкти господарювання можуть здійснювати розрахунки у готівковій формі, яких вимог вони при цьому повинні дотримуватися, яким чином реєструються такі операції. Потрібно визначити що таке безготівкові розрахунки, дати їх загальну характеристику та стисло описати їх види, детальніше зупиняючись на найбільш розповсюджених (платіжне доручення, чек тощо) та складних (акредитив тощо).

Наостанок, студенти мають ознайомитися із найбільш поширеними видами фінансових послуг банківських та інших фінансових установ, якими користуються суб’єкти господарювання. Ухил при цьому необхідно робити саме на інтересах останніх. Потрібно дати загальну характеристику договорів позики, кредиту, банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку, факторингу. Це передбачає визначення змісту і форми, різновидів таких договорів, нормативного регулювання (якими правовими актами регулюються) тощо.

План семінарського (практичного) заняття:

  1. Поняття та види фінансової діяльності.

  2. Банківська діяльність, страхування, аудит.

  3. Готівкові та безготівкові розрахунки у господарській діяльності.

  4. Договори позики, кредиту, банківського вкладу.

  5. Договір банківського рахунка.

  6. Договір факторингу.

Самостійна робота:

  1. Правовий статус банківських установ в Україні.

  2. Національний банк України.

  3. Загальна характеристика платіжних інструментів.

  4. Порядок використання реєстраторів розрахункових операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]