Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske pravo. Metoduchnuj posibnuk za KMSO....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 8. Захист прав та законних інтересів суб’єктів господарювання. Розгляд та вирішення господарських спорів

Основні терміни та поняття: форма захисту, юрисдикційна форма захисту, неюрисдикційна форма захисту, самозахист, адміністративний захист, визнання права, відшкодування збитків, нотаріус, судовий захист, суд, господарський суд, третейський суд, міжнародний виконавчий напис, комерційний арбітраж, підвідомчість, підсудність, претензія, позовна заява, рішення, ухвала, апеляційна скарга, касаційна скарга.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Право на захист слід розглядати як юридично закріплену можливість уповноваженої особи використати засоби правоохоронного характеру з метою поновлення порушеного права та припинення дій, що порушують таке право.

Господарський та Цивільний кодекси України закріплюють право кожної особи, зокрема й суб’єкта господарювання на захист своїх прав і законних інтересів. Студентам потрібно знати передбачені згаданими кодексами способи захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання. Кожен спосіб захисту застосовується в певному процесуальному чи процедурному порядку (форма захисту). Розрізняють юрисдикційну та неюрисдикційну форми захисту. Перша передбачає захист прав і законних інтересів державними або уповноваженими державою органами, друга – захист прав і законних інтересів особою самостійно без звернення до компетентних органів.

Юрисдикційна форма захисту означає, що права можуть захищатися в судовому або адміністративному порядку.

Студентам слід докладно ознайомитися з обома згаданими формами захисту прав. Однак для початку слід оглядово розглянути адміністративного-правову форму захисту (до яких органів і посадових осіб можна звертатися, які права та законні інтереси таким чином можна захищати, яка процедура передбачена законом для такого захисту).

Також потрібно згадати за опосередковані форми захисту – з допомогою нотаріуса (які має повноваження, що таке виконавчий напис тощо).

Потрібно розкрити досудовий порядок розгляду господарських спорів, з’ясувати, які відомості повинні бути вказані в претензії, які документи додаються до неї, ким вона підписується і в який спосіб надсилається адресату, які строки її розгляду.

Судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства. Судочинство здійснюється Конституційним судом України та судами загальної юрисдикції.

Студенти повинні ознайомитися зі структурою судової системи України, з’ясувати, які категорії справ (у сфері господарських відносин) якими судами розглядаються. Особливо детально потрібно розглянути структуру спеціалізованих господарських судів. Водночас слід дослідити питання формування господарського суду, його склад, права та обов’язки тощо.

Особливу увагу студенти мають приділити загальним засадам господарського судочинства.

Важливими для опанування цієї теми є питання про підвідомчість і підсудність справ господарським судам.

Необхідно детально розглянути порядок ініціювання судового розгляду господарського спору. Для цього особа, права якої порушено (позивач), має підготувати та подати до господарського суду позовну заяву. Студентам потрібно детально з’ясувати вимоги до змісту та форми позовної заяви, усі необхідні її реквізити, порядок її подання.

Процедура вирішення спору господарським судом складається з ряду стадій (порушення провадження у справі, розгляд справи по суті, апеляційне та касаційне оскарження). При цьому студентам слід окремо звернути увагу на порядок ухвалення рішення господарського суду, його зміст, порядок набрання ним чинності. Потрібно розглянути мету, порядок та можливі правові наслідки апеляційного та касаційного перегляду прийнятих судових рішень.

Слід пам’ятати, що поряд з господарськими судами спори можуть передаватися також і на розгляд третейських судів. Розглядаючи це питання, студенти повинні з’ясувати, які спори можуть бути передані на розгляд до третейського суду, які умови та порядок такої передачі. Необхідно знати, які види третейських судів існують, який порядок їх створення, які юридичні наслідки для сторін створює вирішення спору третейським судом.

Окремо студенти мають оглядово ознайомитися з правовим статусом міжнародного комерційного арбітражу в Україні.

План лекційного заняття:

  1. Форми, види та способи охорони та захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання в Україні.

  2. Адміністративно-правовий захист суб’єктів господарювання.

  3. Система господарських судів України. Господарське судочинство.

  4. Порядок розгляду спорів господарськими судами. Позовна заява.

  5. Третейський суд. Розгляд господарських спорів третейським судом.

Самостійна робота:

  1. Нотаріальний захист суб’єктів господарювання.

  2. Судова система України. Захист прав суб’єктів господарювання Конституційним судом та загальними судами.

  3. Досудове врегулювання господарських спорів.

  4. Підвідомчість та підсудність спорів господарським судам.

  5. Апеляційне та касаційне оскарження рішень та ухвал господарських судів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]