Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske pravo. Metoduchnuj posibnuk za KMSO....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Змістовий модуль і. Загальна частина

Тема 1. Загальна характеристика господарського права та господарського законодавства.

Основні терміни та поняття: господарське право, господарське законодавство, предмет господарського права, метод господарського права, господарська діяльність, система господарського права, господарські правовідносини, джерела господарського права, господарсько-правова норма.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Перша тема є вступною до вивчення навчальної дисципліни «Господарське законодавство». У результаті її вивчення студент, перш за все, повинен усвідомити значення термінів «господарське право» і «господарське законодавство». Слід також звернути увагу на неоднозначне ставлення науковців до визначення співвідношення термінів «господарське право» і «господарське законодавство». Дехто з них вважає що ці поняття можна ототожнювати, інші вважають, що господарське законодавство – це матеріальна база господарського права, яке за своїм змістом є ширшим від законодавства, оскільки включає є інші джерела (звичаї, судову практику тощо).

Господарське право – це галузь права України. Для того, щоб розкрити зміст цього терміну, необхідно з’ясувати основні ознаки, які визначають будь-яку галузь права в Україні: предмет, метод правового регулювання, систему галузі та її основні принципи. Основними ознаками є предмет і метод, решта – другорядні, але з ними також необхідно ознайомитися. Потрібно з’ясувати коло суспільних відносин, які підлягають регулюванню нормами господарського законодавства. Досліджуючи методи, з допомогою яких норми господарського законодавства впливають на суспільні відносини, які складають його предмет, необхідно звернути увагу на поєднання у них приватноправових та публічноправових начал, визначити основні методи, які прийнято виділяти науковцями (зверніть увагу на різні класифікації та підходи). Спробуйте проілюструвати на прикладах застосування кожного методу в конкретних життєвих ситуаціях.

Розкриваючи значення терміну «господарське законодавство», визначаючи предмет його регулювання Ви постійно зустрічатимете поняття «господарська діяльність». Дана категорія для вивчення навчальної дисципліни, яку Ви опановуєте, є ключовою. Адже господарське законодавство врегульовує саме суспільні відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності. Тому необхідно детально з’ясувати зміст цього поняття, значення господарської діяльності для розвитку суспільства і економіки. Потрібно звернути увагу на різноманітні підходи до його визначення, не зупиняючись на законодавчих. Слід визначити і проаналізувати усі ознаки господарської діяльності (сфера здійснення, зміст, мета, регулярність тощо). Необхідно також здійснити класифікацію видів господарської діяльності за різними критеріями (сфера, ринкова спрямованість, мета здійснення). Особливу увагу слід приділити поділу господарської діяльності в залежності від наявності мети одержання прибутку на некомерційну та комерційну (підприємницьку). Необхідно дати визначення цих видів господарювання, вказати їх можливих суб’єктів, сфери здійснення. На характеристиці підприємництва слід зупинитися більш детально. Потрібно детально розглянути його ознаки та принципи здійснення, доцільним є визначення його видів.

Суспільні відносини у сфері господарювання з моменту їх упорядкування на основі норм господарського законодавства є господарськими правовідносинами (або господарсько-правовими відносинами), яким притаманний ряд особливостей. Господарські правовідносини мають певний склад, який включає в себе суб’єкти, об’єкти та зміст даних правовідносин. Для того, щоб у подальшому Вам було легше розуміти сутність відносин між суб’єктами господарювання (зокрема зобов’язальні), ці компоненти необхідно глибоко вивчити і усвідомити, вивчаючи вже першу тему. До господарських правовідносин застосовуються особливі методи регулювання, які Ви вже знаєте як метод господарського законодавства (права).

Господарське законодавство має свій зміст – конкретні правила, якими регулюється поведінка суб’єктів господарського законодавства, форму – способи свого зовнішнього втілення. Зовнішня форма господарського законодавства виражається у джерелах господарського законодавства. Усі джерела господарського законодавства прийнято класифікувати за юридичною силою – їх місцем з-поміж подібних до них актів. Вам необхідно знати усі ланки цієї ієрархії, основні нормативно-правові акти в межах кожної ланки. Актом найвищої юридичної сили в нашій державі є Конституція України. За нею слідують ратифіковані Верховною радою міжнародні договори й угоди України, закони та прирівняні до них нормативні акти, підзаконні нормативно-правові акти, локальні акти. У межах цих загальних категорій Вам необхідно виділити підкатегорії, вказати конкретні закони та підзаконні акти, що відносяться до них.

За змістом систему господарського законодавства складають його норми та інститути, які перебувають у тісних взаємозв’язках між собою. Вам слід знати значення цих термінів, основні інститути господарського законодавства, способи їх класифікації. Норма господарського законодавства є його найдрібнішою частиною. Саме з норм складається уся галузь. Слід знати структуру, склад, особливості норм господарського законодавства.

У господарському праві як науці та навчальній дисципліні прийнято також виділяти загальну та особливу (спеціальну) частини. Вам необхідно знати критерії, за якими здійснюється такий поділ, інститути, які відносяться до загальної та особливої частини.

З’ясувавши усі вищевказані питання Ви отримаєте загальне уявлення про Господарське законодавство та його предмет, які й вивчатимете упродовж усього подальшого курсу.

План лекційного заняття:

  1. Господарське право і законодавство. Предмет, метод і система господарського права.

  2. Господарська діяльність.

  3. Господарські правовідносини: поняття, види, зміст.

  4. Система джерел господарського законодавства.

Самостійна робота:

  1. Поняття, ознаки і принципи підприємництва.

  2. Некомерційна господарська діяльність, її мета та принципи.

  3. Господарсько-правові норми: поняття, види, особливості.

  4. Напрями вдосконалення господарського законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]