Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske pravo. Metoduchnuj posibnuk za KMSO....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 12. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим іноземного інвестування. Спеціальні режими господарювання

Основні терміни та поняття: зовнішньоекономічна діяльність, експорт, імпорт, транзит, суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності, національний режим, режим найбільшого сприяння, спеціальний режим, митно-тарифне регулювання, мито, ставка мита, митна вартість товару, нетарифне регулювання, ліцензування ЗЕД, квотування, демпінг, субсидований імпорт, реекспорт, спеціальні імпортні процедури, зовнішньоекономічний договір (контракт), іноземні інвестиції, суб’єкти іноземного інвестування, форми здійснення іноземних інвестицій, види іноземних інвестицій, об’єкти іноземного інвестування, режим іноземного інвестування, гарантії захисту прав інвесторів, спеціальний режим господарювання, спеціальна (вільна) економічна зона, територія пріоритетного розвитку, концесія.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів господарювання є господарська діяльність, яка у процесі її здійснення потребує перетинання митного кордону України майном та/або робочою силою. Зовнішньоекономічна діяльність здійснюється на принципах свободи її суб’єктів добровільно вступати в зовнішньоекономічні відносини, здійснювати в будь-яких не заборонених законом формах й рівності перед законом усіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Потрібно визначити, хто може бути суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності. Розкрити види зовнішньоекономічної діяльності. Пояснити, якими нормативно-правовими актами визначаються перелік видів зовнішньоекономічних операцій, що здійснюються на території України, умови і порядок їх здійснення.

Потрібно визначити цілі й завдання державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Розкрити принципи зовнішньоекономічної діяльності, зокрема принцип еквівалентності, неприпустимості демпінгу при ввезенні й вивезенні товарів та ін.

Кабінет Міністрів України може встановлювати перелік товарів (робіт, послуг), експорт і імпорт яких здійснюється суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності лише за наявності ліцензії. Слід навести визначення ліцензії і розкрити порядок ліцензування експортно-імпортних операцій, а також назвати види ліцензій.

Режим квотування зовнішньоекономічних операцій запроваджується у випадках, передбачених законом, чинними міжнародними договорами України, і здійснюється шляхом обмеження загальної кількості та/або сумарної митної вартості товарів, які можуть бути ввезені (вивезені) за певний період. Потрібно розкрити порядок квотування і види квот.

Варто зупинитися на визначенні понять «критичний імпорт», «пріоритетність зовнішньоекономічних проектів», у тому числі і з питань критичного імпорту.

Потрібно охарактеризувати зовнішньоекономічний договір. Слід розкрити основні умови зовнішньоекономічного договору, яким чином здійснюється обрання права, за яким визначається його форма, права та обов’язки сторін. Пояснити, що таке індикативні ціни, ким, в якому порядку і для чого вони встановлюються.

З метою забезпечення відповідності зовнішньоекономічних договорів законодавству України може запроваджуватись їх державна реєстрація. Доцільно зупинитися на видах зовнішньоекономічних договорів, що підлягають державній реєстрації, а також розкрити порядок її здійснення.

Слід зазначити, на яких засадах держава здійснює захист прав і законних інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності за межами України. Перелічити санкції, що можуть застосовуватись у разі недобросовісної конкуренції з боку суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності або їх зарубіжних контрагентів.

Необхідно дати загальну характеристику законодавства про інвестиційну діяльність в Україні, визначити поняття інвестицій та інвестиційної діяльності (у першу чергу – іноземних), назвати їх види та форми, охарактеризувати правовий статус суб’єктів інвестиційної діяльності, вказати яким чином держава здійснює регулювання інвестиційної діяльності, захищає права інвесторів.

Потрібно зазначити, що спеціальною (вільною) економічною зоною вважається частина території України, на якій встановлено спеціальний правовий режим господарської діяльності, особливий порядок застосування та дії законодавства України. На території спеціальної (вільної) економічної зони можуть запроваджуватися пільгові митні, податкові, валютно-фінансові та інші умови підприємницької діяльності вітчизняних і зарубіжних інвесторів. Необхідно знати з якою метою створюються спеціальні (вільні) економічні зони. Охарактеризувати типи спеціальних (вільних) економічних зон, таких як технологічні парки, технополіси, комплексні виробничі зони, туристично-рекреаційні та ін.

Слід визначити засади концесійної діяльності в Україні, зокрема поєднання державного регулювання концесійної діяльності та здійснення її на основі концесійного договору, вибір концесіонерів переважно на конкурсній основі, взаємна вигода сторін у концесійному договорі, державне гарантування інвестицій концесіонерів тощо. Визначити сфери господарювання, в яких дозволена концесійна діяльність, об’єкти права державної або комунальної власності, що можуть надаватися в концесію, а також види підприємницької діяльності, які забороняється здійснювати на концесійній основі.

Зазначити вимоги до концесійних договорів, порядок їх укладення, а також інші питання правового регулювання концесійної діяльності.

Морські райони, що зовні прилягають до територіального моря України, включаючи райони навколо островів, що належать Україні, становлять виключну (морську) економічну зону України. Слід знати що є виключної (морської) економічної зони України, вказати які права має держава у виключній (морській) економічній зоні.

Потрібно розглянути особливості здійснення господарської діяльності на державному кордоні, а також у санітарно-захисних та інших охоронних зонах, на територіях і об’єктах, що особливо охороняються.

Необхідно зазначити, що господарська діяльність в умовах надзвичайного стану – особливого правового режиму діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, передбаченого Конституцією України, який тимчасово допускає обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод громадян, а також прав юридичних осіб і покладає на них додаткові обов’язки, – може здійснюватися з урахуванням обмежень і зобов’язань, встановлених Указом Президента України про введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

У період дії воєнного стану, введеного на території України або в окремих її місцевостях, правовий режим господарської діяльності визначається на основі закону про оборону України, інших законодавчих актів про забезпечення обороноздатності держави і законодавства про режим воєнного стану.

Наостанок необхідно зазначити, що таке концесія, на яких засадах, принципах базується концесійна діяльність в Україні, яке майно може бути об’єктом концесії.

План семінарського (практичного) заняття:

  1. Поняття та види зовнішньоекономічної діяльності, її правове регулювання.

  2. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності.

  3. Правовий режим зовнішньоекономічної діяльності.

  4. Зовнішньоекономічний договір (контракт): поняття, особливості змісту і форми.

  5. Правове регулювання іноземних інвестицій.

  6. Спеціальні (вільні) економічні зони.

Самостійна робота:

  1. Захист прав і законних інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

  2. ІНКОТЕРМС.

  3. Концесійна діяльність в Україні.

  4. Інші види спеціальних режимів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]