Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske pravo. Metoduchnuj posibnuk za KMSO....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 11. Правове регулювання якості. Захист прав споживачів

Основні терміни та поняття: якість, стандартизація, державний стандарт, галузевий стандарт, стандарти науково-технічних та інженерних товариств та союзів, стандарт підприємства, кодекс усталеної практики, технічні умови, сертифікація, вимірювання, права споживачів, реклама, гарантійний термін, гарантійний термін зберігання, гарантійний термін експлуатації, термін придатності,

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Якість – найбільш об’єктивний, узагальнюю чий показник наукового, технічного, економічного, соціального, суспільного прогресу. Шляхом до економічного процвітання є виробництво не заради виробництва, а випуск високоякісної, конкурентоспроможної продукції, що відповідає кращим світовим стандартам і вимогам.

Крім того, категорія якості виражає складну систему відносин виробників і споживачів. Саме тому в межах цієї теми Ви розглядатимете також права споживачів (на якісні товари, роботи, послуги).

Для засвоєння матеріалу теми студентам слід, перш за все, з’ясувати різноманітні підходи до визначення категорії «якість», зосередившись, при цьому, на нормативних визначеннях.

Потрібно з’ясувати якими є загальні умови забезпечення якості продукції, робіт, послуг (якими нормативно-правовими актами вони забезпечуються, що таке державне управління якістю, які останні зміни відбулися у сфері управління якістю).

Одним із найважливіших методів управління якістю, який використовується для підвищення рівня розвитку виробництва, прискорення науково-технічного прогресу є стандартизація. Слід знати, що таке стандартизація, стандарт, які методи використовуються під час стандартизації (нормування, параметрування, типізація, уніфікація та ін.), яка мета та завдання системи стандартизації. Необхідно стисло охарактеризувати нормативно-правові акти, якими встановлюються правові та організаційні основи стандартизації в Україні (законодавчі акти), такі категорії документів як Державні стандарти України, галузеві стандарти, стандарти науково-технічних та інженерних товариств та союзів, стандарти підприємств, кодекси усталеної практики, технічні умови.

Сертифікація – це діяльність, що засвідчує за допомогою сертифіката відповідності чи знака відповідності, що виріб чи послуга відповідає певному стандарту чи іншому нормативно-технічному документу. Студентам слід знати що є метою сертифікації в Україні, які її види можна виділити. Потрібно стисло охарактеризувати нормативно-правову базу сертифікації, порядок її здійснення.

Однією з обов’язкових умов забезпечення ефективності виробництва, сприяння економічному прогресу, проведенню наукових досліджень щодо створення нових видів продукції, розробки й випуску високоякісної продукції є точні й об’єктивні вимірювання. Студенти мають знати нормативні акти, якими встановлюються правові основи забезпечення єдності вимірювань (а також її технічні та організаційні основи).

Крім того, слід приділити увагу правовому статусу органів виконавчої влади, які наділені певною компетенцією у сфері стандартизації, сертифікації та метрології.

Одним із основних завдань будь-якої держави є захист прав споживачів. Студентам потрібно дати загальну характеристику законодавства про захист прав споживачів, правового статусу органів виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів.

Особливу увагу варто приділити конкретним правам споживачів (та відповідним їм обов’язкам виробників, постачальників…) взагалі (наприклад, на придбання товарів належної якості, на інформацію про товари та послуги та ін.) та у випадку придбання недоброякісної продукції, отримання неякісних послуг тощо (повернення коштів, усунення недоліків, відшкодування збитків тощо). Зокрема, слід зосередитись на захисті прав споживачів за договором купівлі-продажу, дати загальну характеристику гарантійних та інших термінів, які є важливими для правовідносин у даній сфері.

План лекційного заняття:

  1. Правові гарантії забезпечення належної якості товарів, робіт, послуг.

  2. Основні права споживачів та їх захист.

  3. Захист прав споживачів за договором купівлі-продажу.

  4. Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів.

Самостійна робота:

  1. Загальна характеристика законодавства про захист прав споживачів.

  2. Правовий статус органів виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів.

  3. Загальна характеристика гарантійних та інших термінів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]