Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansove_pravo_NMP-2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
432.02 Кб
Скачать

Укоопспілка

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Кафедра правознавства

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення навчальної дисципліни

за КМСОНП

«Фінансове право»

для студентів

напрямів підготовки:

«Фінанси і кредит» (програма професійного спрямування «Фінанси») (6.030508)

«Фінанси і кредит» (програма професійного спрямування «Фінанси»(і)) (6.030508і)

«Фінанси і кредит» (програма професійного спрямування «Банківська справа» (6.030508.)

Полтава - 2012

Укладач: Терела Г.В., к.і.н., доцент кафедри правознавства Полтавського університету споживчої кооперації України

Рецензенти:

Шевченко А.Є. – доктор юр. наук, професор кафедри конституційного та міжнародного права Донецького юридичного інституту Луганського державного університету внутрішніх справ імені Є.О. Дидоренка

Кальян О.С. – канд. юр. наук, доцент, завідувач кафедри правознавства Полтавського інституту економіки і права.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри правознавства.

___ вересня 2010 р., протокол № 1

Зав. кафедрою _______проф. Лаврик Г. В.

«УЗГОДЖЕНО»

Декан факультету фінансів і обліку

«___» _________________ 2010 р.

__________ доц. Коросташов О. М.

«УЗГОДЖЕНО»

Директор навчального центру

«___» _________________ 2010 р.

_____________ доц. Герман Н. В.

© Терела Г.В., 2010 р. © ПУСКУ, 2010 р.

І. Вступ

Для сталого розвитку держава, органи місцевого самоврядування повинні постійно управляти фінансовою діяльністю, мобілізувати, розподіляти і використовувати кошти, які є частиною національного доходу. Держава, здійснюючи через систему відповідних органів господарсько-організаційну функцію, забезпечує нормальне функціонування фінансової діяльності підприємств різних форм власності. При цьому вся фінансова діяльність держави здійснюється лише на правовій підставі та регулюється нормами фінансового права.

Нині в Україні триває проведення соціальної, економічної, політичної та правової реформ. В умовах широкомасштабних змін життєдіяльності нашої країни суттєво змінюється зміст фінансових відносин, удосконалюється їх правове регулювання, а отже, істотно підвищується роль фінансового права, зростає значущість розробок учених-фінансистів для процесу державотворення та вдосконалення правової системи України.

Фінансово-правові норми охоплюють різні види суспільних відносин: податкові, бюджетні, в галузі державного кредиту, банківської та страхової діяльності, грошового обігу, валютного регулювання та контролю. Саме тому глибоке вивчення норм фінансового права, розуміння механізму їх дії є необхідними для фахівців економічних спеціальностей, незалежно від сфери майбутньої діяльності. Відповідно «Фінансове право» є однією з юридичних дисциплін, які вивчаються у профільних вищих навчальних закладах економічного спрямування.

Програма курсу «Фiнансове право» визначає можливiсть системного вивчення норм права, якi регулюють фiнансову дiяльність держави i фiнансову систему України, фiнансовий контроль, бюджетний устрiй i бюджетний процес, податковi, кредитнi, cтpaxoвi, банкiвськi i валютнi правовiдносини, що виникають мiж суб'єктами господарювання.

Мета дисциплiни: опанування механiзму виникнення, змiни та припинення фiнансово-правових вiдносин, а також нормативно-правового забезпечения у сферi державних фiнансiв, формування у майбутнiх спецiалiстiв правової свiдомостi та правової культури, вдосконалення навичок використання теоретичного і нормативно-правового матеріалу при вирішенні практичних завдань забезпечення необхiдних умов функцiонувания пiдприємств, установ та органiзацiй рiзних форм власностi, економiки.

Завданнями курсу є:

  • ознайомлення із загальними засадами здійснення фінансової діяльності в державі;

  • вивчення теорії фінансового права;

  • засвоєння економiко-правових знань студентiв щодо фiнансової дiяльностi держави, пов'язаної з мобiлізацією, розподілом, перерозподілом та використанням централiзованих i децентралiзованих фондiв грошових коштiв держави та органів місцевого самоврядування;

  • вивчення джерел фінансового права та практики їх застосування;

  • формування вмiння забезпечити суворе дотримання i виконання законів та правових приписів, правильно застосовувати норми законів та юридичних приписів на практиці.

У результатi вивчення дисциплiни «Фiнансове право» студенти повинні знати:

  • базовi поняття фiнансового права;

  • сучаснi тенденції в розвитку фiнансових правовiдносин;

  • органiзацiйно-правовi засади дiяльностi фiнансових opгaнiв держави;

  • систему джерел фiнансового права;

  • поняття, змiст, форми i методи здiйснення фiнансового контролю;

вмiти:

  • знаходити i добирати необхiдну фiнансово-правову iнформацію;

  • користуватися першоджерелами фiнансового права;

  • аналiзувати нормативно-правовi акти з фiнансового права;

  • правильно i доцiльно застосовувати нормативну базу на практиці;

  • квалiфiкувати фiнансово-правовi ситуацiї.

Підсумкове оцінювання знань та умінь студентів здійснюється на основі двох поточних модульних контролів.

Структура навчальної дисципліни включає в себе два змістові модулі. І змістовий модуль – Загальна частина – включає у себе теми, які містять навчальний матеріал щодо основних положень фінансової діяльності, акумулює інститути, що закріплюють загальні підходи до регулювання фінансової системи в цілому.

ІІ Змістовий модуль – Особлива частина фінансового права як навчальної дисципліни містить матеріал, що регулює відносини у сфері державного та місцевих бюджетів; державних і місцевих доходів; державного і місцевого кредиту; державного страхування; державних і місцевих видатків; банківського кредитування; грошового обігу і розрахунків; валютного регулювання тощо.

Фінансове право не ізольоване від інших юридичних дисциплін. Вивчення цього курсу сприяє глибшому засвоєнню студентами таких дисциплін, як “Господарське законодавство”, “Адміністративне право”, “Банківське право”.

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни «Фінансове право» за кредитно-модульною системою організації навчального процесу розроблений для студентів напрямів підготовки: «Фінанси і кредит» (програма професійного спрямування «Фінанси») (6.030508); «Фінанси і кредит» (програма професійного спрямування «Фінанси»(і)) (6.030508і); «Фінанси і кредит» (програма професійного спрямування «Банківська справа» (6.030508.)

Пропонований навчально-методичний посібник розроблений для полегшення роботи з навчальним матеріалом і найбільш раціональної організації самостійної роботи. Він містить програму і тематичний план курсу, методичні рекомендації до кожної теми (вказівки, поради, логічні схеми розгляду питань; навчально-пізнавальні завдання для самопідготовки до семінарських та індивідуальних занять студента під керівництвом викладача із зазначенням проблемних питань курсу, питань для самостійного опрацювання, ситуаційних задач, тем рефератів; завдання для самоконтролю знань; список рекомендованих джерел та літератури), індивідуальні завдання для самостійної роботи та методичні рекомендації до їх виконання, порядок і критерії оцінювання знань, перелік питань до проміжного (модульного) та підсумкового контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]