Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани проведення лабораторних занять.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи з розділу: Загальні основи педагогіки

Мета: перевірити, як засвоєні студентами основні поняття з розділу «Загальні основи педагогіки».

Завдання 1. Охарактеризуйте предмет, мету, завдання педагогіки й покажіть її роль у системі педагогічних наук.

Завдання 2. Розкрийте сутність понять: виховання, формування, навчання, освіта, розвиток. Покажіть їхню специфіку й взаємодію.

Завдання 3. Охарактеризуйте цілісний педагогічний процес, його структуру, функції й рушійні сили.

Завдання 4. Розкрийте закономірності цілісного педагогічного процесу й принципи їхнього прояву.

Завдання 5. Як Ви розумієте, що таке «особистість», «індивідуальність», «особистість як суб'єкт і об'єкт виховання»?

Завдання 6. Покажіть співвідношення виховання й розвитку, які фактори впливають на розвиток особистості школяра. Покажіть їхню дію на конкретних прикладах.

Заняття 3. Тема: Формування розумової культури учнів

Мета: показати роль розумової культури в становленні творчої особистості школяра; досягти усвідомлення студентами мети, змісту, форм, методів становлення особистості в процесі розумового виховання; забезпечити умови для розвитку інтелектуальних здібностей і можливостей студентів.

I. Інформаційно-дискусійний блок

1. Прочитайте уривки із книги В.А.Сухомлинського «Серце віддаю дітям» і визначите, як співвідносяться «розумова праця», «розумова культура» й «розумове виховання» учнів.

«Розумова діяльність – це праця, що потребує великих зусиль, вольової зосередженості, уміння змусити себе відмовитися від багатьох задоволень. Дитина, що навчилася критично ставитися до досягнутих результатів, пережила невдоволення своєю роботою й прагне зробити її краще, ніколи не стане ледарем».

«Розумова праця – пробний камінь мислення. Причина зла в тому, що дитина не навчилася думати; навколишній світ з його речами, явищами, залежностями не став для неї джерелом думки».

«Природа стає школою розумової праці лише за умови, коли дитина відволікається від навколишніх його речей, абстрагує. Яскраві образи дійсності необхідні для того, щоб дитина навчилася пізнавати взаємодію як найважливішу рису навколишнього світу».

«Розумова праця учня, успіхи й невдачі в навчанні – це його духовне життя, його внутрішній світ, ігнорування якого може привести до сумних результатів. Дитина не тільки довідаується про щось, засвоює матеріал, але й переживає за результати своєї праці, висловлює глибоке особисте ставлення до того, що їй вдається й не вдається».

Учитель повинен знати й відчувати, що на його совісті – доля кожної дитини, що від його розумової культури й духовного багатства залежить розум, здоров'я, щастя людини, яку виховує школа».

II. Практико-перетворювальний блок

  1. Розведіть поняття: «розумова культура». «розумове виховання». Покажіть їхню специфіку й взаємодію.

  2. Назвіть завдання й розкрийте зміст розумового виховання учнів у сучасній загальноосвітній школі.

  3. Охарактеризуйте форми й методи розумового виховання для різних вікових категорій школярів.