Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План по труду и заработной плате включает.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать

План по труду и заработной плате включает:

§ 1. Планирование производительности труда.

§ 2. Планирование численности работающих.

§ 3. Планирование заработной платы.

§ 4. План подготовки кадров и повышения квалификации работающих.

§ 3. Планування фонду заробітної плати

Згідно чинного законодавства України підприємства й інші суб'єкти підприємницької діяльності мають повну самостійність у питаннях організації і плянування оплати праці всіх категорій персоналу. Керівники державних підприємств, закладів і організацій самостійно вибирають форми і системи оплати праці, установлюють працівникам конкретні розміри тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів, премій, винагород, надбавок і доплат, керуючись при цьому єдиною тарифною (29-розрядною) сіткою, а також умовами, передбаченими в колективному договорі.

Підприємства інших форм власності впроваджують власну, індивідуально розроблену модель оплати праці (при цьому використовуючи тарифні ставки й оклади єдиної тарифної сітки тільки як орієнтир).

У ринкових умовах господарювання заробітна плата працівника вже не визначається розміром якогось гарантованого фонду оплати праці, а дедалі більше залежить від кінцевих результатів і доходів від діяльності підприємства. При цьому сам працівник дедалі частіше стає більш-менш реальним співвласником підприємства і повинен одержувати винагороду не тільки за працю, а й за вкладений у підприємство капітал.

Планування коштів на оплату праці здійснюється на основі розробленого штатного розкладу і прийнятої на підприємстві системи матеріального стимулювання праці персоналу.

Плани по заробітній платі складаються роздільно для всіх категорій персоналу. Як і при розрахунку кількості працівників, найбільш трудомісткими і складними є розрахунки, пов'язані з визначенням фонду заробітної плати робітників.

Фонд заробітної плати робітників складається з основної заробітної плати і додаткової оплати праці. Розміри оплати робітника залежать від результатів його праці з урахуванням результатів господарської діяльності підприємства.

До основної заробітної плати відноситься оплата праці, що визначається тарифними ставками, відрядними розцінками й оплачується робітникам за відпрацьований час і виконані послуги чи продукцію, а також надбавками і доплатами в розмірах не вище, установлених чинним законодавством. До додаткової заробітної плати відносяться доплати і компенсаційні виплати за невідпрацьований час.

Залежно від складу доплат розрізняють прямий, годинний, денний і місячний фонди заробітної плати робітників (див. схему 8.2).

Найпростішим є прямий фонд заробітної плати, що у своєму складі не містить ніяких доплат. За рахунок добавлення до прямого фонду відповідних доплат утворюються годинний, денний і місячний фонди заробітної плати робітників. Для основних і допоміжних робітників фонди заробітної плати плануються роздільно.

Прямий фонд - це заробітна плата, нарахована робітникам за відрядними розцінками, у процентах від виторгу, по тарифних ставках за відпрацьований час. Загальний прямий фонд заробітної плати визначається за формулою

ФЗПпр = ФЗПпр.в + ФЗПтп

де ФЗПпр.в -прямий фонд заробітної плати робітників-відрядників;

ФЗПт.п - тарифний фонд заробітної плати робітників-почасовиків.

Розрахунок прямого фонду заробітної плати робітників-гіїдрядників. Основою для розрахунку прямого фонду заробітної плати робітників-підрядників є планові розцінки за виконувані роботи (послуги, продукцію) і відповідно плановий обсяг цих робіт (послуг, продукції). Планові розцінки повинні враховувати плановане зниження трудомісткості відповідних робіт (технологічних операцій) порівняно з трудомісткістю продукції на початок планового періоду в зв'язку з впровадженням організаційно-технічних заходів щодо зростання продуктивності праці

Оплата за чергові

і додаткові відпустки

Оплата за відпустки на навчання

Денний фонд заробітної плати

Інші доплати

Структура планового фонду заробітної плати робітників

Розрахунок прямого фонду заробітної плати робітників-підрядників проводиться за формулою:

ФЗПпр.в = Σ рі · ОВпл.і

де п - кількість видів виробів (робіт, послуг);

рі, - планова розцінка за виконання (виготовлення) і-го виробу (роботи, послуги), грн.;

ОВпл.і - планова кількість і-х виробів (од. роботи, послуги на рік/квартал), од.

Розцінка за одиницю продукції розраховується за формулою:

Де Тгт , - годинна тарифна ставка робітника-підрядника першого розряду, грн. к)-середній тарифний коефіцієнт розряду роботи (послуги, виробу); - планова трудомісткість одиниці і-го виробу, год.

Приклад. Розрахувати прямий фонд заробітної плати робітників-підрядників Розрахунок прямого фонду заробітної плати робітників-підрядників

Назва

Годинна

Середній

Планова

Планова

Планова

Прямий

виробу

тарифна

тарифний

трудо-

розцінка за

кількіть

фонд

ставка

коефіцієнт

місткість

одиницю

виробів,

заробітної

першого розряду,

виробу, нормо-

виробу

тис. од.

плати, тис. грн.

А

грн.

годин

В Разом

Розрахунок прямого фонду заробітної плати робітників-підрядників також можна проводити, використовуючи дані планової трудомісткості продукції (при часто змінюваному асортименті продукції) за такою формулою:

або

де Ті - трудомісткість виробництва і-то виду продукції, нормо-годин;

п - кількість видів продукції;

Кщ-середи ~ середньозважений тарифний коефіцієнт робіт.

де к, - тарифний коефіцієнт робіт і-то розряду;

Іі - трудомісткість робіт за і-м розрядом, нормо-годин;

т - кількість розрядів робітників-підрядників (відповідно до тарифної сітки).

Приклад. На підприємстві на плановий період трудомісткість виконуваних робіт така:

І розряду - 7,4 тис. нормо-годин II розряду - 20,5 тис. нормо-годин'

  1. розряду - 780 тис. нормо-годин

  1. розряду - 640 тис. нормо-годин V розряду - 114 тис. нормо-годин

VI розряду -31,1 тис. нормо-годин

Тарифна сітка робітників

Розряди

І

II

III

IV

V

VI

Тарифні коефіцієнти

1.0

1.09

1.2

1.35

1.53

1.8

Годинна тарифна ставка першого розряду - 0,7 грн./год. Розрахувати прямий фонд зарплати робітників-підрядників:

ФЗП„Р.„ - 0,7(1,0 * 7,4 + 1,09 *20,5 + 1,2 * 780+1,35 * 640 + +1,53*114 + 1,8*31, ]) = = 0,7* 2076,75 = 1453, 7 тис. грн.

Фонд тарифної заробітної плати робітників-почасовиків розраховується за формулою:

ФЗП =УТ -Ч Ф

де п - кількість груп почасовиків різних розрядів;

Тст і - годинна тарифна ставка робітників-почасовиків /'-го розряду, грн.; ЧШ)Ч і - планова кількість робітників-почасовиків і-го розряду,осіб.; Ф„л - корисний фонд робочого часу одного середньооблікового робітника в плановому році (кварталі), год.

Приклад. Розрахувати плановий фонд тарифної заробітної плати робітників-почасовиків

Годинний фонд заробітної плати робітників включає у свій склад, крім прямого фонду, доплати за відпрацьований час і відповідає основній заробітній платі робітників.

Годинний фонд заробітної плати розраховується за формулою: ФЗПг = ФЗПпр + Пр + дн + д + днавч + др + дін ,

ФЗПпр - прямий фонд заробітної плати;

Пр - премії, що виплачуються робітникам із фонду заробітної плати;