Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИГПУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
755.71 Кб
Скачать

Тема 12. Початок будівництва Радянської держави в Україні

(1917-1920 р.р.)

І Виникнення радянської державності в Україні пов'язано з V

жовтневим більшовицьким переворотом 1917р. у Петрограді. >. Студенти повинні дати відповідь на принципове запитання: чи була в Україні певна соціальна база для радянської державності? Заслуговують на увагу перипетії боротьби радянської влади з українськими національними державними структурами, бо останні не визнавали більшовицьку державність. Це був трива­лий і тяжкий шлях боротьби: від звинувачень Центральної Ради в буржуазно-націоналістичній платформі, від ідеї її переобрання на Всеукраїнському з'їзді Рад до ультимативних вимог, організації альтернативної влади в Україні та фактичного розв'язання грома­дянської війни. Проте у студентів може бути й інша точка зору на ці події. Зверніть увагу на те, що лише з третього заходу радянсь­ка влада закріпилась в Україні.

Далі логічно проаналізувати особливості радянізації Украї­ни та становище органів державної влади наприкінці 1917 - поча­тку 1918 рр., показати механізм державного управління в кінці 1918 - першій половині 1919 рр., простежити процес утворення радянської державності у 1920 р. Використовуйте при цьому джерела радянської влади даної доби: Резолюції з'їздів Рад (І, II), Перший Циркуляр Центрального Виконавчого Комітету Рад України, Декрет Всеросійського ЦВК про військовий со.оз ра­дянських республік, Постанову ЦВК і РНК УСРР про створення Всеукрревкому, Тимчасове Положення Всеукраїнського револю­ційного комітету про організацію радянської влади в Україні то­що. Дайте Ваш коментар назві української радянської державно- \ сті (Республіка рад робітничих, солдатських та селянських депу­татів; Українська Соціалістична Радянська Республіка), вищому

40

4!

органу влади (Всеукраїнський з'їзд Рад), вищому виконавчому і розпорядчому органу (Народний Секретаріат; Рада Народних Комісарів УРСР), місцевим органам влади (Ради робітничих, се­лянських і солдатських депутатів та їх виконавчі комітети; рев-військоми, комітети бідноти, ревкоми, "трійки" і "четвірки", ко­менданти, комісари, комнезами). Покажіть початок радянського судового будівництва в Україні "(дільничі, повітові і міські на­родні суди; ревтрибунали, Верховний революційний трибунал, єдиний народний суд на місцях, революційні військові трибуна­ли, Всеукраїнська надзвичайна комісія). Проілюструйте процес складання системи міліцейських органів (юридична база, струк­тура, завдання, компетенція).

Студентам слід звернути увагу на неоднозначний процес формування основ соціалістичного права. Належить дати оцінку фактам пристосування права України до права Росії, акценту влади на психологічну теорію права (основа - правосвідомість) та теорію "соціальних функцій права" (основа - принцип доцільнос­ті).

Аналіз галузей права треба розпочати з Конституційного права. Саме воно визначало основи радянського державного будівництва І провідну роль Рад як форму диктатури пролетаріату (див. перші російські декрети; постанову РНК України "Про організацію місцевих органів радянської влади та порядок управління"; Конституцію УСРР). Характеризуючи першу радянську Конституцію УСРР 1919р. треба зазначити, що в ній юридично закріплена перемога радянської влади та система Рад у масштабах всієї України, визначається соціальна основа нової державності, конструкція та компетенція органів влади, виборча система, комплекс прав і обов'язків громадян.

У сфері цивільного права зверніть увагу на процес ство­рення і охорону державної власності (ліквідація приватної влас-

ності, націоналізація), єдиної кооперативної власності, на охоро­ну трудового приватного господарства і особисту власність гро­мадян часів воєнного комунізму; прокоментуйте установлену владою спадкову суму 10 тис. карбованців, державну монополію на деякі товари, систему "главкізму" тощо. У шлюбно-сімейних відносинах підкреслювалась законність громадянських шлюбів; скасовувались деякі обмеження шлюбу (дозвіл батьків, різниця у віросповіданні); проголошувалася свобода розлучення; пропону­валися суддям правові норми шлюбно-сімейного законодавства РСФРР (при відсутності своїх відповідних норм).

У земельному праві проаналізуйте нормативні акти (росій­ські й українські), які встановлювали порядок націоналізації зем­лі і передання права розпоряджатися землею до місцевих Рад та земельних комітетів, визначали правове становище земель, кори­сних копалин, водоймищ, лісів, запроваджували загальні правила володіння та користування землею, вважали за доцільне колекти­вне господарювання та індивідуальне зрівняльне трудове корис­тування землею.

Щодо трудового права, то на Україну було поширено дію Кодексу законів про працю РСФРР. У ньому проголошувалися відомі загальні положення (обов'язок працювати, виконувати встановлену міру праці, дотримуватися дисципліни праці, а та­кож право на працю, оплату праці, відпочинок, матеріальне за­безпечення). Висловіть свою думку відносно трудової повиннос­ті, трудових мобілізацій, мілітаризації деяких галузей промисло­вості, натуралізації заробітної плати, примусових заходів до по­рушників ДИСЦИПЛІНИ.

Основою кримінальної політики була кримінальна репре­сія. Першою спробою узагальнення практики діяльності судів і трибуналів був російський документ "Керівні начала з криміна­льного права РСФРР" (уведені в дію на території України в 1920

42

43

р.). Зазначимо, про що йшла мова: сутність кримінального права, кримінальне правосуддя, злочини та покарання, стадії здійснення злочину, співучасть, види покарання, умовне засудження, простір дії кримінального права; система покарань містила в собі догану, громадський суд, відшкодування збитків, конфіскацію майна, примусові роботи, позбавлення волі та деякі інші, у тому числі й розстріл.

Особливо важливо розібратися в таких неоднозначних по­зиціях радянського кримінального права тих часів, як: протиста­влення принципу доцільності принципу законності, намагання принизити роль особливої частини карного кодексу, перебіль­шення ролі системи суспільних відносин при визначенні пока­рань, недостатня увага до визначення суб'єктивної сторони зло­чину, кримінальна відповідальність за принципом кругової пору­ки та заручництво. Головні принципи кримінального процесу'бу-ли єдиними і для народних судів, і для ревтрибуналів (див. нор­мативні документи). На прикладі ревтрибуналів покажіть їх при­значення (розгляд найбільш небезпечних злочинів), місце попе­реднього слідства, прокоментуйте права звинуваченого на'захист, роль революційної правосвідомості при оцінці доказів і при ви­значенні покарань, касаційне оскарження вироків ревтрибуналів. Народні суди розглядали усі кримінальні справи за винятком під­судних ревтрибуналам (зверніть увагу на попереднє розслідуван­ня, розгляд скарг на дії слідчих, рівні права суддів і засідателів, можливість участі в процесі представників і захисників, підстави відміни вироків у касаційному порядку). Цивільно-правові супе­речки мали вирішуватися тільки в народних судах (право пред'явлення цивільного позову, народний суд даної дільниці, участь сторін, доповідь народного судді по суті позову, позивач, відповідач, свідки, рішення народного суду, опротестування в ка­саційному порядку). Поясніть, чому питома вага цивільних справ

у народних судах була незначною, а цивільне судочинство мало незначну кількість спеціальних нормативних актів.



44