Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИГПУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
755.71 Кб
Скачать

Тема 29. Російські політичні партії в Україні та їх ставлен­ня до проблеми української державності (кінець XIX - поча­ток XX ст.)

Загальний історико-юридичний огляд періоду і завдань українського суспільства. "Союз руського народу". Конституцін­ні демократи. "Октябристи". Соціал-демократи. Соціал-революціонери. Проблема української державності в програмах І діяльності російських політичних об'єднань.

Тема ЗО. Політичні партії Західної України, їхнє ставлення до проблеми української державності (кінець XIX - початок XX ст.)

Політична ситуація в західноукраїнських землях. Сприят­ливі умови для консолідації та організаційного оформлення полі­тичних партій. Легальне Існування галицьких політичних органі­зацій і переважна поміркованість їх програм. Відмінність підходу до вирішення українського національного питання. Російсько-українська радикальна партія. Українська соціал-демократична партія. Українська иаціонально-демократична партія. Зростання національного руху в Галичині; взаємини між східними і захід­ними українцями. Галичина - твердиня українського національ­ного руху.

Тема 31. Вплив першої російської революції на соціально-політичний і правовий розвиток українських земель

Масові страйки і демонстрації". Маніфест царя. Діяльність українських політичних партій у роки революції- Суспільно-державний устрій. Українська депутація в Державній Думі. Судо­ва система. Правові відносини.

Тема 32. Суспільний і державно-політичний розвиток українських земель у період першої світової війни

Війна і політика. Трагедія українців. Українські політичні сили в роки війни. Суспільний і державний устрій. Судочинство. Правова система.

г

174

175

Тема 33. Відродження Української держави (березень 1917-квітень 1918 рр.)

Початок української національно-демократичної револю­ції. Створення Центральної Ради. Взаємовідносини з Тимчасовим Урядом. Жовтень 1917 р. і Центральна Рада. Проголошення УНР. Державотворча діяльність Центральної Ради. Судочинство. Пра­вова система. Брест-Литовський мирний договір і Україна.

Тема 34. Українська гетьманська держава (квітень -листопад 1918 р.)

Прихід до влади Гетьмана П.Скоропадського. Проголо­шення Української держави та її устрій. Судова система і право­охоронні органи. Правові відносини. Зовнішня політика. Став­лення українських політичних партій до гетьманату.

Тема 35. Українська Народна Республіка доби Директорії (листопад 1918-листопад 1920 рр.)

Початок доби Директорії. Основні напрями державної по­літики. Зовнішньополітична орієнтація УНР. Критична ситуація на українських землях для революційно-визвольної боротьби. За­вершення доби Директорії.

Тема 36. Західноукраїнська Народна Республіка (1918 -1923 рр.)

Піднесення національно-визвольного руху на західно­українських землях. Проголошення ЗУНР. Державотворчі проце­си. Зовнішньополітична орієнтація. Акт об'єднання ЗУНР і УНР. Правоохоронні органи. Правова система. Українське питання на Паризькій мирній конференції.

Тема 37. Формування радянської державності в Україні (1917-1920рр.)

Соціально-політична основа перемоги більшовиків та їх методи захоплення влади в Україні. Утворення Української ра­дянської республіки. Становлення партійно-державних владних структур. Судова система й інші правоохоронні та репресивні ор­гани. Формування основ соціалістичного права. Юридичне закрі­плення перших кроків державотворення. Дипломатична актив­ність.

Тема 38. Соціалістична державність і право в Україні (1921-1929 рр.)

Особливість періоду НЕПу. Державний лад. Україна й утво­рення СРСР. Судова система та інші правоохоронні органи. Пра­во. Конституційні зміни.

Тема 39. Українська державність і право у період тоталі­тарно-репресивного режиму (1929-1938 рр.)

Насадження тоталітарного режиму в Україні. Державний лад. Централізація правоохоронної системи і посилення ролі позасу-дових репресивних органів. Правова система. Конституція УРСР 1937р. Наслідки сталінської політики "нового курсу" в Україні.

Тема 40. Боротьба за українську державність на західно­українських землях у 20-30-х роках

Соціально-економічне, політичне і національно-культурне становище українського населення на окупованих землях Украї­ни. Боротьба політичних партій за українську державність. Про­голошення незалежності Прикарпатської України. Трагічна доля краю.

176

177

Тема 41. Держава і право України в роки другої світової війни (1939-1945 рр.)

Надзвичайний характер періоду. Українське питання напе­редодні другої світової війни. Входження Західної України до складу СРСР (УРСР). Проголошення оунівцями Акта відновлен­ня Української держави. Державний лад, правоохоронні органи і право радянської країни в роки війни. Вклад України у перемогу.

Тема 42. Державно-правовий розвиток України в перші післявоєнні роки (1945 - середина 1950-х рр.)

Особливість періоду: перехід від війни до миру. Відбудова народного господарства. Агонія сталінізму. Суспільний і держа­вний устрій. Правова система. Україна - один із фундаторів ООН.

Тема 43. Держава і право України в період десталінпації (друга йол. 1950-х - перша пол. 1960-х рр.)

Радянська система після Сталіна. Перші кроки десталініза-ції та їх наслідки в Україні. Особливості розвитку держави і пра­ва. Ефективність реформування.

Тема 44. Держава і право України в період неототалітарно-го режиму (середина 1960-х - середина 1980-х рр.)

Назрівання застійних явиш. Виступ опозиційних сил за су­веренітет України. Державний лад. Судова система та інші пра­воохоронні органи. Основні риси правової системи.

Тема 45. Держава і право України періоду "перебудови" (1985-1991рр.)

Згуртування демократичних сил в умовах "перебудови". Боротьба за державний суверенітет України. Виникнення багато­партійності. Політична боротьба за владу. Вибори до Верховної

Ради та місцевих органів влади. Проголошення державного суве­ренітету і незалежності України. Державний лад. Судова система та інші правоохоронні органи. Право. Утворення Співдружності Незалежних Держав (СНД).