Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по информатике (2010-2011)(Лекц....doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
20 Mб
Скачать

8.7. Стилі документу та їх форматування. Створення змісту документів.

Форматування простих стилів документу

Стиль – це група параметрів форматування, що має унікальне ім’я. Стиль оформлення може містити сукупність параметрів форматування абзаців і символів (наприклад вид і розмір шрифту, вирівнювання абзаців, відстань між рядками). Стиль зберігається разом із документом або його шаблоном.

Крім того, слід пам’ятати, що оформлення документу за допомогою стилів дозволить досить легко потім створити зміст даного документу, оскільки кожному стилю можна присвоїти рівень у багаторівневому списку документа, а заголовки змісту формуються саме за допомогою таких рівнів, причому глибина задається користувачем, тобто можна на основі одного документа створити декілька змістів з різною глибиною, наприклад, загальний зміст буде лише відображати перший рівень, в то час, коли детальний буде відображати і заголовки 2го чи 3го, 4го і т.д. в залежності від їх наявності в документів та заданої глибини відображення даних заголовків.

При форматуванні за допомогою стилю використовуються стилі двох типів: стилі символів і стилі абзаців. Стилі символів призначені для форматування позначених фрагментів у середині абзацу (символів, слів, фраз, речень). Стилі абзаців призначені для форматування цілих абзаців. Якщо встановити курсор в межах фрагменту, якому призначений стиль символів, в списку стилів панелі інструментів форматування відобразиться ім’я цього стилю символів. Якщо при форматуванні стиль символів не використовувався, в списку Стиль відобразиться ім’я стилю абзацу. Стиль символів позначається в списку символів а, а стиль абзацу - маркером абзацу.

Word має стандартні стилі для оформлення документів. При введенні тексту нового документу, який базується на шаблоні NORMAL.DOT, за замовчуванням використовується стиль NORMAL – стандартний стиль для основного тексту, як правило, розміри букв мають 10 пунктів, Times New Roman Cyr, вирівнювання ліворуч, одинарний інтервал між рядками. Цей стиль використовується до тих пір, поки не буде використано інший стиль.

Щоб відформатувати фрагмент тексту за допомогою стилю, потрібно визначити його за допомогою комбінації клавіш «Alt+Ctrl+Shift+S», або нажаттям стрілочки у правому нижньому кутку групи стилів на вкладці «Главная».

Після чого з’явиться вікно стилів:

У вікні Стили у необхідно вибрати потрібний стиль. Безпосередньо у даному вікні можна змінювати існуючи стилі створювати нові, змінювати їх порядок розташування або режими відображення.

Для форматування решти елементів документу також розроблені спеціальні стилі. Наприклад, для форматування заголовків відповідних рівнів призначені стилі ЗАГОЛОВОК 1 – ЗАГОЛОВОК 3, для форматування колонтитулів – ВЕРХНІЙ, НИЖНІЙ, а НОМЕР СТОРІНКИ – стиль символів номерів сторінок.

Після створення нового стилю можна всі налаштування, які відносяться до даного стилю застосовувати до виділеного фрагменту тексту. Для цього потрібно лише клацнути на потрібному стилі і виділений фрагмент буде відформатовано на заданими правилами.

Форматування складних стилів документу

У випадку, якщо Вам необхідно не лише відформатувати текст за допомогою стилів, але і створити складну ієрархію заголовків, на зразок, що використовуються у даному документі. Кожен заголовок повинен мати свою унікальну нумерацію, причому заголовок першого рівня у своєму позначенні має не лише числа, а ще й підпис. Крім того у даному документів автоматично нумеруються з відповідним підписом і назви рисунків і назви таблиць.

Для того щоб створити складну нумерацію стилів, потрібно скористатися інструментом створення багаторівневого списку, який розміщений на вкладці Главная у групі Абзац

Після клацання на піктограмі необхідно вибрати Определить новый многоуровневый список. Відповідно з’являється вікно з настройками багаторівневого списку

У даному вікні можна визначити формат номера, до якого можна додати нумерацію різних рівнів, також визначити положення тексту на сторінці і прив’язати нумерацію до необхідного стилю. Саме за допомогою відповідної прив’язки і відбувається автоматична нумерація рисунків, таблиць, а заголовки 2го, 3го і менших рівнів заново нумеруються при створенні заголовку першого рівня.

Окрім того, слід звернути увагу, що рівні в багаторівневому списку, що зображено на рисунку 6.4 йдуть не по порядку, наприклад, після другого рівня йде рівень «підпису рисунку», потім «номер таблиці», а вже потім Заголовок 3. Порядок розташування стилів по рівням у багаторівневому списку не важливий

Як бачимо, зміст документу (а саме він і відображається на схемі) автоматично будується лише на основі стилів типу «Заголовок…». Слід зауважити, що у документі може бути декілька багаторівневих списків, які можуть бути прив’язаними до різних стилів, наприклад, наступний багаторівневий список створений і прив’язаний до стилю «Нумерация»

1. Нумерація першого рівня

а) нумерація другого рівня (утворюється за допомогою клавіші «Tab»)

б) 2й рівень

2. Перший рівень

3. Перший рівень

Хоча можна створювати списки з багатьма рівнями вкладення, слід усвідомлювати, що такі списки важко сприймати, тому по можливості потрібно обмежуватися 2ма-3ма рівнями.

Крім того створений багаторівневий список можна додати до бібліотеки стилів, або ж розмістити на панелі швидкого запуску, для цього потрібно клацнути правою клавішею миші (на необхідному багаторівневому списку) і вибрати відповідний пункт.

Також підпис різного роду об’єктів, наприклад, рисунків, таблиць, формул можливий ще й за допомогою групи Названия, що знаходяться на вкладці Ссылки, а посилання в самому документі вставляються за допомогою кнопки Добавить перекрестную ссылку, що знаходиться у групі Названия.

Останній елемент, що потребує розгляду – це таблиці.

Таблиця 6.1