Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по информатике (2010-2011)(Лекц....doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
20 Mб
Скачать

Тема 8. Програмні засоби роботи зі структурованими документами Лекція 12: програмні засоби роботи зі структурованими документами. Текстовий процесор microsoft word 2007

Анотація

Базові поняття роботи у текстовому процесорі MICROSOFT WORD 2007. Засоби копіювання, переносу, пошуку, заміни та автоматичного редагування тексту. Розмітка документів за допомогою закладок. Форматування тексту. Робота з таблицями, формулами та графікою. Стилі документів та їх форматування. Структура документу та встановлення змісту документа. Переноси в тексті. Робота з таблицями, формулами та графікою

8.4. Робота з текстом у процесорі microsoft word 2007: набір та редагування тексту

8.4.1. Основні засоби MS Word. для набору, редагування та форматування тексту згідно з ДЕСТ по НДР.

При створенні документів в Word можна використовувати шаблони – заготовки для типових документів. Вікно для вибору потрібного шаблону з’являється при створенні нового документа (Кнопка «Office»Создать).

Для створення стандартного документа використовується „порожній” шаблон НОВИЙ ДОКУМЕНТ. Існують стандартні шаблони для створення звітів, листів, офіційних записок тощо. У Word є також шаблони для створення гіпертекстових документів („WEB - документ”) та повідомлень електронної пошти. Користувач при потребі може створити нові шаблони.

Шаблони зберігаються у файлах з розширенням .dot. Так, шаблон стандартного документа міститься у файлі normal.dot. Якщо новий шаблон документа створюється на основі одного із стандартних шаблонів, слід обов’язково дати йому нове ім’я. Після запуску текстового процесора Word на екрані дисплея відкривається вікно. Для створення або відкриття текстового документа виберіть пункти меню Кнопка «Office»Создать для створення нового документа, або Кнопка «Office»Открыть для відкриття існуючого документа. У вікні тексту ви можете вводити новий розмір з клавіатури. Для оформлення тексту (вибір шрифту, його написання , текстового редактора Word ).

Якщо ви потребуєте зміни написання фрагменту тексту, виділіть цей фрагмент (встановіть курсор на початок фрагменту і, затиснувши ліву кнопку мишки, „перетягніть” курсор до кінця фрагменту – фрагмент перейде в інверсне зображення (білі букви, чорне тло).

Приклади виділення фрагментів тексту:

1) Щоб виділити довільний текстовий фрагмент, клацніть ліворуч від першого символу і, утримуючи ліву кнопку миші, перемістіть мишу до потрібного символ. Коли він буде захоплений маркером виділення - відпустіть кнопку;

2) Щоб зняти виділення, просто клацніть у порожньому місці сторінки;

3) Для виділення слова, виконайте на ньому подвійне клацання;

4) Абзац можна виділити клацнувши три рази на будь-якому з його ділянок;

5) Щоб виділити речення, клацніть на будь-якому його ділянці, утримуючи клавішу Ctrl;

6) Щоб виділити стоку, наведіть курсор миші до лівої кордоні документа. Коли він змінить свій вигляд з |-образного на стрілку, нахилену вліво, клацніть біля потрібного рядка;

7) Якщо потрібно виділити кілька текстових фрагментів, що знаходяться в різних частинах документа, виділіть перший з них, а потім, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl, послідовно виділіть інші;

8) Для виділення всього вмісту документа натисніть сполучення клавіш Ctrl A.

Після того як потрібний фрагмент виділений, над ним можна виконувати стандартні операції редагування:

Після цього натисніть кнопки панелі інструментів, які задають потрібне оформлення тексту – оформлення виділеного фрагменту тексту змінюватиметься відповідно до натиснутих вами кнопок панелі інструментів процесора Word.

Word перевіряє орфографію і граматику в документі автоматично в міру введення тексту. Якщо слово підкреслено червоною лінією, значить воно відсутнє в орфографічному словнику системи перевірки правопису. Клацніть на ньому правою кнопкою і виберіть у контекстному меню правильний варіант, запропонований для заміни:

Якщо в процесі набору тексту ви пропустили символ або слово, перемістіть курсор у потрібне місце тексту і у режимі Insert введіть потрібний символ або слово. Виправлення неправильно набраних символів доцільно здійснювати в режимі Замена – встановіть потрібний режим, перемістіть курсор у потрібне місце тексту і введіть потрібний символ – він буде написаний (писання поверх існуючого тексту) замість неправильного набору символу. Для виявлення призначення інструмента з панелі інструментів процесора Word ви можете навести стрілку мишки на цей інструмент і на кілька секунд під ним з’явиться пояснюючий напис. Після завершення набору нового тексту його потрібно зберегти на магнітному диску.

Для збереження набраного тексту на магнітному диску виберіть пункти меню Кнопка «Office»Сохранить або Кнопка «Office»Сохранить как. можна також „клацнути” мишкою по піктограмі з зображенням дискети на панелі інструментів . Відкриття існуючого текстового файлу є протилежною операцією по відношенню до операції збереження файлу .

8.4.2. Засоби копіювання, переносу, пошуку, заміни та автоматичного коригування тексту

Операції копіювання та переміщення фрагментів тексту використовують спеціальну область пам’яті, яку називають буфером обміну.

Щоб перемістити текс:

1) клацніть на виділеному фрагменті і, утримуючи ліву кнопку миші, переміщайте покажчик миші в потрібному напрямку;

2) з використанням контекстного меню: клацніть правою кнопкою на виділеному тексті і виберіть команду Вирізати (при переміщенні або Копіювати (при копіюванні) для розміщення тексту в буфер обміну;

Потім клацніть правою кнопкою між символами, де він повинен бути поміщений, і виконайте команду Вставити.

Таким чином можна переміщувати або копіювати фрагменти тексту як у межах одного документу, так і з одного документу Word в інший.

Скасувати останню дію можна за допомогою кнопки Скасувати на Панелі швидкого доступу. Стрілка даної кнопки розкриває список всіх дій, які були виконані з самого початку роботи з документом.

Щоб відмінити кілька попередніх операцій у списку виконаних операцій, протягнути стрілку мишки при натиснутій лівій клавіші вздовж декількох останніх дій, які потрібно відмінити.

Для початку пошуку по тексту на вкладці Главная у групі Редактирование клацніть на кнопці Найти.

У вікні, введіть текст, який треба знайти, і натисніть кнопку Найти далее.

В результаті пошуку Word переміститься до знайденого фрагмента і виділить його в тексті.

Для пошуку та заміни фрагментів тексту потрібно звернутися до спеціальної функції заміни. У групі Редактирование вкладки Главная натисніть кнопку Заменить.

У вікні, наберіть шукане слово або фразу в полі Пошук, а також фрагмент, яким потрібно його замінити в полі Заменить на.

.

Команда Перейти вкладки Найти використовується для переходу до конкретної сторінки, розділу, рядка, закладки, примітки, виноски. Вибираємо об’єкт переходу, та вказуємо номер сторінки з клавіатури.

8.4.3. Розмітка документа за допомогою закладок: закладка – це аналог іменованого діапазону чарунок на робочому листі електронної таблиці. Закладки використовуються для швидкого переміщення до певного місця в документі, позначення фрагменту тексту для копіювання, перенесення, індексації і перехресних посилань. Закладки потрібні для створення макросів. Вони використовуються при обчисленнях. Щоб створити закладку, позначаємо фрагмент документу, якому потрібно дати імена. Виконуємо команду: Вставка  у вікні Связи кнопка Закладка, або натискаємо комбінацію клавіш CTRL+SHRIFT+F5.

З’явиться діалогове вікно Закладка, з допомогою якого можна створити нову закладку, ім’я якої вводиться у рядку Имя закладки. Воно може містити до 40 символів і повинне починатися з букви.

Щоб перейти до фрагменту тексту, який має закладку, виберемо ім’я потрібної закладки і клацаємо на клавіші Перейти. Щоб витерти закладку, виберемо ім’я потрібної закладки і клацаємо на клавіш Удалить, а потім на клавіші Закрыть. Текст не буде витертим.