Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по информатике (2010-2011)(Лекц....doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
20 Mб
Скачать

1.4. Властивості інформації

Основними властивостями інформації є достовірність, повнота, актуальність.

Достовірність інформації. Під достовірністю інформації розуміється її відповідність об’єктивній реальності (як поточною, так і такою, що пройшла) навколишнього світу.

Повнота інформації. Під повнотою інформації розуміється її достатність для ухвалення рішення.

Актуальність інформації. Актуальність - це ступінь відповідності інформації теперішньому моменту часу. Нерідко з актуальністю, як і з повнотою, зв’язують комерційну цінність інформації. Оскільки інформаційні процеси розтягнуті в часі, то достовірна і адекватна, але застаріла інформація може приводити до помилкових рішень. Необхідність пошуку (або розробки) адекватного методу для роботи з даними може приводити до такої затримки в отриманні інформації, що вона стає неактуальною і непотрібною. На цьому, зокрема, засновано багато сучасних систем шифрування даних і механізми електронного підпису. Особи, що не володіють ключем (методом) для читання даних, можуть зайнятися пошуком ключа, оскільки алгоритм методу зазвичай доступний, але тривалість цього пошуку така велика, що за час роботи інформація втрачає актуальність і, відповідно, пов’язану з нею практичну цінність.

До важливих властивостей інформації також відносяться адекватність і доступність.

Під адекватністю розуміють ступінь відповідності інформації, отриманій споживачем, тому, що автор вклав в її зміст.

Доступність інформації — це міра можливості отримати ту або іншу інформацію. На ступінь доступності інформації впливають одночасно як доступність даних, так і доступність адекватних методів для їх інтерпретації. Відсутність доступу до даним або відсутність адекватних методів обробки даних приводять до однакового результату: інформація виявляється недоступною.

Самостійна робота №1 – Інформація та інформаційні системи.

Інформаційна діяльність:інформаційні галузі та режими доступу до інформації; інформаційні відносини; охорона інформації; економічна інформаційна діяльність. Інформаційні технології в сфері економічної інформації. [3, с. 9-14; 2, 9-11].

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте поняття "інформація".

  2. Які основні властивості інформації?

  3. Обґрунтуйте поняття "економічна інформація".

  4. Опишіть основні види економічної інформації.

  5. Проаналізуйте структуру і форму інформації.

  6. Які основні характеристики економічної інформації?

  7. Опишіть процес обробки інформації як складову процесу управління.

Тема 2. Теоретичні основи економічної інформатики Лекція 2: теоретичні основи економічної інформатики

Анотація

Загальні поняття про інформатику та економічну інформатику. Поняття даних, інформації та знань. Взаємозв’язок даних, інформації та знань у процесі прийняття рішень. Види економічної інформації поняття інформаційних технологій. Структура інформаційних технологій. Структура системи управління підприємством.

2.1.Дані, інформація і знання

Інформатика - це наука про інформацію, способи її збору, зберігання, обробки і надання за допомогою комп’ютерної техніки. Об’єктом інформатики виступають як комп’ютери, так і інформаційні системи. Економічна інформатика - це наука про інформаційні системи, використовувані для підготовки і прийняття рішень в управлінні, економіці і бізнесі. Об’єктом економічної інформатики виступають інформаційні системи, які забезпечують рішення підприємницьких і організаційних задач, що виникають в економічних системах (економічних об’єктах).

До базових понять, які використовуються в економічній інформатиці, відносяться: дані, інформація і знання. Ці поняття часто використовуються як синоніми, проте між цими поняттями існують принципові відмінності. Термін дані походить від слова data - факт, а інформація (informatio) означає роз’яснення, виклад, тобто відомості або повідомлення.

Дані - це сукупність відомостей, зафіксованих на певному носієві у формі, придатній для постійного зберігання, передачі і обробки. Перетворення і обробка даних дозволяє отримати інформацію.

Інформація - це результат перетворення і аналізу даних. Відмінність інформації від даних полягає в тому, що дані - це фіксовані відомості про події і явища, які зберігаються на певних носіях, а інформація з’являється в результаті обробки даних при рішенні конкретних задач. Наприклад, в базах даних зберігаються різні дані, а по певному запиту система управління базою даних видає необхідну інформацію. Існують і інші визначення інформації, наприклад, інформація - це відомості про об’єкти і явища навколишнього середовища, їх параметри, властивості і стан, які зменшують ступінь невизначеності, що є про них, неповноту знань.

Знання - це зафіксована і перевірена практикою оброблена інформація, яка використовувалася і може багато разів використовуватися для прийняття рішень. Знання - це вид інформації, яка зберігається в базі знань і відображає знання фахівця в конкретній предметній галузі. Знання - це інтелектуальний капітал. Формальні знання можуть бути у вигляді документів (стандартів, нормативів), що регламентують прийняття рішень або підручників, інструкцій з описом рішення задач. Неформальні знання - це знання і досвід фахівців в певній предметній галузі. Необхідно відзначити, що універсальних визначень цих понять (даних, інформації, знань) немає, вони трактуються по-різному. Прийняття рішень здійснюються на основі отриманої інформації і наявних знань. Прийняття рішень - це вибір якнайкращого в деякому розумінні варіанту рішення з множини допустимих на підставі наявної інформації. Взаємозв’язок даних, інформації і знань в процесі прийняття рішень представлена на малюнку.

Рис.2.1. Взаємозв’язок даних, інформації і знань у процесі прийняття рішень

Для вирішення поставленого завдання фіксовані дані обробляються на підставі наявних знань, далі отримана інформація аналізується за допомогою наявних знань. На підставі аналізу, пропонуються всі допустимі рішення, а в результаті вибору ухвалюється одне якнайкраще в деякому розумінні рішення. Результати рішення поповнюють знання. Залежно від сфери використання інформація може бути різною: науковою, технічною, такою, що управляє, економічною тощо. Для економічної інформатики інтерес представляє економічна інформація.