Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по информатике (2010-2011)(Лекц....doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
20 Mб
Скачать

Тема 6. Організація комп’ютерної безпеки та захисту інформації 167

Лекція 8: ОРГАНІЗАЦІЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ 167

6.1. Причини виникнення необхідності в захисті інформації 167

6.2. Архіватор WINRAR. 195

6.3. Захист від комп’ютерних вірусів 202

6.4. Особливості захисту інформації у відкритих системах 208

Тема 7. Основи web-дизайну 213

Лекція 09: КОМП’ЮТЕРНА ГРАФІКА. ОСНОВИ WEB-ДИЗАЙНУ 213

7.1. Приклад документа в HTML 213

7.2. Заголовки документів 215

7.3. Заголовки розділів документів 215

7.4. Абзаци 215

7.5. З’єднання з іншими документами 216

7.6. URL - Uniform Resource Locator 217

Лекція 10: ОСНОВИ WEB-ДИЗАЙНУ. СТВОРЕННЯ ТА ФОРМАТУВАННЯ WEB-САЙТУ 222

7.7. Звернення до певних розділів інших документів 222

7.8. Додаткові можливості форматування 223

7.9. Авторський стиль редагування 225

7.10. Цитати 226

7.11. Адреси 226

7.12. Стилі 227

7.13. Переривання рядка 229

7.14. Горизонтальна лінія 229

7.15. Внутрішні малюнки 229

7.16. Зовнішні малюнки, звуки і мультиплікація 231

7.17. Накладення різних стилів 231

Тема 8. Програмні засоби роботи зі структурованими документами 234

Лекція 11: ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ РОБОТИ ЗІ СТРУКТУРОВАНИМИ ДОКУМЕНТАМИ. ТЕКСТОВИЙ ПРОЦЕСОР 234

8.1. Системи обробки тексту 234

8.2. Загальна характеристика текстового процесора MS Word 244

8.3. Вікно прикладної програми MS Word 246

Лекція 12: ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ РОБОТИ ЗІ СТРУКТУРОВАНИМИ ДОКУМЕНТАМИ. ТЕКСТОВИЙ ПРОЦЕСОР MICROSOFT WORD 2007 258

8.4. Робота з текстом у процесорі MICROSOFT WORD 2007: набір та редагування тексту 258

8.5. Форматування тексту 265

8.6. Робота з таблицями, формулами та графікою 281

8.7. Стилі документу та їх форматування. Створення змісту документів. 297

ТЕМА 9. ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ РОБОТИ З БАЗАМИ ТА СХОВИЩАМИ ДАНИХ 305

Лекція 14: БАЗИ ТА СХОВИЩА ДАНИХ. ТИПИ МОДЕЛЕЙ ДАНИХ. СУБД 305

9.1. Структури даних 305

9.2. Реляційна модель бази даних 313

9.3.Основи реляційної алгебри 320

Лекція 15: ФІЗИЧНЕ ПРОЕКТУВАННЯ БАЗ ДАНИХ 328

9.4. Створення бази даних (таблиць і зв’язків між ними) 328

9.5. Робота з базами даних у Microsoft Excel 334

ТЕМА 10. ОСНОВИ ОФІСНОГО ПРОГРАМУВАННЯ 344

Лекція 16: ОСНОВИ ОФІСНОГО ПРОГРАМУВАННЯ. АЛГОРИТМ, МОВА ПРОГРАМУВАННЯ. 344

10.2. Мова програмування. Редактор VBA 351

364

10.3. Виконання макросу 364

Лекція 17: ОСНОВИ ОФІСНОГО ПРОГРАМУВАННЯ. ОПЕРАТОРИ МОВИ VBA ТА ЇЇ КЕРУЮЧІ КОНСТРУКЦІЇ 374

10.4. Програмування в EXCEL 374

10.5. Об’єкти VBA Excel 384

10.6. Управління файлами за допомогою VBA 391

ТЕМА 11. ЕКСПЕРТНІ ТА НАВЧАЛЬНІ СИСТЕМИ 395

Лекція 18: ЕКСПЕРТНІ ТА НАВЧАЛЬНІ СИСТЕМИ 395

11.1.Основні поняття, компоненти та архітектура 395

11.2. Функціональні можливості й характеристика експертних систем (ЕС) 402

11.3. Системи дистанційного економічного навчання 408

11.4.Особливості використання засобів дистанційного навчання в кейсовому методі 413

ТЕМА 12. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ 422

Лекція 19: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ 422

12.1. Класифікація інформаційних систем 422

Види ІТ 425

12.2. Галузі застосування інформаційних систем в економіці 427

12.3. Інтегроване автоматизоване виробництво, планування і управління 435

12.4. Інтегровані економічні інформаційні системи 437

ВСТУП

Важко назвати область людської діяльності, у якій не знайшли застосування засоби комп’ютерної техніки. У той же час розвиток самої комп’ютерної техніки й інформаційних технологій у цілому характеризується стрімкістю, швидкою зміною концептуальних представлень, технічних засобів, методів і сфер застосування. Тому сучасний висококваліфікований фахівець повинен мати високий рівень знань у галузі інформаційних технологій і вільно адаптуватися до складу технічних і програмних засобів, що постійно змінюється.

Конспект лекцій підготовлений за курсом „Інформатика” відповідно до типової програми базового рівня підготовки фахівців вищої кваліфікації економічних спеціальностей з урахуванням сучасних досягнень у галузі апаратного й програмного забезпечення. Матеріали конспекту засновані на досвіді викладання дисципліни «Інформатика і комп’ютерна техніка» на денному й заочному відділеннях.

Мета: формування знань про принципи побудови та функціонування обчислювальних машин, організацію обчислювальних процесів на персональних комп'ютерах та їх алгоритмізацію, програмне забезпечення персональних комп'ютерів, а також ефективне використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у професійній діяльності.

Завдання: вивчення теоретичних основ інформатики і набуття навичок використання прикладних систем оброблення економічних даних та систем програмування для персональних комп'ютерів під час дослідження соціально-економічних систем та розв'язування завдань фахового спрямування.

Предмет: система засобів автоматизації оброблення та використання економічної інформації, базові основи апаратного забезпечення ПК, технології роботи з пакетами Microsoft Office.

Зміст дисципліни розкривається з дванадцяти окремих тем.

У першій темі „Предмет, методи і завдання дисципліни” характеризується мета та завдання дисципліни, наводяться коротка історія розвитку обчислювальної техніки, класифікація та покоління ЕОМ. Приділяється увага значенню комп’ютерної техніки у галузі економіки та менеджменту. Висвітлюються загальні поняття інформатики та її складових.

У другій темі „Теоретичні основи економічної інформатики” наводяться поняття дані, інформація і знання, економічна інформація, основні компоненти персонального комп’ютера (ПК), стандарти безпеки для моніторів, периферійні пристрої персонального комп’ютера, програмне забезпечення ПЕОМ, короткий огляд сучасних операційних систем, короткий огляд прикладного програмного забезпечення, кількісна оцінка інформації і даних, системи числення і способи переведення чисел із однієї системи числення в іншу

Третя тема курсу “Системне забезпечення інформаційних процесів” присвячена операційним системам. Детально вивчається файлова система та інтерфейс операційної системи Windows ХР. На прикладі стандартних Windows-застосувань висвітлюються основні принципи роботи в середовищі Windows, а також способи обміну інформацією між Windows-застосуваннями (OLE-технологія). Вивчаються також технології Drag and Drop i Plag and Play.

У четвертій темі курсу Мережні технології” розглядається історія виникнення та розвитку комп’ютерних мереж, їх призначення та сфери застосування. Дається класифікація мереж за різними ознаками та вивчаються методи комутації в комп’ютерних мережах. Розглядаються архітектурні принципи побудови мереж, дається поняття протоколу, інтерфейсу, сервісу. Вивчається еталонна модель OSI (модель взаємодії відкритих систем). Докладно вивчаються локальні комп’ютерні мережі, особливості їх побудови та існуючі архітектури, системні засоби обміну інформацією в локальних мережах. Розглядаються технічні і програмні засоби сучасних комп’ютерних мереж, їх види та класифікація, засоби телекомунікації.

У п’ятій темі “Застосування Інтернету в економіці” курсу вивчається глобальна комп’ютерна мережа Інтернет, її основні сервіси та перспективи розвитку. В даному розділі заплановано освоєння програми Internet Explorer для перегляду Web-сторінок. Студенти також знайомляться і працюють із Web-сторінкою ЛІБС УБС НБУ.

У шостій темі Організація комп’ютерної безпеки та захисту інформації” дається характеристика комп’ютерних вірусів та антивірусних програм, вивчається обмеження доступу до інформації. Розглядається питання резервування файлів на ПК та особливості роботи з архівними файлами (дисципліна «Безпека банківської діяльності» вивчається студентами 2 і 3 курсів).

У сьомій темі Основи WEB-дизайну” наводяться поняття WEB-дизайну, характеризуються інструменти WEB-дизайну: графічні редактори, мова гіпертекстової розмітки HTML, розглядаються питання створення WEB-документів на мові гіпертекстової розмітки HTML.

У восьмій теміПрограмні засоби роботи зі структурованими документами“ курсу присвячена системам опрацювання тексту та табличних даних. У ній наводяться основні відомості про текстові процесори та електронні таблиці, принципи їх побудови та функціонування, розглядаються питання роботи з документами складної структури, поліграфічне оформлення тексту за допомогою шаблонів та стилів, побудова структури електронних таблиць, формати даних клітинок. Розглядаються також завдання, пов’язані з форматуванням даних та налаштуванням інтерфейсів програм на потреби користувача.

У дев’ятій темі „Програмні засоби роботи з базами та сховищами даних” дається пояснення основної термінології баз даних (дисципліна «Бази даних» вивчається на другому курсі в рамках дисципліни “Комп’ютерний практикум”). Вивчаються питання створення, наповнення та зв’язування таблиць бази даних у середовищі MS Access, а також сортування, пошук інформації, підготовка звітності, інші операції з даними. Розглядаються питання роботи з даними таблиці MS Excel як із базою даних.

У десятій темі курсу Основи офісного програмування” характеризуються макроси MS Excel і технологія їх створення і виконання, основи програмування мовою Visual Basic for Applications (VBA). Характеризується проект VBA.

Дається поняття об’єкту та об’єктної моделі. Вивчаються властивості і методи об’єктів, синтаксис мови, типи даних. Розглядаються оператори мови VBA та її керуючі конструкції.

У одинадцятій темі Експертні і навчальні системи” наводяться основні поняття, компоненти та архітектура систем, функціональні можливості й характеристика експертних систем. Описуються системи автоматизованого економічного навчання, перекладу та діалогу, системи дистанційного електронного навчання. Наводяться особливості використання засобів дистанційного навчання в кейсовому методі.

У дванадцятій темі ”Перспективи розвитку інформаційних технологій” розглядаються класифікація інформаційних систем та технологій, галузі застосування інформаційних систем в економіці, сучасні інформаційні технології, інтегроване автоматизоване виробництво, планування і управління.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати: загальні принципи побудови обчислювальної системи; базовий склад та організацію взаємодії апаратних засобів персональних комп’ютерів; структуру та призначення програмного забезпечення; принципи роботи у середовищі операційних систем; базові поняття про захист та збереження даних; принципи роботи, методики ефективного використання апаратних засобів та програмного забезпечення для роботи з електронними документами; основні механізми обміну даними; базові поняття комп’ютерних мереж; принципи роботи з основними сервісами мережі Інтернет.

Уміти: готувати персональний комп’ютер до роботи, визначати його можливості і працювати з ним; ефективно використовувати апаратні засоби для вирішення конкретних практичних задач; керувати обчислювальною системою за допомогою операційних систем та їх оболонок (зокрема ОС Windows); створювати структуру баз даних, форми, запити, звіти; вводити, редагувати та формувати табличні дані, застосовувати функції для економічних розрахунків використовуючи програму опрацювання електронних таблиць; створювати діаграми для наочного представлення табличної інформації; вводити, редагувати, форматувати, роздруковувати текст і т. ін. з використанням текстового редактора; завантажувати оглядач Internet Explorer або інші браузери (Opera, Netscape Navigator); володіти стандартними прийомами роботи в локальній мережі інституту; застосовувати засоби Інтернет для пошуку економічної інформації; створювати за допомогою мови HTML простіші WEB-сторінки; використовуючи прикладні програми пакету MS Office (Word, Excel) створювати макроси; захищати персональну інформацію від комп’ютерних вірусів та несанкціонованого доступу.

З огляду на сучасні тенденції з активізації самостійної роботи студентів у конспекті особлива увага була звернута на засвоєння практичних навичок роботи на ПК із сучасними програмними засобами. Матеріал у конспекті даний з врахуванням різної початкової підготовки студентів.

Поточний контроль знань та одержаних навиків здійснюється при тестуванні, оцінці виконання лабораторної роботи, оформлення звіту про неї, захисту лабораторної роботи.

Підсумковий контроль знань здійснюється у вигляді іспиту і полягає в оцінюванні засвоєння студентами програмного матеріалу, набуття ними вміння та практичних навичок в даній предметній галузі, здатності опрацювання та письмового викладу конкретних питань дисципліни за тематикою курсу.

На вивчення дисципліни навчальним планом передбачено 216 година, з них 18% відведено на лекційні заняття 32% на лабораторні заняття. На самостійне вивчення відводиться 50% часу.

Послідовність вивчення розділів дисципліни задається тематикою лекцій та завдання на для самостійної роботи, що доводиться на кожній лекції. Перелік рекомендованої літератури на яку дається посилання під час вивчення дисципліни подано нижче.

Таблиця 1 — Перелік рекомендованої літератури

№ пор.

Бібліографічний опис

Носій

УДК

Основна література

1

Григорків В.С. Економічна інформатика та комп’ютерна техніка: Підручник / В.С. Григорків, Л.Л. Маханець, Р.Р. Білоскурський, О.Ю. Якутова, А.В. Верстяк , І.С. Віцнничук – Чернівці: Книги – ХХІ , 2009. – 396 с. –ISBN 978-966-2147-44-5

Тверда копія

330.47

(075.8)

2

Інформатика. Комп’ютерна техніка. Кмп’ютерні технології: Підручник. 2-ге вид. – К.: Каравела, 2008. – 640с. – ISBN 966-8019-05-9

Тверда копія

004 (075.8)

3

Войтюшенко Н.М. Інформатика і комп’ютерна техніка: навч. пос. [для студ. вищ. навч. закл.]/ Н.М. Войтюшенко, А.І. Остапець. – [2-ге вид.]. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 564 с. – ISBN 978-966-364-825-5

Тверда копія

004 (075.8)

4

Кучерява Т.О. Інформатика та комп’ютерна техніка: активізація навчання: Практикум для індивід. роботи. / Т.О. Кучерява, М.В., Сільченко, І.В. Шабаліна. – 2-ге вид., без змін. – К.: КНЕУ, 2008. – 488 с. – ISBN 966-574-885-8

Тверда копія

004 (076.5)

Додаткова література

5

О.Ф. Клименко. Інформатика та компютерна техніка. / Клименко О.Ф., Головко Н.Р., Шарапов О.Д. Підручник. – К.: КНЕУ. 2005. – 534 с.

6

А.В. Бєгун. Об’єктно-орієнтоване програмування. / Бєгун А.В. Навч.-метод. посіб. – К.: КНЕУ. 2006. – 128 с.

7

Н. В. Ситник. Проектування баз і сховищ даних. / Ситник Н. В., Краснюк М. Т. Навч.-метод. посіб. – К.: КНЕУ. 2005. – 257 с.

8

Д. О. Рзаєв. Інформатика та комп’ютерна техніка / Рзаєв Д. О., Шарапов О. Д., Ігнатенко В. М., Дибкова Л. М. Навч.-метод. посіб. – К.: КНЕУ. 2005. – 486 с.