Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по информатике (2010-2011)(Лекц....doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
20 Mб
Скачать

Тема 8. Програмні засоби роботи зі структурованими документами Лекція 11: програмні засоби роботи зі структурованими документами. Текстовий процесор

Анотація

Системи оброблення тексту. Призначення та можливості текстових редакторів. Текстовий редактор Winword. Текстовий процесор та його функції. Інтерфейс текстового редактора Microsoft Word 2007. Характеристика сучасних електронних систем. Запуск процесора: структура екрана; система команд.

8.1. Системи обробки тексту

До недавно обробкою текстів займалися в основному професіонали: друкарки, видавці, працівники друкарень. Тепер завдяки поширенню персональних комп’ютерів підготовка тексту стала доступною практично кожній людині, що має навички користування ПК.

Підготовка нового документа складається з декількох етапів:

  • створення документа;

  • встановлення початкових параметрів документа;

  • введення даних у документ;

  • зберігання документа;

  • завершення роботи з документом.

У результаті описаних дій користувач отримує проміжний (або остаточний) варіант документа в електронному вигляді.

Документ можна:

  • переглядати;

  • виправляти;

  • доповнювати;

  • друкувати;

  • вставляти в інший документ;

  • відправляти електронною поштою.

Оскільки документ зберігається у файлі, то до нього можна застосовувати більшість операцій з файлами. Для роботи з текстами створено відповідне програмне забезпечення: текстові редактори, текстові процесори, видавничі системи.

Найпростішою є технологія обробки тексту в текстовому редакторі Блокнот (NotePad). Ця програма є завжди під рукою у користувача, так як вона встановлюється на комп’ютер водночас з операційною системою Windows. Отже, текстовий редактор – це програма або модуль, вбудований в іншу програму, яка служить для введення, змінювання та зберігання символьного тексту форматів ASCII та ANSI.

Текcтові редактори (Блокнот та WordPad в Windows; Kate, Kedit і Kwrite в Linux).

Запуск текстового редактора Блокнот

Запуск редактора можна виконати з головного меню:

Пуск  Все программы  Стандартные  Блокнот

Створити ярлик. Стандартний ярлик має вигляд:

у режимах перегляду

Эскизы страниц, Плитка, Значки

у режимах перегляду

Список, Таблица

Структура вікна текстового редактора Блокнот

Зауваження. Заголовок містить піктограму вікна, ім’я відкритого документа та ім’я додатка. Початково при запуску редактора завантажується новий документ, якому за умовчанням присвоєно ім’я Безимянный.

Створення, встановлення початкових параметрів, введення даних, відкриття, редагування, зберігання та друк документа здійснюється відповідно із загальними правилами роботи з електронним документом.

Зауваження. Редактор Блокнот зберігає документ у форматі ANSI.

Попередження. Якщо за допомогою редактора Блокнот відкрити документ формату ASCII, що містить символи кирилиці, то коректно відображаються лише символи латиниці:

Проте текстові редактори мають досить обмежений набір функцій і, як правило, не мають панелі інструментів.

Текстовий редактор WordPad

Текстовий редактор WordPad призначений для створення, редагування, перегляду та форматування невеликих документів.

Запуск текстового редактора WordPad

Запуск редактора можна виконати з головного меню:

Пуск  Все программы  Стандартные  WordPad

Створити ярлик. Стандартний ярлик має вигляд:

у режимі перегляду

Эскизы страниц, Плитка, Значки

у режимах перегляду

Список, Таблица

Структура вікна текстового редактора WordPad

Зауваження. Заголовок містить піктограму вікна, ім’я відкритого документа та ім’я додатка. Початково при запуску редактора завантажується новий документ, якому за умовчанням присвоєно ім’я Документ. Якщо користувач працює з існуючим документом, то у заголовку висвітлюється ім’я цього документа:

Зауваження. Ім’я документа у заголовку змінюється відразу ж після першого зберігання документа.

Введення даних та форматування структур документа

Вибір початкових параметрів документа та форматування структур (шрифт, абзац) можна встановлювати одразу ж при введенні даних у документ або змінювати після закінчення набору документа.

При введенні даних у документ перехід на наступний рядок або сторінку здійснюється автоматично (згідно з встановленими полями сторінки). Для примусового переходу на наступний рядок потрібно натиснути клавішу Enter.

Зауваження. Натискання клавіші Enter породжує абзац, який має всі параметри попереднього.

До параметрів абзаца відносять:

відступи абзаца від границь сторінки;

відступ першого рядка відносно інших;

вирівнювання рядків.

Параметри абзаца встановлюються наступним чином:

меню WordPad

аабо

контекстне меню WordPad

Формат  Абзац...

Абзац...

Числові значення відступів виражаються в сантиметрах.

Вирівнювати абзац можна за лівою (По левому краю) або за правою (По правому краю) границею. центрування тексту забезпечує вирівнювання (По центру);

Рекомендація. Вирівнювати абзац можна також за допомогою кнопок, що розташовані на панелі інструментів Панель форматирования:

натиснути командну кнопку ОК.

Рекомендація. Для встановлення параметрів абзаців можна використати також лінійку, яка відображається під панеллю інструментів:

Зауваження. Встановлені параметри форматування діють або для поточного абзаца, або для виділених.

Навігація: для переміщення текстового курсора використовують клавіші та їх комбінації:

Зауваження. Навігацію на документі можна здійснювати за допомогою лінійок прокрутки та встановлення покажчика миші у потрібне місце документа з подальшим натисканням лівої кнопки миші.

Виділення: Щоб вказати редактору, над яким фрагментом буде виконуватися деяка операція, відповідну частину документа потрібно виділити. Виділений фрагмент має інверсне зображення.

Для виділення елементів документа використовують мишу або клавіатуру, або мишу в комбінації з клавіатурою.

Шрифти

Вибір шрифту здійснюється одним з наступним варіантів:

меню редактора Формат  Шрифт,

або контекстне меню документа  Шрифт,

або Панель форматирования  вікно шрифтів:

Рекомендація. При підготовці текстових документів краще користуватися шрифтами True Type, які виглядають на папері так, як і на екрані. Ознакою такого типу шрифта є дві літери Т ліворуч від назви гарнітури шрифта:

Редагування фрагментів документа

Над виділеними фрагментами допускається виконання наступних операцій:

  • Копіювання

  • Переміщення

  • Знищення

  • Заміна фрагмента

Значно більші можливості щодо обробки текстів у програм текстових процесорів.

Текстовий процесор – це програма, яка дозволяє вводити, редагувати і форматувати текст, вставляти малюнки і таблиці, перевіряти правопис і складати зміст, виконувати перенос слів та багато інших складних операцій. Під редагуванням тексту користувач зазвичай розуміє сукупність усіх операцій, які стосуються роботи над текстом. З кожного тексту можна вирізати та вставляти в нього елементи інших текстів та малюнки. Також є можливість змінювати характер розташування тексту в межах сторінки, задавати формати символів та абзаців. Популярними текстовими процесорами є Лексикон, WordPerfect, а також додаток Word, який входить до комплекту програм Microsoft Office.

  1. WORDPAD - самий простий процесор, встроєний в інсталятор Windows

  2. ABIWORD - самый простий процесор, встроєний в інсталлятор Linux

  3. Текстові процесори, що входять в комплекс программ під назвою ОФІС:

  • MS WORD - коммерційний під Windows (XP OFFICE)

  • Star WRITER - безкоштовний аналог MS WORD в Linux та Windows (Star Office 5.2)

  • Star WRITER - комерційний аналог MS WORD в Linux (Star Office 6)

  • Open WRITER - безкоштовний аналог MS WORD в Linux (Open Office 1.0)

  • KWord - безкоштовний аналог MS WORD в Linux (Koffice 1.1.1)

  • Існують і інші аналоги MS WORD

Вартість ОФІСІВ:

XP Office - 475 $

Star Office 6.0 - 75 $

Open Office - 0 $

Koffice - 0 $

Текстові процесори є, як правило, могутніми програмами для створення невеликих текстових документів. Однак вони не досить досконалі, щоб використовувати їх у підготовці до друку книг, газет або журналів. Для цього застосовуються інші програми, так звані видавничі системи.

Основним завданням видавничих систем є створення електронного оригінал-макету, де текст та ілюстрації будуть розміщені саме так, як у майбутній газеті чи книзі (з точністю до часток міліметра). Як правило, видавничі системи мають досить широкий спектр доступних форматів, тобто можливість працювати з файлами, створеними в багатьох інших програмах. Текст можна легко вставляти у середину будь-якого малюнку, крім того можна самостійно створювати малюнки всередині системи. Видавнича система забезпечує також точне відтворення кольорів, тобто необхідне процентне співвідношення базових кольорів у отримуваних зображеннях. Сучасна електронна система – це програма, яка виконує функції всього електронного виробництва, але працювати можна лише на одному настільному комп’ютері. Тому така програма називається Desktop publishing, або настільна видавнича система (НВС). Видавничі програми у чомусь схожі на звичайні текстові процесори, але відрізняються від них більш широким набором можливостей роботи з текстом. Отже, НВС – це програма, за допомогою якої можна створювати високоякісні оригінал-макети, що містять текст і графічне зображення для тиражування в друкарні. З видавничих систем найпопулярнішими та найдоступнішими для роботи на ПК програмами є PageMaker, QuarkXPress, Ventura Publisher.

PageMaker - перша настільна видавнича система, випущена в 1985 р. компанією Aldus Corporation спочатку для нового середовища Apple Macintosh, потім і для PC з новою з'явилася Microsoft Windows. На серпень 2009 р. авторські права на це ПЗ належать Adobe Systems, а сам продукт носить назву Adobe PageMaker.

QuarkXPress - професійна комп'ютерна видавнича система, що дозволяє займатися створенням, редагуванням і складною версткою. Перша версія працювала під управлінням Mac OS, останні релізи (QuarkXPress 8) підтримують Mac OS X і Windows до версії 7. З моменту виходу першої версії, в 1987 р. права на QuarkXPress належать Quark Inc.

Ventura Publisher (пізніше Corel Ventura) - один з найперших вельми популярних видавничих пакетів для настільних IBM PC-сумісних ПК. Спочатку розроблявся невеликою компанією Ventura Software.

Перша версія вийшла в 1986р. і запускалася під DOS-оболонкою. Філія Xerox, Ventura Software Inc., Випустив в 1990 р. версію 3.0 Gold. Разом з DOS / GEM ця версія стала підтримуватися 16-ібітной MS Windows, Apple Macintosh і OS / 2.

Правда, слід зауважити, що різниця між видавничими системами та текстовими процесорами поступово стирається, бо такі процесори як Word Perfect або Microsoft Word уже наближаються до видавничих систем. У всякому разі вони в змозі забезпечити набір і друкування нескладних видань.