Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Cум,3 курс.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Індивідуальне заняття

ТЕМА: ПОВНИЙ СИНТАКСИЧНИЙ РОЗБІР РЕЧЕНЬ

З однорідними членами

Схема синтаксичного аналізу простого речення

1. Записати речення.

2. Визначити граматичну основу і підкреслити члени речення.

3. Дати загальну характеристику простого речення:

а) просте речення;

б) за наявністю чи відсутністю головних членів речення та можливістю членування (односкладне, двоскладне, нечленоване );

в) за наявністю чи відсутністю другорядних членів речення (поширене, непоширене);

г) за наявністю обов'язкових членів речення (повне, неповне);

ґ) за ускладненістю структури (неускладнене, ускладнене: однорідними членами речення, звертаннями, відокремленими членами речення, вставними або вставленими конструкціями);

д) за характером предикативних відношень (стверджувальне, заперечне: загальнозаперечне, частковозаперечне);

є) за метою висловлювання (розповідне, питальне, спонукальне, бажальне);

є) за інтонацією (окличне, неокличне).

4. Охарактеризувати члени речення і компоненти словосполучень.

Зразок:

Твої слова — як білий вітер з дюн, зіщулених від подиху стихій (ПахлТ).

Речення просте, двоскладне, поширене, повне, ускладнене відокремленим означенням, вираженим дієприкметниковим зворотом, стверджувальне, розповідне, неокличне.

(Що?) слова — простий підмет, виражений іменником у називному відмінку;

слова (які є?) як вітер — складений іменний присудок, виражений нульовою абстрактною дієслівною зв'язкою та порівняльним зворотом;

слова (чиї?) твої — узгоджене означення, виражене займенником;

як вітер (який?) білий — узгоджене означення, виражене прикметником;

як вітер білий (який? звідки?) з дюн —другорядний член речення з однобічною тричленною залежністю, з атрибутивно-обставинним значенням, виражений прийменниково-відмінковим зворотом;

з дюн (яких?) зіщулених від подиху стихій — узгоджене означення, виражене дієприкметниковим зворотом;

Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Утримання і виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. (З Конституції України.)

Самостійна робота до тематичного блоку

Речення з однорідними членами ”

  1. Законспектувати (2 год.): 1. Кучеренко І.К. Логіко-синтаксична природа речень з однорідними членами // Мовознавство, 1976. - №4; 2. Кучеренко І.К. Логіко-граматична природа речень з узагальнюючими словами при однорідних членах // Мовознавство, 1977. - №6.

  1. Виконати вправи (6 год.):

Вправа 1. Знайдіть у поданих реченнях однорідні члени, визначте їх синтаксичну роль.

1.Галя швидко вдяглася, вийшла до вітальні (Ю.Збанацький). 2.Цієї уваги до всього доброго, красивого вділила мати й мені (М.Стельмах). 3.Недарма осінь нас охотить до дії, руху, поривань (В.Бичко). 4.Радість і чудо найбільше для людини – її рука (П.Загребельний). 5.Осінню, вологим падолистом дихнув на них вітер (О.Донченко). 6.Людмила помітила, відчула Захарове хвилювання (Іван Ле).

Вправа 2. Спишіть речення, підкресліть у них однорідні члени. Знайдіть слова, до яких відносяться однорідні члени.

Ні. Я не приверженець ні старого села, ні старих людей, ні старовини в цілому. Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм. Коли ж обертаюсь я часом до криниці, з якої пив колись воду, і до моєї білої привітної хатини і посилаю їм у далеке минуле своє благословення, я роблю ту лише „помилку”, яку роблять і робитимуть, скільки й світ стоятиме, душі народні живі всіх епох і народів, згадуючи про незабутні чари дитинства. Світ одкривається Сумно і смутно людині, коли висихає і сліпне уява, коли, обертаючись до найдорожчих джерел дитинства та юнацтва, нічого не бачить вона дорогого, небуденного, ніщо не гріє її, не будить радості ані людяного суму. Безбарвна людина ота, яку посаду не посідала б вона, і труд її , не зігрітий би теплим промінням часу, є безбарвним (О.Довженко).перед ясними очима перших літ пізнання, всі враження буття зливаються в невмирущу гармонію, людяну, дорогоцінну.

Вправа 3. Випишіть, розставляючи розділові знаки, спочатку речення з однорідними, а потім із неоднорідними означеннями.

1.Яків усе більше й більше схилявся до практичної Довгополюкової думки (Д.Бедзик). 2.Широкий колгоспний степ лежав навкруги (Ю.Яновський). 3.Жукова напружено слухала Юрія Юрійовича і час від часу швиденько записувала в зошит якийсь його вислів або думку (О.Донченко). 4.Черниш лежав на краю насипу, розглядаючи ледь помітні замасковані по подвір’ю доти. 5. Гай квапливо розстебнув гімнастерку і дістав з кишені, пришитої зсередини, маленький складений учетверо папірець (З тв. О.Гончара). 6.Навколо великих людей і круг їхньої пам’яті завжди точиться явна чи приглушена боротьба (М.Рильський). 7. Ліс обгортав їх, холодний, сумний та мовчазний (М.Коцюбинський).