Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПТ.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
20.52 Mб
Скачать

8.1.2 Родина мк52

Створивши вдалу мікро-ЕОМ 8051, розробники не зупинилися на досягнутому і почали пошуки шляхів її удосконалення. При цьому була поставлена задача розширити функціональні можливості мікро-ЕОМ і підвищити її продуктивність.

Цим вимогам задовольняє збільшення пам'яті програм на кристалі аж до 64 Кбайт, введення додаткових регістрів спеціальних функцій і нових режимів роботи, підвищення захищеності програм від нелегального копіювання, використання ліній порту 1 в альтернативних режимах (подібно лініям порту 3, як було вище згадано). Бажано також розширити систему преривань і зробити її більш гнучкою, збільшити обсяг внутрішньої пам'яті даних. В результаті доробок з'явилися мікро-ЕОМ родини 8052.

До складу цієї родини входять мікро-ЕОМ(табл.8.2) 80С52, 80С54, 80С58 з масочно програмованим ПЗП, їх версії 87С52, 87С54 і 87С58 з ПЗП, що стирається при УФ опроміненні, а також мікро-ЕОМ 80С32, що не має внутрішнього ПЗП. Між собою вони розрізняються також корпусами, робочими інтервалами температур, гранично припустимою тактовою частотою і низкою інших параметрів, які відображені в алфавітно-цифровій інформації після позначення типу мікро-ЕОМ. Цю інформацію можна одержати з фірмових посібників Intel, AMD і інших виробників мікро-ЕОМ розглянутої родини.

На відміну від 8051 мікро-ЕОМ родини 8052 мають:

  • вбудований ПЗП об’ємом 8 (80С52), 16 (80С54) і 32 Кбайт (80С58);

  • вбудований ОЗП обсягом 256 байт;

  • додаткові спеціальні функціональні регістри: таймер/лічильник 2 (далі для скорочення - Т/С2), здатний працювати в режимах засувки (фіксатор), таймера/лічильника, що допускає рахунок як на збільшення, так і на зменшення, і генератора швидкості передачі в бодах;

  • програмований послідовний інтерфейс з детектуванням помилок передачі і автоматичним розпізнаванням адреси;

  • шість джерел переривань;

  • розширений режим зниження споживаної потужності;

  • мітка відключення живлення;

  • режим ONCE.

Мікро-ЕОМ 8052 використовують стандартний набір команд родини 8051, їх контакти взаємооднозначно відповідають контактам цих мікро-ЕОМ. Відмінність полягає лише в тому, що, крім вводу-виводу інформації, виводи Р1.0 і Р1.1 8052 можуть виконувати альтернативні функції: перший з них відіграє роль зовнішнього входу для Т/С2, а другий керує перезавантаженням/записуванням інформації в регістри Т/С2.

8.1.3 Перспективна розробка фірми analog devices

Мікроконтролер родини 8051 одержав розвиток в МК ADUC812 фірми

ANALOG DEVICES .Вона створила перспективну модель ,яка з успіхом може використовуватись для інтелектуалізації давачів ,створення портативних систем тимчасового збору інформації,інтегрування в системи керування приладів та моніторів,системи зв’язку тощо. МК ADUC812 включає технологію FLASH-пам’яті , яка дозволяє користувачу мати енергонезалежну внутрішню перепрограмовану пам’ять програм та даних. FLASH-пам’ять- найпередовіший тип енергонезалежної пам’яті , технологія якої грунтується на окремій транзисторній архітектурі комірки пам’яті. FLASH-ЕЕ пам’ять наближається до ідеального запам’ятовуючого пристрою , який включає внутрішньосхемну програмованість ,високу щільність і низку ціну.Дана технологія дозволяє споживачу модернізувати програмні коди без заміни одноразових програмованих елементів.

Технічна характеристика МК ADUC812:

●8 каналів 12-розрядного АЦП з функцією самокалібрування;

●2 канали 12-розрядного ЦАП;

●функція вимірювання температури запрограмована на кристалі;

●8КБ внутрішньої FLASH-ЕЕ пам’яті п FLASH-ЕЕ пам’ять програм;

●640 байт FLASH-ЕЕ пам’яті даних;

●256 байт RAM-пам’яті даних в чіпі;

●16 МБ зовнішньої пам’яті даних;

●64 КБ зовнішньої пам’яті програм;

●8051-сумісне ядро;

●три 16-бітові таймери/лічильники;

●32-програмовані І/O лінії паралельних портів;

●швидкісна передача даних через порт 3;

●дев’ять джерел переривань з двома рівнями пріоритету;

●послідовний порт USART;

●промислові послідовні інтерфейси типу I2C та SPI;

●самоконтрольний таймер та електронний монітор живлення;

●напруга живлення- 3В;5В ;

●струм споживання –1.6 mA.

Приведена функціональна та технічна характеристика МК ADUC812 при потужній системі команд МК51 робить його незамінним елементом сучасних технічних засобів автоматизації і портативних систем збору та обробки інформації.