Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
777.22 Кб
Скачать

7. Державне регулювання оподаткування

Окреме місце в механізмі державного регулювання господарської діяльності посідають податки.

Система оподаткування в Україні, податки і збори регламентуються виключно законами України і будується за такими принципами:

  • економічної доцільності;

  • соціальної справедливості;

  • поєднання інтересів суспільства, держави, територіальних громад, суб'єктів господарювання та громадян.

З метою розв'язання найважливіших економічних і соціальних завдань держави закони, що регулюють оподаткування суб'єктів господарювання, повинні передбачати (ст. 17 ГКУ):

  • оптимальне поєднання фіскальної та стимулюючої функцій оподаткування;

  • стабільність (незмінність) протягом кількох років загальних правил оподаткування;

  • усунення подвійного оподаткування;

  • узгодженість з податковими системами інших країн. Важливою обов'язковою нормою передбачається, що ставки податків мають нормативний характер і не можуть встановлюватись індивідуально для окремого суб'єкта господарювання.

Система оподаткування в Україні повинна передбачати граничні розміри податків і зборів, які можуть справлятись із суб'єктів господарювання. При цьому податки та інші обов'язкові платежі, що відповідно до закону включаються в ціни товарів (робіт, послуг) або відносяться на їх собівартість, сплачуються суб'єктами господарювання незалежно від результатів їх господарської діяльності.

8. Мета опублікування звітів амку. Принципи їх оприлюднення

Завдання та пріоритети діяльності Антимонопольного комітету України в 2007 році

Відповідно до статті 1 Закону України “Про Антимонопольний комітет України” Комітет є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності.

Свою діяльність у 2007 році Комітет зосереджував на вирішенні завдань, визначених статтею 3 Закону України “Про Антимонопольний комітет України”, а саме, участі у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині:

· здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб’єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів, запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

· контролю за концентрацією, узгодженими діями суб’єктів господарювання та регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій;

· сприяння розвитку добросовісної конкуренції.

· При цьому, Комітетом здійснювалося методичне забезпечення застосування законодавства про захист економічної конкуренції.

· Пріоритетними напрямами роботи Антимонопольного комітету на 2007 рік було визначено:

· захист конкуренції на товарних ринках України від антиконкурентних дій суб’єктів господарювання, державних органів, недобросовісної конкуренції;

· посилення впливу заходів Комітету на стан конкуренції, обмеження негативних проявів монополізму на соціально важливих загальнодержавних та регіональних ринках;

· вдосконалення взаємодії з органами, що здійснюють регулювання природних монополій, попередження та недопущення сприяння з боку органів виконавчої влади, місцевого самоврядування зловживанням монопольним становищем на регульованих ринках;

· сприяння формуванню проконкурентної свідомості в українському суспільстві.

Водночас, відповідно до частини 31 Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”, Антимонопольний комітет України забезпечував реалізацію основної мети Закону щодо створення конкурентного середовища у сфері закупівель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]