Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ХАРАКТЕРИСТИКА РЕГІОНУ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
128 Кб
Скачать

1 Характеристика регіону

Запорізька область утворена 10 січня 1939 року. Розташована вона на південному сході України, займає головним чином лівобережну частину басейну нижньої течії Дніпра. Область межує на півночі й північному заході з Дніпропетровською, на заході – Херсонською, на сході – Донецькою областями, південний кордон пролягає вздовж узбережжя Азовського моря більш ніж на 300 кілометрів. Відстань від обласного центру м.Запоріжжя до столиці держави – м. Києва становить біля 700 км.

Територія області займає 27,18 тис. км2, що становить 4,5% території України. Протяжність з півночі на південь 208 км, із заходу на схід 235 км.

За територіально-адміністративним поділом область має: 20 районів, 14 міст, з них 5 міст обласного значення (Бердянськ, Енергодар, Запоріжжя, Мелітополь, Токмак), 23 селища міського типу, 918 сільських населених пунктів. Обласний центр – м. Запоріжжя з населенням 790 тис. жителів. Найбільші міста: Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ.

На території області протікає 109 річок, у тому числі Дніпро – третя за величиною річка в Європі, яка є важливою транспортною артерією. Для області характерний рівнинний ландшафт. Грунти переважно чорноземні.

Природні ресурси багаті і різноманітні. У регіоні знаходяться значні запаси залізної і марганцевих руд, гранітів. Доля регіону в сумарних запасах мінеральної сировини в Україні складає: пегматит – 88,06 %, апатит – 63,42%, марганцева руда – 69,1%, вторинні каоліни – 22,9%, залізні руди – 10%, вогнетривкі глини – 8,6%.

Природно-кліматичні умови дозволяють вирощувати в області майже всі сільськогосподарські культури, отримуючи високі врожаї, а також сприяють розвитку курортів та туризму.

Сприятливі кліматичні умови та вдале географічне положення території зумовили її раннє заселення. Зараз населення області складає 2004,8 тис. осіб, що становить 4,0 % від населення України. У тому числі міське населення складає 1534,8 тис. осіб (76 % від загального населення області), сільське – 470,0 тис. осіб (24 % від загального населення області). Рівень урбанізації по області складає 76,6%, що вищий за середній по Україні. Більше 42,0% населення області (847,8 тис. осіб) мешкає в м. Запоріжжі, яке є значним промисловим центром і відіграє особливо важливу роль у соціально-економічному розвитку області.

Трудові ресурси. Кількість чоловіків становить 886,6 тис.осіб, або 46%, жінок – 1042,6 тис. осіб, або 54%. Чисельність населення, яке має вищу та повну загальну середню освіту, складає 1203,1 тис. осіб. За даними на 1 січня 2008 року, відносна кількість населення у працездатному віці складає 257831 особу, у працездатному віці – 1119015 осіб, у старшому за працездатний – 455253 особи, що відповідно складають 14,1%, 61,1% та 24,8%.

В області нараховується 5 міст обласного підпорядкування (Запоріжжя, Мелітополь, Бедянськ, Токмак, Енергодар), 9 міст районного підпорядкування, 23 селища міського типа, 921 сільський населений пункт.

Адміністративний центр – м. Запоріжжя.

Промисловість. Промисловий і будівельний бум мав місце на початку 30-х років ХХ ст. з уведенням в експлуатацію Дніпровської гідроелектростанції. У регіоні був створений потужний металургійний комплекс, подальшого розвитку дістало машинобудування. Запоріжжя стало одним з найбільших промислових центрів України і Східної Європи. Нині промисловість Запорізької області - потужний індустріальний комплекс.

У структурі промислового виробництва регіону найбільшу питому вагу мають чорна металургія, електроенергетика, машинобудування, металообробка та кольорова металургія. У регіоні виробляється четверта частина усієї електроенергії  країни, основним виробником якої є Запорізька атомна станція. У структурі виробництва товарів народного споживання частка продовольчих товарів складає 56%. Загалом, у регіоні на самостійному балансі перебувають 357 промислових підприємств,

функціонує 875 малих промислових підприємств.

Серед ста найбільших промислових підприємств України в верхній частині списку стійко зберігають своє місце «Запорожсталь», що є єдиним в Україні підприємством по виробництву тонколистового прокату з неіржавіючих і легованих сталей, високоекономічних гнутих профілів, консервної жерсті, тонколистового прокату з полімерним покриттям; «Дніпроспецсталь» і «Запорізький завод феросплавів». У обласному машинобудуванні слід виділити СП «АвтоЗАЗ-Daewoo», створене на базі Запорізького автомобільного заводу «АВТОЗАЗ», а також Мелітопольського моторного і ряду суміжних заводів спільно з південнокорейською фірмою «Daewoo Heavy Industries». Запорізький абразивний комбінат є провідним підприємством країни по виробництву інструменту на основі синтетичного корунду. ВАТ «Запорожтрансформатор» спеціалізується на виробництві унікальних силових трансформаторів по індивідуальних замовленнях і є найбільшим серед всіх країн СНД. Хімічну промисловість в області представляють 8 підприємств, найбільший з них ПО «Кремнійполімер», провідний виробник в Україні каучуків і пластиків на основі кремнийполимера.

Сільське господарство. Природно-кліматичні умови дозволяють вирощувати в області майже всі сільськогосподарські культури, отримуючи високі врожаї. Умовно область поділяється на три природно-сільськогосподарські зони: зону степу (50,8%), степову посушливу (34,8%) та сухостепову (14,4%) зони.

Запорізька область виробляє  близько 3,5% валової продукції сільського господарства України, в тому числі і понад 13% загальноукраїнського виробництва соняшника. Площа сільськогосподарських угідь області складає 2246,3 тис. га, або 5,4% сільгоспугідь України. В усіх агрокліматичних зонах наявні сприятливі умови для вирощування овочів та баштанних культур.

Транспортна мережа. Запорізька область має розвинуту транспортну систему. Мережа шосейних трас довжиною 6683,0 км. зв’язує всі населені пункти області. Через територію регіону проходить ряд стратегічних трас, таких як: Одеса - Мелітополь - Новоазовськ, Харків - Сімферополь - Севастополь, Бориспіль - Дніпропетровськ - Запоріжжя.

Розгалужена мережа залізничних доріг з’єднує всі основні промислові центри регіону з містами України та країнами СНД. На долю автомобільного та залізничного транспорту припадає велика частка як вантажних, так і пасажирських перевезень. Відбувається постійне зростання кількості агентств, які надають послуги з міжнародних автоперевезень.

Важливу роль у транспортній системі Запорізької області відіграє велика суднохідна артерія – р. Дніпро, яка тече по території області з півночі на південь.

Значна доля загального потоку вантажу у регіоні приходиться на Запорізький річковий вантажний порт, який є спеціалізованим по переробці промислових, у тому числі металургійних вантажів.

Бердянський морський порт (на Азовському морі) є морськими воротами в Запорізьку область. Термінали та інше портальне обладнання дозволяють приймати та зберігати всі види вантажу, окрім наливного, та обслуговувати всі типи судів, у тому числі річкові та океанські.

Важливу роль в транспортній системі області відіграє Запорізький регіональний аеропорт, який має статус міжнародного і займає одне з провідних місць в Україні за інтенсивністю потоку пасажирів. Аеропорт м. Бердянська, який також має статус міжнародного, є складовою частиною розвинутої транспортної інфраструктури регіону. Такі авіакомпанії, як "Lufthansa", "Austrian Airline Group" та "Eurowings" відкрили свої представництва в Запорізькій області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]