Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
777.22 Кб
Скачать

18. Право споживача на інформацію про товари (роботи,послуги)

Закон України Про захист прав споживачів

Стаття 18. Право споживача на інформацію про товари (роботи, послуги)

1. Споживач має право на одержання необхідної, доступної та достовірної інформації про товари (роботи, послуги), що забезпечує можливість їх компетентного вибору.

Iнформацiя про товари (роботи, послуги) повинна мстити:

  • назви нормативних документiв, вимогам яких повиннi вiдповiдати товари (роботи, послуги);

  • перелiк основних споживчих властивостей товарiв (робiт, послуг), а щодо продуктiв харчування - склад (включаючи перелiк використаних у процесi їх виготовлення iнших продуктiв харчування i харчових добавок), калорiйнiсть, вмiст шкiдливих для здоров'я речовин порiвняно з обов'язковими вимогами нормативних документiв i протипоказання щодо застосування;

  • цiну та умови придбання товарiв (робiт, послуг);

  • дату виготовлення;

  • гарантiйнi зобов'язання виготiвника (виконавця);

  • правила та умови ефективного використання товарiв (робiт, послуг);

  • термiн служби (придатностi) товарiв (наслiдкiв робiт), вiдомостi про необхiднi дiї споживача пiсля його закiнчення, а також про можливi наслiдки в разi невиконання цих дiй;

  • найменування та адресу виготiвника (виконавця, продавця) i пiдприємства, яке здiйснює його функцiї щодо прийняття претензiй вiд споживача, а також проводить ремонт, технiчне обслуговування.

Стосовно товарiв (робiт, послуг), якi пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї, споживачевi повинна надаватись iнформацiя про їх сертифiкацiю.

Стосовно товарiв (робiт, послуг), якi за певних умов можуть бути небезпечними для життя, здоров'я споживача та його майна, виготiвник (виконавець, продавець) зобов'язаний довести до вiдома споживача iнформацiю про такi товари (роботи, послуги) i можливi наслiдки їх впливу.

2. Iнформацiя, передбачена пунктом 1 цiєї статтi, доводиться до вiдома споживачiв виготiвником (виконавцем, продавцем) у технiчнiй документацiї, що додається до товарiв (результатiв робiт, послуг), на етикетцi, а також маркуванням чи iншим способом, прийнятим для окремих видiв товарiв (робiт, послуг) або в окремих сферах обслуговування.

Продукти харчування, упакованi або розфасованi в Українi, повиннi забезпечуватись iнформацiєю про мiсце їх походження.

3.Громадянин, який здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть, на етикетцi товару (роботи, послуги) повинен надати iнформацiю про номер документа, що засвiдчує право на заняття пiдприємницькою дiяльнiстю, та найменування органу, що його видав, а в разi необхiдностi - вiдомостi про їх сертифiкацiю.

4. Якщо надання недостовiрної або неповної iнформацiї про товар (роботу, послугу), а також про виготiвника (виконавця, продавця) спричинило:

придбання товару (роботи, послуги), який не має потрiбних споживачевi властивостей, - споживач має право розiрвати договiр i вимагати вiдшкодування завданих йому збиткiв;

неможливiсть використання придбаного товару (роботи, послуги) за призначенням - споживач має право вимагати надання у розумно короткий, але не бiльше мiсяця, термiн належної iнформацiї. Якщо iнформацiю в обумовлений термiн не буде надано, споживач має право розiрвати договiр i вимагати вiдшкодування збиткiв;

заподiяння шкоди життю, здоров'ю або майну споживача - вiн має право пред'явити продавцю (виготiвнику, виконавцю) вимоги, передбаченi статтею 17 цього Закону, а також вимагати вiдшкодування збиткiв, завданих природним об'єктам, що перебувають у його володiннi на правi власностi або на iнших пiдставах, передбачених законом чи договором.

5. Збитки, завданi споживачевi товарами (роботами, послугами), придбаними в результатi недобросовiсної реклами, пiдлягають вiдшкодуванню винною особою у повному обсязi.

6. Пiд час розгляду вимог споживача про вiдшкодування збиткiв, завданих недостовiрною або неповною iнформацiєю про товари (роботи, послуги) чи недобросовiсною рекламою, необхiдно виходити з припущення, що у споживача немає спецiальних знань про властивостi та характеристики товарiв (робiт, послуг), якi вiн придбаває.

7. Держава створює умови для набуття споживачами потрiбних знань з питань реалiзацiї їх прав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]