Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
2.42 Mб
Скачать

6.1.28.5. Як вказати джерело подання паперу

Деякі документи роздруковують на визначених типах паперу. Можливо, першу сторінку багатосторінкової комерційної пропозиції ви захочете роздрукувати на фірмовому бланку, а інші сторінки — на звичайному папері. Можна вказати джерело подання паперу для кожного розділу вашого документа. Більшість лазерних принтерів надають дві можливості: звичайний лоток для паперу та ручне подання. У принтерів наступного покоління буде більше можливостей: два чи три лотки для паперу та лоток для конвертів. Щоб указати джерело подання паперу:

1. Виберіть команду Файл/Параметры страницы для відкриття діалогового вікна Параметры страницы.

2. Клацніть на корінці вкладки Источник бумаги.

3. У полі Первая страница вкажіть джерело подання папе- ру для першої сторінки. Вибір залежатиме від моделі вашого принтера.

4. У полі Остальные страницы вкажіть джерело подання паперу для другої та наступної сторінок.

5. Зі списку, що розкривається, Применить виберіть, до якої частини документа застосувати дані установки.

6. Натисніть кнопку ОК.

6.1.29. Колонтитули

Колонтитул — дані, що розміщуються над/під текстом кожної сторінки. Ці дані можуть включати назву документа, прізвище автора, дату створення документа. Колонтитул використовують для розміщення номера сторінки.

Для створення колонтитула необхідно виконати команду Вид/Колонтитулы.

Під рядком меню з’являється панель інструментів Колонтитулы. Розглянемо призначення деяких кнопок панелі.

Четверта справа кнопка слугує для переключення між верхнім і нижнім колонтитулом. Друга за порядком кнопка слугує для вставлення в колонтитул номера сторінки, п’ята — дати, наступна — часу. Сьома кнопка дає змогу перейти у вікно діалогу Параметры страницы і встановити відстань від верхньої межі сторінки до верхнього колонтитула і від нижньої межі сторінки до нижнього колонтитула. Наступна кнопка дає можливість показувати/ховати текст документа під час роботи з колонтитулами. Крайня права кнопка слугує для виходу в попередній режим перегляду документа. Ділянки колонтитулів обмежені штриховими лініями, що не друкуються. Для розміщення інформації в колонтитулі потрібно помістити курсор в ділянку колонтитула та набрати текст або натиснути відповідну кнопку панелі інструментів Колонтитулы. Інформація, введена в колонтитул лише однієї сторінки, з’являється в колонтитулах усіх сторінок.

Колонтитул — це текст і/або малюнок, який друкується внизу чи вгорі кожної сторінки документа. Залежно від місця розташування (на верхньому чи на нижньому полі сторінки) колонтитули бувають верхніми і нижніми.

Можна створити унікальний колонтитул для першої сторінки документа або взагалі прибрати верхній і/або нижній колонтитул з першої сторінки. Можна також створювати відмінні колонтитули для парних і непарних сторінок деяких розділів або цілого документа.

6.1.29.1. Створення колонтитула

1. Виберіть команду Колонтитулы в меню Вид.

2. Для створення верхнього колонтитула введіть текст або малюнок у ділянці верхнього колонтитула чи натисніть кнопку на панелі інструментів Колонтитулы.

Щоб вставити стандартний елемент колонтитула, наприклад, належно відформатований номер сторінки, ім’я файла чи прізвище автора тощо, виберіть закладку Вставить автотекст, а потім клацніть потрібний елемент.

3. Для створення нижнього колонтитула натисніть кнопку Верхний/нижний колонтитул для переходу в ділянку нижнього колонтитула. Потім повторіть крок 2.

4. По закінченні натисніть кнопку Закрыть.

Порада. За замовчанням вміст колонтитула автоматично вирівнюється по лівому краю. Існує можливість вирівняти вміст колонтитула по центру чи вирівняти дату по лівому краю, а номер сторінки по правому краю. Для вирівнювання елемента по центру натисніть клавішу Таb; для вирівнювання елемента по правому краю натисніть клавішу Таb двічі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]