Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
2.42 Mб
Скачать

6.1.11.1. Автоматичне розставляння переносів

1. Виберіть команду в меню Сервис/Язык, а потім команду Расстановка переносов (див. рис. 6.4).

2. Встановіть прапорець Автоматическая расстановка переносов.

3. У полі Ширина зоны переносов слов укажіть інтервал, який потрібно залишати між кінцем останнього слова рядка і правим полем сторінки.

Щоб зменшити кількість переносів, зробіть зону перенесення ширшою. Щоб зменшити нерівність краю правого поля сторінки, зробіть зону перенесення вужчою.

4. У полі Макс. число последовательных переносов укажіть максимальне число рядків, що йдуть підряд і можуть закінчуватися переносами.

Примітка. Щоб відмовитися від автоматичного розставляння переносів у кількох абзацах тексту, виділіть текст, виберіть команду Абзац у меню Формат, виберіть вкладку Положение на странице, а потім встановіть прапорець Запретить автоматический перенос слов. Пам’ятайте, що переноси не розставляються у тексті, позначеному Без проверки.

6.1.11.2. Вставляння м’яких переносів

Щоб слово або речення розривалося тільки в тому випадку, якщо воно випадає на кінець рядка, використайте так зване «м’яке перенесення». Якщо текст буде відредагований після розставляння таких переносів, що стали непотрібними, переноси просто не будуть виведені на друк.

1. Встановіть курсор у місце, куди слід вставити перенос.

2. Натисніть клавіші Ctrl + Дефіс.

6.1.11.3. Вставка нерозривних дефісів

1. Встановіть курсор у місце, куди потрібно вставити нерозривний дефіс.

2. Натисніть клавіші Ctrl + Shift + Дефіс.

6.1.11.4. Примусове розставляння переносів

1. Щоб виконати розставляння переносів у частині документа, виділіть потрібний фрагмент.

Щоб виконати розставляння переносів у всьому документі, пересвідчіться, що в ньому немає виділених фрагментів.

2. Виберіть команду Сервис/Язык, а потім команду Расстановка переносов.

3. Натисніть кнопку Принудительно.

4. Якщо в тексті будуть знайдені слово чи фраза, які потребують розставляння переносів, і ви згодні із запропонованим програмою розбиттям, натисніть кнопку Да.

Щоб вставити переноси в іншій частині слова, перейдіть до потрібного місця за допомогою клавіш переміщення курсора, а потім натисніть кнопку Да.

6.1.12. Стилі та шаблони

6.1.12.1. Поняття стилю

Стиль це іменований і збережений набір параметрів форматування. Стилі задають зовнішній вигляд різних елементів тексту в документі, наприклад, заголовків, підписів під малюнками й основним текстом. Стилі дають можливість застосувати до абзацу чи слова цілу сукупність атрибутів форматуван­ня за одну дію. Якщо потрібно змінити форматування якогось одного елемента тексту, то досить змінити стиль, що був застосований до цього елемента. Стилі значно полегшують форматування документа. Крім того, з їх допомогою створюються структури і змісти.

Якщо, використовуючи стилі, потрібно змінити зовнішній вигляд тексту, відформатованого за допомогою одного зі стилів, то досить перевизначити цей стиль. Нехай, наприклад, під час форматування всіх заголовків у документі використовувалися вирівнювання по лівому краю та напівжирний шрифт «Arial Cyr» розміру 14. Тоді, щоб пізніше змінити форматування на вирівнюван­ня по центру і шрифт «Arial Cyr» розміру 16, зовсім не потрібно буде застосовувати форматування до кожного заголовка. Досить буде змінити властивості стилю.

Стилі автоматично створюються в процесі набору документа, якщо встановлений прапорець Определять стили (команда Автозамена меню Сервис, вкладка Автоформат під час введення). При цьому Word автоматично відстежує тип форматування та розташування тексту, а потім застосовує зв’язаний з цим форматуванням стиль. Наприклад, під час набору в рядку лише кіль- кох слів, збільшення розміру шрифту і вирівнювання тексту по центру може бути застосований стиль заголовка.

Стилі, що були створені автоматично, можна перевизначити. Крім цього, є можливість автоматичного відновлення створених стилів. Word відстежує зміну тексту, в якому міститься стиль, а потім оновлює стиль і змінює форматування всіх елементів тексту з цим стилем. За бажання автоматичне створення та відновлення стилів може бути вимкнуто.

Стилі також застосовуються для створення змісту і структур. Наприклад, у разі вибору команди Оглавление и указатели в меню Вставка Word автоматично створює зміст документа на основі заголовків.

У програмі Word є кілька визначених стилів, але можна створювати власні.

Word має два типи стилів:

  1. стилі абзацу застосовують до цілих абзаців; ці стилі можуть містити в собі всі елементи форматування, що стосуються абзацу: шрифт, міжрядковий інтервал, відступи, табулятори, рам­ки і т. ін.

Стиль є в кожного абзацу. Стиль абзацу, використовуваний за замовчуванням, називається Normal.

  1. стиль символу застосовується до будь-якої частини тексту і містить у собі будь-які елементи форматування, що впливають на зовнішній вигляд символу: гарнітуру та розмір шрифту, його накреслення тощо (одне слово, будь-які параметри форматування, які можна задати у вікні команди Формат/Шрифт). Не існує стилю символу, використовуваного за замовчуванням.

Коли застосовують стиль символу, його параметри форматування застосовуються на додаток до вже встановленого. Приміром, якщо ви застосуєте стиль символу з напівжирним накресленням до речення, вже відформатованого курсивом, слова бу­дуть виділені напівжирним курсивом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]