Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-70.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
139.28 Кб
Скачать

31. Підходи до мотивації з погляду наслідків поведінки

Підходи з погляду наслідків поведінки пояснюють роль винагород у процесі поведінки, яка змінюється або ж не змінюється впродовж деякого часу.

Наслідки поведінки в організаціях

Наслідками поведінки можуть бути: підтримка, уникання, покарання або ігнору­вання. Перші два види наслідків підсилюють або зберігають поведінку, тоді як інші два - послаблюють або змінюють її.

Підтримка - це один з методів закріплення доброї поведінки, винагорода або позитивний результат після того, як забезпечена бажана поведінка. Коли менеджер спостерігає за тим, як робітник добре виконує свою роботу, і хвалить його, то похвала слугує пыдтримкою для ліпшого виконання роботи. Іншими видами підтримки в органі­зації є висока платня, просування по службі та надання винагороди. Інший метод закріплення бажаної поведінки полягає в униканні Працівники можуть прихо­дити на роботу вчасно, щоб уникнути догани. У цьому випадку працівник мотивується дотриманням пунктуальності, щоб уникати неприємної ситуації, яка переважно ви­пливає із запізнення.

Деякі менеджери для послаблення небажаної поведінки використовують пока­рання. Якщо працівники ледарюють, пізніше приходять на роботу, погано виконують обов'язки або перешкоджають роботі інших, менеджер повинен вдаватися до заува­жень, дисциплінарних покарань або штрафів. Логіка дій менеджера полягає в тому, що працівник знову міг би вибрати небажану поведінку і її потрібно попередити. Менеджери, які хочуть використовувати підхід з погляду наслідків поведінки до мотивації їхніх працівників, головно працюють із методами, які називають модифі­кацією поведінки, або ОВ MOD. Програма ОВ MOD починається з точного визначення поведінки, яку будуть підсилювати (такої, як виробництво більшої кількості одиниць продукції) або послаблювати (такої, як запізнення на роботу). Потім заплановані типи поведінки прив'язують до конкретних форм наслідків.

32. Популярні сучасні мотиваційні стратегії:надання повноважень та участь,нові форми трудових угод.

Надання повноважень - це надання прав працівникам ставити собі власні робочі цілі, ухвалювати рішення та вирішувати проблеми в межах сфери їхньої відповідальності та компетенції. Участь - це надання працівникам права голосу в ухваленні рішень щодо їхньої власної роботи. Як бачимо, надання повноважень є дещо ширшим поняттям, яке сприяє участі у багатьох сферах, а не лише пов'язаних із роботою, її змістом та середовищем.

Нові форми трудових угод

Найпопулярнішими альтернативними трудовими угодами с стислий робочий графік, гнучкий робочий графік, поділ робочого місця і зв'язок на відстані.

Стислий робочий графік передбачає відпрацювання повного сорокагодинного робочого тижня швидше, ніж за традиційні п'ять днів. Один його варіант - пра­цювати десять годин щоденно впродовж чотирьох днів; інша альтернатива - працювати дещо менше, ніж десять годин на добу, та завершити сорок годин перед обідньою перервою у п'ятницю.

Іншою альтернативною трудовою угодою є гнучкий графік роботи, який іноді нази­вають гнучким часам. Такий графік дає працівникам більший особистий контроль над часом, протягом якого вони працюють. Ще однією потенційно корисною альтернативою для працівника є гак званий поділ робочого місця, за якого між двома частково зайнятими працівниками ділять одну повну ставку на дві половини. Одна особа може виконувати роботу з 8:00 до обіду, а інша - із 13:00 до 17:00

Порівняно новий підхід до альтернативного облаштування роботи - робота на відстані - дає змогу працівникам частину своєї роботи виконувати не на робочому місці, а переважно вдома.