Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-79.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
124.52 Кб
Скачать

1. Основи організації фінансів підприємств

Конкурентоспроможність та платоспроможність підприємств визначаються раціональною організацією їх фінансів, тобто вона має бути побудована так, щоб це сприяло підвищенню ефективності виробництва.

Організація – це форми, методи, способи формування та використання фін. ресурсів, контроль за їх кругооборотом для досягнення економ. цілей згідно з чинними законодавчими актами.

На підприємствах в основу організації діяльності покладено комерційний розрахунок, який базується на таких основних принципах:

  • саморегулювання

  • самоокупність

  • самофінансування

На організацію фінансів впливають також організаційно-правові форми господарювання, сфера та характер діяльності підприємства. Це проявляється в процесі формування капіталу, розподілу прибутку, утворення фондів, внутрішньовідомчого розподілу коштів, а також у взаємовідносинах з бюджетом тощо.

2. Суть і функції фінансів підприємств

Фінанси підприємств - це складова частина фінансової системиУкраїни, яка займає визначне становище у структурі фін. відносин суспільства.

ФП функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюються матеріальні та нематеріальні блага, основні джерела фінансових ресурсів.

Об’єктом ФП є економічні відносини, які пов’язані з рухом коштів, формуванням та використанням фондів грошових коштів.

Суб’єктом таких відносин є банківські установи, фінансові компанії, аудиторські організації, інші суб’єкти господарювання, які є юридичною особою.

ФП як економічна категорія виражає свою суть, тобто внутрішню властивість через такі функції:

  • розподільну - направлена діяльність по розподілу і перерозподілу грошових прибутків підприємства;

  • контрольну - відображає фінансово-господарські процеси, що протікають на підприємстві.

3. Принципи організації фп

Принципами сучасної організації фінансів підприємств є:

1. Принцип плановості-забезпечує відповідність обсягу продажу і витрат, інвестицій потребам ринку.

2.Фінансове співвідношення термінів - забезпечує мінімальну різницю в часі між отриманням і використанням коштів, що особливо важливо в умовах інфляції і зміни курсів валют. При цьому під використанням коштів розуміється і можливість їх збереження від знецінення при розміщенні в швидко-ліквідні активи (цінні папери, депозити тощо).

3.Гнучкість (маневрування) - забезпечує можливість маневру у випадку недоотримання планових обсягів продажу, перевищення планових витрат із поточної чи інвестиційної діяльності.

4.Мінімізація фінансових витрат - фінансування фінансових інвестицій та інших витрат має забезпечуватись "найдешевшим" способом.

5. Раціональність - вкладення капіталу в інвестиції повинно мати достатньо високу ефективність і забезпечити мінімальні ризики.

6.Фінансова стійкість - забезпечення фінансової незалежності, тобто дотримання критичної межі частки власного капіталу в загальній його величині і платоспроможність підприємства, тобто його здатність погасити свої короткострокові зобов'язання.

У період розвитку ринкової економіки в сучасних умовах в Україні ці принципи доповнюються іншими принципами перехідного періоду, а саме: зацікавленість в результатах діяльності підприємства; матеріальна відповідальність; здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю; створення достатніх фінансових резервів.