Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-79.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
124.52 Кб
Скачать

75.Механізм міжнародної фінансово-кредитної підтримки малих і середніх підприємств в Україні

Малий і середній бізнес є важливим сектором економіки з огляду на його інноваційність та інтернаціональність.

Перешкодою в розвитку малого і середнього бізнесу є недостатнє забезпечення підпр-тв фінансовими коштами.

Світова практика у справі фінансово-кредитної підтримки малого і середнього бізнесу – залучення іноземних кредитів, субсидій, стипендій. До головних джерел залучення Україною іноземних коштів для розвитку підприємництва належать кредити міжнародних фінансових організацій – ЄБРР і СБ, уряди ФРН, США і Голландії.

Значну технічну допомогу для розвитку малого і середнього бізнесу надають міжнародні організації ЮНІДО.

Серед країн-донорів, які надають допомогу малому і середньому бізнесу України на двосторонній основі є Великобританія.

76.Стратегія фінансування державних інноваційних програм економічного розвитку

Україна має вагомі передумови формування інноваційної стратегії ДС економічного розвитку. Це наявність висококваліфікованих кадрів, широкої мережі навчальних закладів, наукових і науково-технічних установ. Однак інноваційна стратегія передбачає певне фінансове забезпечення.

В Україні необхідно зменшити всі види бюджетної підтримки збиткових підпр-тв і сконцентрувати їх на розвиток соціальної сфери – медицини, освіти, науки, зміцнення оборони держави.

За умов кризи економіки з бюджету потрібно фінансувати тільки життєво важливі інноваційні проекти, які впливають на рівень розвитку економіки в цілому. Для підвищення віддачі від коштів, які виділяють з бюджету на підтримку інноваційної сфери треба керуватись такими принципами як принцип швидкої віддачі та принцип розподілу за часовим лагом.

У справі фінансування інноваційних проектів важливу роль відіграють великі корпорації, які утворюють систему стратегічних інноваційних виробничих ланцюгів.

У світовій практиці програми інноваційного розвитку враховують особливості сучасного НТП(розвиток біотехнологій,сенсорної техніки).

Стратегія фінансування науково-технічної політики України має враховувати перспективні можливості розвитку високих технологій – космічні дослідження, програмне забезпечення ЕОМ і т. д

77. Розвиток фондового ринку та вдосконалення грошово-кредитної системи.

Фондовий ринок є потужним прискорювачем інноваційного розвитку економіки. Однак він може не

тільки стимулювати, а й гальмувати економічне зростання.

Головні принципи функціонування фондового ринку України: соціальна справедливість, урегульованість, контрольованість, ефективність, правова впорядкованість, прозорість, відкритість, конкурентність, надійність захисту інвесторів.

Сьогодні є три головні проблеми щодо стратегічного розвитку діяльності фондового ринку: розвиток та вдосконалення діяльності біржової системи, створення депозитарно-клірингової інфраструктури, формування механізму активного залучення широких верств населення до участі в діяльності фондового ринку.

Аналіз стану функціонування грошово-кредитної системи дає змогу визначити такі головні напрями її вдосконалення з метою посилення інноваційного процесу в економіці:

  • формування досконалої законодавчої бази розвитку грошово-кредитної системи

  • структурні та інфраструктурні перетворення грошово-кредитних установ

  • диверсифікація інвестиційно-інноваційної діяльності грошово-кредитних установ

  • застосування нових грошово-кредитних інструментів залучення капіталу до інноваційного процесу.

Пожвавлення розвитку фондового ринку, вдосконалення фінансово-кредитної системи сприятимуть розширенню і поглибленню інноваційних процесів в економіці, стабілізації та економічному процвітанню на засадах нових досягнень науки і техніки.