Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
239.37 Кб
Скачать

1 Пранал- співставлення затрат на створ. Інв..проекту і вигід від його реалізації.

ПА- методологія що застос. для визначення порівняння та обґрунтування альтернативних упр. рішень і проектів , щодозволяє зробити вибір і прийняти вигідні рішення в умовах обмежених ресурсів. Складові ПА – концепція проекту; фази і стадії життєвого циклу; принципи на яких базується ПА; критерії відбору та оцінки проектів; аспекти ПА.

Мета- форування системи уявлень про принципи,методи, і засоби прийняття рішень , які дають змогу раціональніше використовувати наявні ресурси для задоволення суспільних та особистих потреб. Предмет – сукупність методологічних засобів , що використовуються при підготовці і обґрунтуванні проекту та проектних рішень.

2 Концепція ПА являє собою набір принципів що визначають послідовність збору та способів аналізу даних методів визначення інвест. пріоритетів , урахування широкого кола аспектів для прийняття рішень про реалізацію проектів. Визначає доцільність проекту для акціонерів, економіки, підприємства,природи, соц..середовища.

Інструментарій ПА – 1альтернативна вартість; 2цінність грошей у часі; 3грошовий потік; 4процедура оцінки і прийняття рішень в ПА : аналіз беззбитковості проекту, стандартизація фін.критеріїв і процедури оцінки проектів, оцінка прийнятих проектних рішень в умовах ризику та невизначеності.

4 Інвест стр.- формування довго строк.цілей інцест.діяльності і вибір найефективніших шляхів їх досягнення. Конкретизується в процесі тактичного управління інвест.діяльністю, тому вона включає і коротко-і середньострокові елементи які пізніше ведуть до формування інцест.програм і проектів.І нв.рішення можуть розглядатися як частина діяльності з реалізації стр.рішень підпр. Одночасно ці рішення формуються паралельно із стратегічними і є відносно самостійними

3 Методологія праналу спирається на систему принципів : альтернативності (найкращий варіант); Обумовленості вивчення змінних що зміняться внаслідок проекту); маржинальний (вивчення кількісного значення впливу змін які безпосередньо зв’язані з прийняттям проекту чи його відхиленням ); порівняння «з проектом і без проекту»; визначення терміну початку і заверш.проекту; системність( оцінка проекту в комплексі ); орієнтація на стратегію розвитку підпр.при оцінці проекту в рамках підприємства.

Методи Па- аналіз достовірності прогнозованих характеристик продукуту; аналіз структури і значень планових витрат і доходів , встановлення їх критичного значення; аналіз і оцінка щорічних і нагромаджених фін.вигод які виражаються прибутковістю,ефективністю та ін..; аналіз з урахуванням фактору часу щодо цін,капіталу,вартості проекту і тд.також викорит.методи порівняння ,ланцюгових підстановок,ек-мктем моделювання , теорія ігор та ін..

5 Процес формування інцест-стр підпр. Проходить ряд етапів:

1 визначення періоду форм.інвест.стр. 2 форм.стр.цілей інцест.діяльності 3 розробка найбільш ефективних шляхів реалізації стр.цілей інцест.діяльн. 4 конкретизація інвест.стратегій за періодами їх реалізації 5 оцінка стратегії. Визначення періоду формування інцест.стр. залежить від таких умов : передбачуваність розвитку ек.вцілому та інцест.ринку зокрема; тривалості періоду загальної ек.стр.підпр.; від галузі ; розміру підпр. Оцінка розробленої інв.стр.здійснюється на основі наступних критеріїв : погодженість інв..стр.із загальною стр.розв.підпр.; внутрішня збалансованість інв.стр.; погодженість із зовн.середов.; здійсненістьінв.стр. з урахуванням наявного ресурсного птеціалу; результативність.

6 Формування стр.цілей інвест. діяльності виходить із загальної стр. і передбачає : забезпечення приросту капіталу; ріст прибутковості інвестицій; зміну галузевої та регіональної структури інвест.вкладів; зміну технологічної та відтворювальної структури інцест; зміну пропорцій між реальним фін. Інвестуванням.

Воно пов’язане із життєвим циклом підпр. На стадії зародження головним є проникнути на ринок і забезпечити достатній обсяг початкових інвестицій; на стадії дитинства важливо закріпитися на ринку і завершити початкове інвестування; юність- інв..стр. підпорядковується завданням розширеня ринку і має на меті збільшити обсяг реального інвест.; в умовах ранньої зрілості необхідно розширити сегмент ринку збільшивши фін.інвест.; на стадії завершеної зрілості для здійснення галузевої диверсиф. Необхідне технічне переозброєння та широкомасштабне фін.інвест.; на стадії старіння необхідно забезпечити стабілізацію обсягу діяльн. Оптимізувавши відповідним чином розмір фін та реального інвест; на стадії відродження інв..стр передбачає крупно масштабне реальне інвест пов’язане з диверсифікацією діяльності.

7 Визначеня галузевої структури інв..діяльн передбачає поетапний підхід.на 1 етапі досліджується доцільність галузевої концентрації або диверсифікації інв..діяльності. на 2 етапі досліджується доцільність різних форм галузевої диверсифікації інв..діяльності в рамках відповідної групи галузей . формуються стратегічні зони господарювання. На 3 етапі визначається доцільність різних форм диверсифікації інв..діяльн в розрізі непов’язаних галузей. Умовою такої диверсифікації є створення стр. центрів господарювання. Визначення регіональної структури інв..діяльності пов’язане з 2ма умовами- розмір пства та тривалість функціонування підпр. більша частина невеликих і середніх підпр здійснюють свою діяльність в межах 1 регіону і принципова можливість їх регіональної диверсифікації передбачає фін.інвестування . На початкових стадіях життєвого циклу господарська та інв..діяльн зосереджена в 1регіоні.в міру подальшого розвитку виникає потреба в регіональній диверсифікації. Основою формування регіональної структури інв..діяльн є оцінка інвест привабливості окремих регіонів.

8 Цілі стратегії формування інв..ресурсів забезпечити безперервну

Інв..діяльність в запланованих обсягах; забезпечити якнайефективніше використання власних фін.засобів; забезпечити фін.стійкість підпр у довго строк перспективі. Стани опрацювання цілей - 1 прогнозування потреби в загальному обсязі інв..ресурсів; 2 вивчення можливості формування інв..ресірсів за рахунок різних джерел; 3 визначення методів фін.окремих інвест.проектів і пограм; 4 оптимізація структури джерел формування інв..ресурсів

9 Прогнозування потреби в загальному обсязі інвест.ресурсів передбачає встановлення необхідного обсягу фін.засобів для реального інвестування і для здійснення фін.інвестицій. для розрахунку потреби в інвестиціях відбираються об’єкти-аналоги за якими розраховують вартість придбання чи будівництва. Вартість будівництва встановлюється за фактичними затратами на будівництво аналогів з урахуванням інфляції. Поряд з вартістю будівництва необхідно враховувати вкладення в обігові засоби підпр. до прогнозованої потреби в інвестюресурсах додається потреба для розширення технічного переозброєння або реконструкції. Необхідний обсяг інвестицій встановлюється за періодами виходячи із співвідношення різних форм інвестування :

І=

Загальний обсяг необхідних інвест ресурсів розраховується шляхом сумування потреби в інвест.ресурсах для реального інвест.,потреби в цих ресурсах для здійснення фін.інвестування та суми резервного капіталу (10 % від суми загальних інвестицій ).

12 Вивчення можливості формування інвес.ресурсів за рахунок різних джерел дозволяє розрахувати пропорції в структурі джерел інв..ресурсів. Форми інвестування –

1повне самофінансування передбачає вкладання інвест.виключно за рахунок власних джерел; 2акціонування використовується при реалізації крупних реальних поектів; 3кредитування використ.при інвестуванні швидко обігових реальних об’єктів з високою нормою прибутковості яка перевищує ставку кредитного %; 4лізинг використ при реальному інвестуванні проектів з певними пеорідами експлуатації технологій ; 5змішане фінансування.

11 Існують такі види інвестиційних ресурсів : власні- прибуток що залишається після сплати усіх обовзякових платежів та амортизаційних відрахувань; позичені – довгострокові кредити ,інвест.лізинг, емісія облігацій,інв..селенг;

Залучені- можливості залучення акціонерного капіталу ,розширення статутного фонду за рахунок вітчизняних і зарубіжних інвесторів.

10 Визначення співвідношення різних джерел фінансування . основними джерелами фінансування є внутрішні та зовнішні джерела.

Необхідний обсяг інвестицій встановлюється за періодами виходячи із співвідношення різних форм інвестування :

І=

Він залежить від – функціонального призначення підприємства ; стадії життєвого циклу підпр.; розмірів підпр; загального стану економіки ,конюктури інв. Ринку. З урахуванням вищезазначених факторів співвідношення різних форм інвестування диференціюється за окремими етапами інв..стр.підпр.

Головними критеріями оптимізації співвідношення внутрішніш і зовнішніх джерел фін.інвест є : забезпечення підвищення фін.стійкості; максимізація прибутку від інв..діяльн яка залишається в розпорядженні першопочаткових засновників при різних співвідношу. внутр і зовн джерел.

13 Раціоналізація структури джерел фінансування – обумовлена тим що розраховані співвідношення внутрішніхі зовнішніх джерел можуть не відповідати вимогам фін стр.підпр

В процесі оптимізації структури необіхадно враховувати переваги і недоліки кожної з груп. Переваги внутрішніх джерел : простота і швидкість залучення; висока віддача за нормою прибутковості;суттєво знижується ризик банкруцтва та неплатоспроможножності; повне збереження управління в руках власників.Недоліки – обмежений обсяг залучення обмеженість зовнішнього контролю за використанням власних ресурсів.

Переваги зовнішніх джерел – великий обсяг можливого залучення ; високий зовнішній контроль за ефективністю інвест.діяльності .Недоліки – складність залучення та оформлення;більш тривалий період залучення; необхідність надання гарантій; підвищення ризику банкруцтва; втрати частини прибутку через сплату %; часткова втрата управління діяльністю підпр. Головними критеріями оптимізації співвідношення внутрішніш і зовнішніх джерел фін.інвест є : забезпечення підвищення фін.стійкості; максимізація прибутку від інв..діяльн яка залишається в розпорядженні першопочаткових засновників при різних співвідношу. внутр і зовн джерел.

14 Проект – деяка задача з відповідними вихідними даними і результатами які вимагаються, що обумовлюють спосіб їх досягнення , тобто це діяльність , що забезпечує досягнення відповідних цілей .під поектом слід розуміти систему сформульованих цілей, створених або модернізованих для їх досягнення ,фіз..обєктів, технол процесів, технічної та організаційної документації ,мат фін і труд ресурсів ,а також управлінських рішень і заходів по їх виконаню

поняття програма є ширшим від поняття поекту. Завдання що стоять перед нею є більш складними і масштабними . Поект є складовою програми і покликаний розв’язувати відносно короткострокові цілі . Проект відрізняється від програми більш високим рівнем конкретизації ,має встановлену вартість,графік виконання , технічна та фін параметри. План включає основні показники діяльності які повинні бути досягнуті до кінця планого періоду. Він як правило охоплює питання стратегічного або поточного розвитку з вказівкою точних термінів і є більш деталізованим ніж проект.

15. Ознаки проекту і їх характеристика.Ознаки проекту:

1. Ознака зміни як сутність проекту. Реалізація проекту завжди пов’язана із змінами деякої системи і є цілеспрямованим її перевезенням з існуючого стану у бажаний.

2. Ознака бюджету, який відноситься до проекту. Кожен проект має свій бюджет, який контролюється спеціальними методами.

3. Ознака часової обмеженості тривалості проекту. Цілі проекту мають часову обмеженість, що обумовлює існування проекту в певний період.

4. Ознака обмеженості ресурсів проекту. Обсяг ресурсів проекту. Обсяг ресурсів, що виділяються на проект, тісно пов’язані з бюджетом і є лімітованими.

5. Ознака неповторності. Відноситься до проекту вцілому, окремі частини проекту можуть повторюватися.

6. Ознака новизни характерна для інноваційних проектів.для звичних проектів має місце відносна новизна, тобто новизна для підприємства, яка реалізує проект.

7. Ознака комплексності – врахування всіх факторів і учасників проекту, які прямо чи не прямо впливають на його результатів.

8. Ознака правового і організаційного забезпечення. Проект може вимагати створення специфічної для його реалізації організаційної структури.

9. Ознака розмежування. Кожен проект повинен бути відділений від інших проектів в програмі підприємства, оскільки він має визначенні межі своєї предметної діяльності.

10. Ознака інформаційної консультаційної – обумовлення необхідністю зв’язку з внутрішнім і зовн. середовищем. Передбачає залучення кваліфікованих консультантів з окремих аспектів проекту.

16. Концепція проекту і її формування. Визначення мети проекту.Мета – це бажаний результат діяльності, який досягається в рамках певного інтервалу часу. Мета проекту – це результат діяльності, який доводиться в заданих умовах реалізації проекту. Звідси випливає, що відношення мети проекту за своїм змістом можна порівняти з постановкою завдання. При знаходженні мети, необхідно знайти відповідь на пит., яким є результат проекту, і які вимоги повинні враховуватися при реалізації проекту. В процесі реалізації проекту під впливом змін в оточенні проекту або в залежності від проміжних результатів, межі цілі проекту можуть змінюватися, тому встановлення мети є безперервним динамічним процесом.

17. Зовн і внутр серед проекту. Учасники проекту, їх завдання і функції.Розподіл середовища на зовн і внутр є умовне. Прокт не є жорстким, стабільним утворенням і ряд його елементів може змінювати своє місце розташування. Розмежування вн. і звн серед – це фактор, який сприяє реалізації проекту зі сторони керівника. Склад учасників поекту, їх ролі, розподіл функцій і відповідність залежить від типу, виду, масштабу і складності проекту. Головним учасником є замовник. Замовниками можуть бути інвестори, а також фізичні і юрид особи, які уповноваженні інвест здійснювати реалізацію інвест. проектів. Інвестор – це сторона, яка вкладає засоби у проект, якщо інвестор і замовник одна і таж особа, то інвестор укладає угоду з замовником за якою контролює виконання контракту і здійснює розрахунок з іншими учасниками проекту. Архітектор – це особа, яка має право професійно на основі ліцензії виконати роботу зі сворення проектно – кошторисної рекомендації специфічних вимог до торгів і загального керівництва проекту. Інженер – особа, яка має ліцензію на здійснення інжинірингу, комплексу послуг пов’язаних з процесом виробництва і реалізації продукції. Матеріально – технічне забезпечення проекту покладається на організацію постачань, які називаються постачальниками, або генеральними постачальниками. Підрядник - це, особа, яка несе відповідальність за виконання робіт відповідно до контракту.

18. Основні властивості проекту. Види проекту.Властивості проекту.

1. масштаб проекту.

Малі( є невеликими, простими, мають обмеженні обсяги фін. І трудових затрат, як правило призначається один керівник і використовується гнучка організація команди проекту)

Мега ( за своєю суттю є цільовими програмами, які містять множину взаємопов’язаних під проектів, що об’єднують загальною метою, виділеними ресурсами і термінами реалізації. Характерними рисами є всока вартість, нетрадиційні форми фінансування, тривалий період реалізації)

2.термін реалізації ( короткостроковий до 3 років, середнього строковий 3 – 5 років, д\с більше 5 років. Відмінною рисою к\с проектів є стислі терміни , що передбачають мінімальні зміни у процесі виконання проектних робіт, організації співпраці з обмеженим колом підрядників, максимальне скорочення звітності.

3. Якість( поділяються на проекти звичайної якості та бездефектні. Домінування властивостей бездефектних проектів є підвищенна якість, зокрема наявність заг плану проекту, який об’єднує проектно – кошторисні і будів – монтажні роботи.

4. обмеження ресурсів ( мультипроекти, проекти модульного будів., проекти, які виконуються в особливих кліматичних умовах.

Мультипроект має місце, коли мета проекту межує з іншими проектами, тобто в наявності мультипроектів.

Проекти модульного будів мають місце, коли значна частина майб. Об’єкту виготовляється за межами місця майбутньої експлуатації.)

5. складністість( прості, складні, дуже складні. До простих переважно відносяться моно проекти, які мають чітко окресленні ресурсні часові і інші рамки реалізації. Складними є мультипроекти. Дуже складними – мега проекти.)

6. місце та умови реалізації (виділяють – міждержавні проекти; міжнародні; національні; міжрегіональні; регіональні; міжгалузеві; галузеві; корпоративні; відомчі; одного підприємства.)

Види проектів:

1. інноваційні – мають за мету розробку і впровадження нових технологій, ноу – хау, які забезп розвиток підприємства.

2. дослідження та розвитку – зосередженні на науково – дослідницькій роботі, розробці програмних засобів опрацювання інформації, матеріалів, конструкцій і тому подібне

3. організаційні – націленні на реформування системи управління і створення нової організації.

4. учбово – освітні – зосередженні на поширенні нових знань і підвищення якості навчання.

5. промислові – це проекти, які спрямовані на випуск і реалізації продукції і пов’язані як правило з будівництвом споруд, удосконалення технології, розширення частини ринку)

6. економічні – передбачають реалізацію заходів по вдосконаленню екон важелів і методів керівництва.

7. соціальні – переслідують цілі соц захисту населення – проекти у сфері охорони здоровя, подолання наслідків екологічних катастроф, реформування сист соц забезпечення.

8. змішані.

19. Поняття життєвого циклу проекту. Фази проектного циклу і підходи до їх визначення.Життєвий цикл проекту – це час між моментом появи до часу його ліквідації. Моментом появи проекту може бути зародження ідеї, початок вкладення капіталу. Моментом ліквідації може бути введення проекту в дію, переведення персоналу, який виконує проект на іншу роботу, досягнення проектом заданих результатів.В німечинні переважає підхід поділу на фази за осн діяльністю:Аналіз проблеми; розробка концепцій та деталей; опрацювання проекту; використання результатів реалізації проекту ліквідації.

Російські вченні пропонують: Концептуальна ( охоплює розробку концепції проекту, оцінку його життєздатності, планування проекту,розробку вимог до його реалізації, вибір і придбання земельної ділянки)

Контрольна( включає визначення кваліфікованих вимог підготовки попередніх завдань на проектування заяви про наміри, відбір і оформлення з ними контрактів, початок реалізації проекту)Фаза реалізації( детальне проектування та поставки; будівництво)

Всесвітній банк рекомендує розглядати:

1. ідентифікація (стосується вибору таких ґрунтовних ідей, які можуть забезпечити виконання завдань проекту)

2. розробка(передбачає дослідження параметрів проекту)

3. експертиза(забезпечує остаточну оцінку всіх аспектів проекту перед запитом чи рішення про його фінансування)

4. переговори(на стадії переговорів між інвестором і замовником досягається домовленість щодо заходів необхідних для забезпечення успіху проекту)

5. реалізація (включає виконання необхідних робіт для досягення цілей проекту)

6. завершальна оцінка(визначається ступінь досягення цілей)ООН запропонувало розподіл циклу проекту на 3 фази:Передінвестиційна(є вирішальна, оскільки успіх або провал проекту залежить в першу чергу від маркетингових, технічних, фінансових і економічних рішень і їх інтерпретації)

Інвестиційна.

Експлуатаційна.

20. Аналіз інвестиційних можливостей проекту.Включає: аналіз і уточненя ідей проекту; визначення інвестиційних можливостей можливих інвесторів; формування інвестиційних пропозицій.

Визначення інвестиційних можливостей дозволяє розвинути ідею проекту. Аналізують наступні аспекти: природні ресурси; структура с\г; майбутній попит на продукцію; імпорт; вплив на оточуюче середовище; можливі взаємозв’язки з галузями; можливості диверсифікації; загальний інвестиційний клімат; промислова політика; експортні можливості.

Дослідження інвестиційних можливостей носить переважно поверхневий характер і ґрунтується на загальних оцінках. В залежності від обставин може проводитися дослідження загальних можливостей, тобто секторний аналіз дослідження. Дослідження загальних можливостей охоплює дослідження можливостей регіону, галузі, ресурсного забезпечення. Ідея проекту детально опрацьовується на стадії техніко - економічного обґрунтування попереднього і кінцевого.Метою попереднього т.о обґрунтування є переважно виконання наступних положень: чи розглянуті всі можливі альтернативи; чи оправдовує концепція проекту проведення деталей аналізу; чи підтверджує здійснення проекту функціонального дослідження; чи ідея проекту є життєздатною)

На стадії попереднього т.о проводиться детальний аналіз у таких сферах: стратегія проекту; ринок і концепція маркетингу;сировина, основні і допоміжні виробничі матеріали; місце розташування, ділянка, оточуюче середовище; проектування і технологія; графік здачі проекту і бюджет)

21.Розробка, аналіз і експертиза проекту.Має місце при позитивному рішені за результатами дослідження інвестиційних можливостей чи за попереднього техніко - економічного обґрунтування. Проект повинен дати всю необхідну інформацію для прийняття про інвестування. Це означає, що комерційні, технічні, фінансові, екологічні, економічні, передумови для інвестиційного проекту повинні бути визначенні і критично оцінені на основі альтернативного підходу.Рамки проекту повинні бути чітко визначенні з врахуванням всіх функціональних аспектів і пов’язаних з ними завданнями.Не існує єдиного підходу і універсальної моделі проекту. Інвестиційний проект повинен бути виконаний з максимальною точністю. Проект в результаті якого не зявляється рішення про інвестування має велике значення, оскільки запобігає помилковому розміщенні капіталу. Експертизу проекту може здійснювати як його розробник так і сторонніми організаціями, експертами. Завдання експертизи є визначення наскільки позитивні результати проекту переважають його негативні наслідки. Комерційна експертиза оцінює проект, на предмет попиту, ймовірних цін, витрат і прибутків. Технічна експертиза містить оцінку масштабності проекту, місце розташування, процесів,матеріального облдання, доступності і якості ресурсів. Екологічна експертиза – дозволяє оцінити вплив проекту на довкілля. Соціальна експертиза – дає відповідь на запитання наскільки населення зацікавлене в проекті. Експертиза інституційних аспектів – обґрунтована можливість реалізації проекту в існуючому зовнішньому середовищі визначення організаційної зміни мотивів команди проекту потенціал і структуру організації. Фінансова експертиза – включає перспективну оцінку бух. Балансу, звіту про прибутки та збитки, руху коштів, можливості фін. інвестицій. Економічна експертиза – дозволяє оцінити чи виправданим є використання проектом націон. Ресурсів, які вигоди забезпечення для суспільства, які необхідні стимули для різних учасників проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]