Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-79.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
124.52 Кб
Скачать

4.Фінансова діяльність та зміст фінансової роботи на підприємстві

В організаційній та управлінській роботі підприємств особливе місце займає фінансова діяльність, оскільки від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фін. забезпечення виробничо-господарської діяльності та розвитку підприємств.

Фінансова діяльність - це система форм і методів, які використовуються для фінансового забезпечення функціонування підприємств та досягнення ними поставлених цілей, тобто це практична фінансова робота, що забезпечує життєдіяльність підприємства та поліпшення її результатів.

Фінансову діяльність підприємства спрямовано на вирішення таких основних завдань:

  • пошук резервів збільшення доходів і прибутку;

  • виконання фінансових зобов'язань перед суб'єктами господарювання, бюджетом, банками;

  • мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для фінансування виробничого й соціального розвитку, збільшення власного капіталу;

  • контроль за ефективним, цільовим розподілом та використанням фінансових ресурсів.

5. Організація управління фінансами на підприємстві

Управління в економіці - це свідоме спрямування економічних і соціальних процесів на досягнення збалансованості, пропорційності й оптимальності.

До головних завдань управління фінансами належать:

  • виявлення фінансових джерел розвитку виробництва;

  • визначення ефективних напрямків інвестування фінансових ресурсів;

  • раціоналізація операцій із цінними паперами; налагодження оптимальних стосунків із фінансово-кредитною системою, суб'єктами господарювання.

Значення управління фінансами підприємств полягає в такій організації роботи фінансових служб, яка дає змогу залучати додаткові фінансові ресурси на найвигідніших умовах, інвестувати їх із найбільшим ефектом, проводити прибуткові операції на фінансовому ринку.

6. Фінансові ресурси підприємства

Фінансові ресурси - це грошові кошти, що є в розпорядженні підприємств. Таким чином, до фінансових ресурсів належать грошові фонди й та частина грошових коштів, яка використовується в нефондовій формі.

Фінансові ресурси підприємств, переважаючою формою виявлення яких є фонди грошових коштів, мають такі характерні ознаки:

  • фінансові ресурси як у статичному плані, так і під час руху завжди виражають відношення власності, тобто вони належать або державі, або підприємствам, або приватному сектору економіки, або населенню;

  • фінансові ресурси завжди мають певне джерело створення і певне цільове призначення;

  • формування й використання фінансових ресурсів завжди має свою правову сторону і регламентується законодавчими та нормативними актами.

Основними джерелами формування фінансових ресурсів підприємств є власні та залученікошти.

До власних належать: статутний фонд, амортизаційні відрахування, валовий дохід та прибуток.

До залучених - отримані кредити, пайові та інші внески, кошти мобілізовані на фінансовому ринку.