Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-79.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
124.52 Кб
Скачать

78. Реформування державної власності та залучення іноземного капіталу.

Приватна форма власності – це вільне, недоторкане, непорушне право володіння, розпорядження та користування майном, послугами, благами й іншими активами.

Головною метою приватизації є підвищення ефективності функціонування підприємства, галузей і економіки в цілому. Приватна власність стимулює прояв ініціативи, підвищення продуктивності, добробуту, пристосовує ринок під впливом конкуренції до нових економічних і технічних умов. Приватні науково-інноваційні фірми, особливо малі, стали у світі провідним напрямом у розвитку НТП та економічного зростання. Але неефективність роботи приватного сектора і слабкість прав приватної власності зумовили погіршення економічного стану України. Тому розробляють напрями формування та зміцнення приватної власності.

Для реформування державної власності та прискорення темпів ринкової трансформації економіки важливе значення має залучення іноземних інвестицій. Для інноваційного розвитку важливе значення мають іноземні кредити. Іншою формою залучення іноземного капіталу є прямі інвестиції.

Залучення іноземного підприємницького капіталу в Україну зумовлено з метою підвищення технічного рівня і конкурентоспроможності виробництва, забезпечення виходу інноваційної продукції на внутрішні і зовнішні ринки та переходу національного виробництва на траєкторію стійкого економічного зростання.

79. Посилення фінансово-інноваційної складової активної соціальної політики.

Активна соціальна політика - це прискорений розвиток соціальної інфраструктури, системи соціального самозахисту населення і реальне підвищення добробуту ножного трудівника. Все це буде тільки стимулювати соціальні інвестиції та інновації, особливо у приватному секторі економіки.

У разі вироблення стратегії інноваційного розвитку економіки України необхідно приділяти пріоритетну увагу освіті, охороні здоров'я, екології, поліпшенню умов праці, життя і відпочинку. Лише тоді соціальні чинники, а отже людський капітал, стануть головним рушієм економічних перетворень, формування інноваційного типу розвитку. Соціально-економічний прогрес визначається рівнем до­ходів і матеріальних умов життя людей, станом їхнього здоров'я, рівнемосвіти і культури. Ці питання повинні постійно перебувати під пильним наглядом держави.

Роль фінансово-інноваційної складової активної соціальної політики має передбачати таке:

  1. Зростання заробітної платні

  2. Зміна структури доходів населення

  3. Зменшення диференціації доходів і майнового розшарування населення

  4. Посилення ролі людського капіталу в економічному зростанні

  5. Посилення державного втручання у ринок праці

  6. Стимулювання державою високоякісної праці

  7. Ліквідація затримок виплати зарплати