Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-79.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
124.52 Кб
Скачать

63. Головні характеристики інтелектуального, науково-технічного та фінансового потенціалу в Україні

Нині інтелектуальний потенціал України неухильно зменшу­ється. За роки незалежності державу покинуло понад 6 тис. учених.

Розвиток інтелектуального потенціалу потребує докорінної зміни взаємовідносин між наукою,державою і ринком.

Окрасою економіки України є її науково-технічний потенціал. Національне машинобудування має широкий діапазон науково-технічних напрямів: від сучасної ракетно-космічної техніки та новітніх транспортних літаків до різноманітних побутових приладів.

Але науково-інноваційна сфера країни має від’ємну динаміку. Це означає,що науково-технічний потенціал України не зростає.

Головними причинами незадовільної інноваційної діяльності підприємств, а отже, руйнування і зменшення науково-технічного потенціалу є:

  • нестача власних коштів;

  • високі проценті ставки за кредити;

  • труднощі з одержанням довготермінових кредитів;

  • боязнь зростання заборгованості;

  • недостатня прибутковість інвестицій;

  • відсутність коштів у замовника;

  • труднощі з сировиною;

  • відсутність державної підтримки;

  • недоліки законодавчої бази.

Фінансовий потенціал підприємства - це сукупність його фінансових ресурсів, які дають змогу прова­дити ефективну діяльність, спрямовану на забезпечення сталого економічного зростання.

Про фінансовий потенціал країни можна судити за такими трьо­ма головними показниками:

  • золотовалютні запаси;

  • розмір державного бюджету;

  • розмір ВВП, у тім числі на душу населення.

64. Фінансово-кредитне забезпечення структурної перебудови економіки

У фінансово-кредитному механізмі структурної перебудови економіки важливим інструментом може бути державне інвестування стратегічних підприємств.

Для формування нової структури економіки України повинна менше імпортувати,більше спільно із зарубіжними партнерами виробляти, використовувати лізинг. Загалом структурна перебудова потребує значних інвестицій, як внутрішніх,так зовнішніх.

Уряд покликаний створити необхідні передумови для вільного руху капіталу,збільшення обсягів кредитування реального сектора економіки., прогнозованості рівня інфляції,припливу капіталів в економіку України, забезпечення доступу до фінансових ресурсів на ринкових умовах.

Отже, інноваційне фінансування підприємств, забезпечення модернізації та структурної перебудови виробничого потенціалу, зниження його енерго- та матеріаломісткості, налагодження оптимального зв’язкукредитної, фінансової, промислової та науково-технічної політикиє головною метою фінансово-кредитного забезпечення стратегії економічного зростання в Україні.

65. Механізми венчурного фінансування реструктуризації економіки

Венчурний капітал- це інвестиції, кладені власником у проекти нових фірм за умови його участі в прибутках від нової справи.

Венчурні фірмице підприємства, головною метою діяльності яких є інвестування у вигляді венчурного капіталу.Вони невеликі за штатом співробітників,але оперують достатньо значним капіталом.

Недолік венчурного фінансування (з погляду підприємців) –відсутність права володіння і розпорядження фондами, тобто відсутність повного фінансового контролю. Однак для них спокусливо отримати високі, інколи фантастичні, доходи від вдалого використання чужих коштів.

Механізм венчурного фінансування відрізняється від механізмів інших видів фінансування. Він передбачає участь у статутному фонді підприємства,є довготерміновим, інвестори беруть активну участь у діяльності фірми, яку вони фінансують. Венчурне фінансування надають за рахунок акцій, боргових зобов’язань тощо.