Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-79.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
124.52 Кб
Скачать

22. Показники рентабельності підприємства

Рентабельність-це відносний показник, що вимірюється в відсотках і характеризує рівень віддачі витрат або ступінь використання ресурсів що є в наявності в процесі виробництва і реалізації продукції.Таким чином рентабельність характеризує ефективність роботи підприємства,дає уявлення про спроможність підприємства збільшувати свій капітал.

Залажно від мети аналізу діяльності підприємства розрізняють:

Рентабельність продукції- характеризує вигідність виробництва продукції, яка випускається або реалізується підприємством.

ПБ- балансовий прибуток

Sзаг – загальна виробнича собівартість

Загальний рівень рентабельності- характеризує прибутковість підприємства відносно до всіх ресурсів які є в розпорядженні підприємства

заг=ПБ/(Совф+Сноз )

Показує скільки прибутку приходиться на 1 грн. вкладеного капіталу.

Рентабельність виробничих фондів називається рентабельністю виробництва.

Rовф=ПБ/Cjda*100

Рентабельність сукупних активівхарактеризує ефективність використання всього наявного майна підприємства.

Rак=Пб/САК

Рентабельність власного капіталу показує ефективність використання активів, створених за рахунок власних коштів

Кп=ПБ/CВК*100

ПВ-чистий прибуток за вирахуванням сплати відсотків за кредит

СВК-сума власного капіталу

23.Сутність та значення грошових потоків

Існують різні підходи до визначення сутності та трактування поняття «грошовий потік».У більшості економістів склалося неоднозначне його тлумачення, в результаті чого виділилося два підходи до його визначення. Прибічники першого визначають грошовий потік як різницю між отриманими й виплаченими підприємством коштами за визначений термін, тобто як суму надлишку (недостачі) грошових ресурсів. Фахівці другого підходу вважають, що грошові потоки – це рух коштів (обіг), тобто їх надходження (притоки) й виплати (відтоки) за визначений період часу.

Поддєрьогін А.М. визначає грошовий потік як сукупність послідовно розподілених у часі подій, які пов’язані з відокремленим та логічно завершеним фактом зміни власника грошових ресурсів через виконання зобов’язань між економічними агентами.

В умовах ринкових відносин важко переоцінити роль і значення грошових потоків , що є для підприємства "кровоносною системою", яка обслуговує його господарську діяльність і дозволяє оцінити взаємозв'язок між залишками коштів на початок і кінець звітного або планового періоду.

По-перше, ефективно організований рух грошових потоків забезпечує платоспроможність і ліквідність підприємства.

По-друге, раціонально сформовані грошові потоки від операційної діяльності з урахуванням сезонності попиту на турпродукт сприяють скороченню потреби підприємства в позиковому капіталі, за який, як відомо, стягується плата. Результатом такої раціоналізації є зниження витратоємності основної операційної діяльності.

По-третє, налагоджена система руху грошових потоків забезпечує прискорення обороту капіталу і зниження ризику неплатоспроможності підприємства.

По-четверте, активізація грошового руху дає можливість отримати додатковий прибуток, у тому числі й для капіталізації з метою розвитку діяльності підприємства та підвищення рентабельності інвестованого капіталу.