Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-79.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
124.52 Кб
Скачать

72.Фінансові особливості та тенденції розвитку економічної інтеграції України в умовах глобалізації

Глобалізація – складний, неоднозначний і суперечливий процес у галузі економіки та в сфері фінансів.

Символ нинішньої глобалізації – світова комунікаційна мережа Internet. За її допомогою відбувається уніфікація певних правил гри, повсюдна інформатизація.

В міжнародному бізнесі заправляють глобальні економічні утворення, ядром яких є ТНК, що на сьогодні є найкращим способом отримання прибутку.

Найважливішим елементом фінансової глобалізації є великі фінансові корпоративні фонди, аудиторські фірми, фондові та валютні біржі.

Фінансова криза негативно відобразилась на Україні через механізм кредитно-фінансових та торговельних відносин з Росією. Внаслідок цього важкі соціально-економічні умови в Україні загострились.

Важливими чинниками розвитку економічної інтеграції країн є інформаційні та сировинні ресурси, зовнішні впливи.

Головними факторами глобалізації економіки є революційні зміни в інформаційній технології, лібералізація торгівлі, успіхи в регулюванні багатьох політичних конфліктів(холодна війна).

Особливість нинішньої глобалізації – зростання економічної ролі держави, що передбачає посилення координації уряду і підприємництва, розробку вигідної політики для бізнесменів.

Своєрідною організаційною «інновацією» є ідея урядовців про створення вільних економічних зон(ВЕЗ).Першою на Львівщині була ВЕЗ «Яворів». Її мета – стимулювання інноваційної та інвестиційної діяльності і вирішення соціальних і економічних питань.

Фінансово-економічні підвалини інтеграції України в умовах глобалізації визначені такими чинниками як інвестиції та інновації.

73.Експортно-імпортні потоки фінансового капіталу в Україні

Суттєву роль в поглибленні економічної інтеграції та інноваційного типу розвитку національної економіки відіграють вивезення і ввезення капіталу.

Україна імпортує капітал у різних формах: підприємницькій, позиковій і міжнародній науково-технічній допомозі. Імпорт підприємницького капіталу означає вкладеннязарубіжними фірмами і державами конкретних інвестицій у певні галузі національної економіки. Іноземні інвестиції можуть бути прямими і портфельними. В сучасному імпорті підприємницького капіталу в Україну важливу роль відіграють ТНК.

Останніми роками Україна нарощує імпортпозикового капіталу, який пов’язаний умовами закупівлі товарів у певних фірм, які називає кредитор.

Міжнародна науково-технічнадопомога Україні спрямована на формування умов і середовища для вигідного іноземного інвестування(фінансування консалтингу,інжинірингу).

Найбільше капіталу вивезено в Росію, Швейцарію, Грузію, Кіпр. Законодавство України регулює діяльність вітчизняних експортерів капіталу. Великий відплив капіталу за кордон зумовлений перекачуванням тіньових грошей за кордон, тобто проведення незаконних операцій.

74.Фінансово-кредитне стимулювання зовнішньоторговельної діяльності вітчизняних підприємств

Зовнішня торгівля – традиційна форма міжнародних економічних відносин.

Останніми роками простежується тенденція нагромадження українськими підприємствами боргів у зовнішній торгівлі, держава своєю політикою не може змінити ситуацію.

Щодо зовнішньоторговельної політики в Україні є 2 підходи. Суть 1 полягає в тому що лібералізація зовнішньоторговельної діяльності сприятиме інтеграції України у світове господарство. Суть 2 полягає в налагодженні розумного протекціонізму для національного виробника і дієвого контролю за якістю імпортної продукції.

Одним із методів контролю за якістю імпортної продукції є сертифікація.

Фінансовими інструментами стимулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств є форфейтинг і експортний факторинг.

Форфейтинг – двостороння угода, учасники якої – продавець і покупець фінансових зобов’язань.

Факторинг – чотиристороння угода, яку застосовують для реалізації КС зобов’язань.

Важливу роль у фінансово-кредитному стимулюванні зовнішньоторговельної діяльності підпр-тв відіграє держава. Елементами державної фінансової підтримки зовнішньоторговельної діяльності підпр-тв є угоди з ін. країнами про уникнення подвійного оподаткування, державне страхування операційної зовнішньо-торгівельної діяльності від ризику.