Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-70.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
139.28 Кб
Скачать

55. Природа,причини і складові організаційних конфліктів

Конфлікт -це суперечності між двома або більше особами, групами або організаціями, він може бути порівняно несерйозним або дуже глибоким, короткочасним або тривалим стосуватися роботи або особи. Конфлікт виявляється по-різному. Люди можуть змагатися один з одним, сприймати один одного вороже, кричати або звільнитися. Групи можуть згуртуватися разом, щоб захистити популярних членів або позбутися непопулярних. Організації можуть шукати правового виходу зі скрутного становища.

Якщо конфліктом можна керувати за допомогою конструктивних методів, то він, без сумніву, є корисним для організації. Однак коли погіршуються робочі стосунки і конфлікт сягає межі розколу, то він стає небезпечним і його потрібно вирішувати.

Причини конфліктів:розподіл ресурсів, різниця у цілях,взаємозалежність у досягненні результату, різниця в уяві та цінностях,незадовільні комунікації, різниця у віці,досвіді, манері поведінки,різка зміна подій чи умов.

56. Види конфліктів

Відомо 4 види конфліктів.

Особистісний- його виявом є суперечливість чи протилежність вимог,що ставляться до одного і тогож виконавця різними функційними керівниками,яким він одночасно підпорядкований. Конфлікт між двома або більше особами майже завжди є в кожній організації і стосується сприйняття, мети, ставлення та багатьох інших причин. Конфлікт також може виникнути між людьми, які мають різні переконання або сприйняття деяких аспектів своєї роботи чи діяльності організації.

Міжособистісний-виникає при будь-якому розподілі повноважень, ресурсів,робіт, обов'язків,завдань пільг,винагород тощо,а також через відмінності у характерах, знаннях, кваліфікації,запитах,можливостях,через психологічну несумісність людей які працюють разом.

Між особою та групою-його причинами часто стає дисбаланс, що є між нормами групової поведінки та індивідуальними діями,поглядами,звичками окремої особи,невиконання або перевиконання обов’язків,недотримання внутрішнього розпорядку, етики взаємин тощо.

Міжгруповий конфлікт. Конфлікт між двома чи більше групами в організації також досить звичайне явище. Багато внутрішньогрупових конфліктів частіше виникає з причин організації, а не міжособових незгод. Внутрішньогруповий конфлікт може виникнути, коли перша група виконає надто великий' обсяг роботи (друга група відстає), замалий обсяг роботи або якість виконання роботи буде дуже низькою.

57. Методи керування конфліктами в організації (способи розв’язання конфліктних ситуацій)

Є методи попередження конфлікту, контролювання конфлікту, а також вирішення конфлікту, якщо він виникає.

У деяких ситуаціях організація заохочує конфлікт, ставлячи окремих осіб або групи у конкурентне становище. Менеджери для цього можуть організувати змагання з продажу, заохочувальні плани, премії або інші конкурентні стимули. Доки засадничі правила справедливі та всі учасники сприймають змагання як чесне, конфлікт, зумовлений конкуренцією, буде, оскільки кожен учасник працюватиме важко, щоб перемогти.

Інший метод заохочення конфлікту - залучення одного або більше аутсайдерів, які змінять ситуацію і матимуть новий погляд на організаційну практику. Конфлікт може заохотити також зміну деяких усталених процедур, особливо тих, що вже віджили своє. Це змушує людей переоцінити своє виконання роботи.

Одним із методів контролювання конфлікту є збільшення ресурсної бази. Використання адекватних методів для посилення координації дає змогу зменшити ймовірність виникнення конфлікту. Методи координації охоплюють застосування ієрархії менеджменту, дотримання правил та процедур, приймання працівників для зв'язку, формування цільових груп та інтегрувальних відділів. Суперечливі цілі - також потенційне джерело конфлікту між особами та групами Менеджери часом концентрують увагу працівників на цілях високого рівня для обмеження малого конфліктуВрешті-решт менеджери повинні знайти відповідність між особистостями та робочими звичками працівників для уникнення конфлікту між особами.

Вирішення та обмеження конфліктів

Компроміс - це середина між двома екстремумами. Цей підхід може спрацювати, якщо його використовувати обережно, проте у більшості компромісних ситуацій хтось