Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tipavoprosi_1.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
153.57 Кб
Скачать

39. Клініко-анатомічні форми бешихи

Бешиха — інфекційне захворювання свиней бактеріальної етіології. У випадку гострого перебігу характеризується септицемією та запальною еритемою шкіри, за хронічного — некротичним дерматитом, ендокардитом і артритами. Залежно від тривалості та симптомів хвороби розрізняють блискавичний, гострий, підгострий та хронічний перебіги бешихи. Клініко-анатомічні форми — септична, кропив'янка, ускладнена. За блискавичного перебігу застійну гіперемію в органах, набряк легень та поодинокі крововиливи на серозних покривах. Гострий перебіг (септична форма) супроводжується септицемією та характерними змінами шкіри. На шкірі біля основи вух, на шиї, підгрудді і череві виявляють плями різної величини та форми яскраво-червоного чи синюшного кольору. При натисканні на них пальцем почервоніння зникає. Гістологічно виявляють різку запальну гіперемію судин, серозний набряк дерми та підшкірної клітковини.Селезінці збільшена, дещо в'яла, вишнево-червоного кольору, малюнок лімфатичних вузликів і трабекул стертий, пульпа легко зіскрібається. Лімфатичні вузли у стані гострого серозного запалення. Паренхіматозні органи (печінка, нирки, серце) в стані зернистої дистрофії та застійної гіперемії. У шлунку та кишечнику гостре катаральне запалення. Стінка шлунка та тонкого кишечника потовщена, слизова оболонка набрякла, яскраво-червоного кольору, інколи з крапковими крововиливами, У легенях застійна гіперемія. За підгострого перебігу хвороби («кропив'янка») на шкірі спини, грудини, стегон, черева виявляють ділянки ромбоподібної, квадратної чи дещо заокругленої форм розміром Зовні вони схожі на міхурці. Колір їх спочатку блідий або світло-червоний, який згодом переходить у яскраво-червоний. Зливаючись, міхурці можуть дати значні витончення шкіри, іноді з утворенням міхурів з серозною рідиною. Останні розриваються, їх вміст підсихає, в результаті утворюються коричневаті чи буруваті кірочки. Хронічний перебіг характеризується розвитком виразкового чи бородавчастого ендокардиту, артритів і некрозів шкіри.

40. КЛІНІКО-АНАТОМІЧНІ ПАСТЕРИЛЬОЗУ ХУДОБИ. СКЛАДІТЬ ПАТАЛОГОАНАТОМІЧНИЙ ДІАГНОЗ У ВИПАДКУ ЗАГИБЕЛІ ТВАРИНИ ВІД НАБРЯКОВОЇ ФОРМИ ПАСТЕРЕЛЬЗУ.

Пастерельоз (Разіегеїіозіз; геморагічна септицемія) — інфекційна хвороба ссавців і птиці, яка характеризується септицемією або крупозною пневмонією.

Етіологія. Збудник хвороби — Раяіеигеїіа тиііосісіа.

При надгострому перебігу хвороби смерть настає надзвичайно швидко від асфіксії (іноді вже через 6—14 годин) і часто без якихось виражених патолого-анатомічних змін, крім циркуляторних розладів. Розрізняють наступні клініко-анатомічні форми хвороби: набрякова, грудна, кишкова. При набряковій формі, яка протікає, як септицемія (геморагічна септицемія), знаходять набряки підшкірної і міжм'язової сполучної тканини у між- щелепному просторі, ділянці глотки і гортані, нижній частині шиї і підгрудка,

рідше — в ділянці ануса і зовнішніх статевих органів. Пішкірна клітковина просочується жовтою серозною рідиною і стає драглистою, блідо-жовтою. При набряку язика він збільшений, не вміщується в ротовій порожнині і випадає назовні; на розрізі виступає жовта або жовто-червона рідина. У верхніх дихальних шляхах виявляють гостре серозне, іноді фібринозне запалення. Лімфатичні вузли передусім голови, шиї і середостіння серозно запалені, часто з крововиливами. На серозних і слизових оболонках, у паренхіматозних органах знаходять переважно крововиливи. Особливо яскраво вони виражені

на оболонках органів грудної порожнини. Сичуг і тонка кишка з ознаками серозного або серозно геморагічного запалення. У серці, печінці, нирках дистрофічні зміни. Селезінка не змінена, рідше повнокровна і збільшена. При гістологічному дослідженні, у місцях набряку основа шкіри, підшкірна клітковина і перимізій в стані серозного запального набряку. Сполучна тканина має вигляд однорідної блідо-рожевого кольору маси, в якій часто за ходом повнокровних судин і в їх просвітах виявляють значну кількість нейтрофільних лейкоцитів і пастерел. Колагенові волокна розпушені, майже не розпізнаються. Лімфатичні судини сильно розширені з серозним ексудатом, а деякі з тромбами.

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия