Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tipavoprosi_1.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
153.57 Кб
Скачать

36. Клініко-морфологічна характеристика еширіхіозів

Ешерихіози збірна назва інфекційних хвороб, що спричиняються різними видами патогенних бактерій з роду Escherichia

Колібактеріоз телят— гостра інфекційна хвороба новонароджених телят, яка характеризується інтоксикацією, діареєю, септичними явищами та високою летальністю. Септичну форму колібактеріозу телят викликають штами, які не володіють адгезивними властивостями. Така форма хвороби розвивається швидко, не завждисупроводжується діареєю, і смерть настає на кінець 2—3 доби життя. Типові крововиливи виявляють у серці. Під епікардом вони множинні, крапкові і розташовуються по шляху галуження коронарних артерій і в передсердях. Слизова оболонка сичуга гіперемійована, набрякла і вкрита значним нашаруванням слизу. Тонкий кишечник Слизова оболонка його сіро-червона, в окремих петлях темно-червона, набрякла. Лімфатичні вузли брижі в стані серозного запалення. Селезінка збільшена і повнокровна, паренхіма темно-червона з коричневим відтінком, злегка розрихлена. Ентеритна форма проникають у слизову оболонку тонкого кишечника, розмножуються, виділяють екзо- і ендотоксини, спричиняючи діарею. Ентеритна та ентеротоксемічна форми Трупи тварин виснажені, зневоднені, очі запалі,Патолого-анатомічні зміни в суглобах, серці, аорті, селезінці подібні де таких, що виникають при септичній формі, але більш інтенсивніше розвиваються запальні процеси у тонкому кишечнику (дифузний катарально-геморагічний ентерит) та дистрофічні зміни у печінці і нирках. Ентеротоксемічна тварини гинуть на 6—7 добу життя з ознаками зневоднення (ексикозу) та інтоксикації.

Коліентеротоксемія (Соїіепіегоіохаетіа; набрякова хвороба) — гостре захворювання поросят після їх відлучення від свиноматок, яке характеризується розвитком набряків у підшкірній клітковині та органах травлення, ураженням центральної нервової системи і високою летальністю.

Патолого-анатомічні зміни. Спостерігається припухання повік та набряк підшкірної клітковини навколо очей, у міжщелепному просторі, підгруддя, живота. У грудній, черевній та перикардіальній порожнинах міститься прозорої жовтуватої рідини з поодинокими нитками фібрину. Легені кровонаповнені, тістуватої консистенції, на розрізі темно-червоні, вологі, із бронхів виділяється світла піниста рідина. Серце збільшене в міокарді — зерниста дистрофія. Шлунок добре наповнений кормовими масами кашоподібної консистенції, у складі яких переважають концентрати. Слизова оболонка шлунка сірого або сіро-червонуватого кольору і вкрита великою кількістю сірого слизу. У фундальній частині шлунка слизова оболонка драглиста, а стінка його потовщена. На розрізі цієї ділянки можна спостерігати набряк підслизової основи, який сягає до 1 —1,5 см і більше. Тонкий кишечник наповнений невеликою кількістю вмісту сіро-жовтого кольору. Слизова

оболонка його сірого кольору, а окремі петлі можуть набувати червоних відтінків. Брижа товстого кишечника драглиста, набрякла. У просвіті кишечника знаходяться сформовані фекалії сіро-зеленого кольору. Слизова оболонка сірого кольору і зібрана у множинні поперечні складки. На розрізі цих складок спостерігається набряк підслизової основи, який часто поширюється на серозну оболонку і міжм'язову сполучну тканину. Мезентеріальні лімфатичні вузли дещо збільшені, набряклі. Нирки та печінка кровонаповнені, з ознаками зернистої дистрофії. Відмічається гіперемія і набряк мозку та його оболонок.

Колібактеріоз птахів— інфекційне захворювання всіх видів домашніх птахів. Хворіти може як молодняк, так і доросла птиця. У курчат до 14-денного віку захворювання супроводжується ураженням травного каналу з розвитком діареї, зневоднення та інтоксикації (кишкова форма). Септична форма колібактеріозу частіше реєструється у курчат 20—60-денного віку. У дорослих курей хвороба має хронічний перебіг з ураженням органів розмноження.

Колігрануломатоз (Coligranulomatosis avium; хвороба Хьярре, гранульоматоз) — хронічне інфекційне захворювання дорослої птиці, яке характеризується формуванням опухоподібних утворень у сліпій кишці, печінці і рідше в інших внутрішніх органах. До захворювання сприйнятлива птиця із родини куриних у віці від трьох місяців і старше. Частіше хворіють кури, значно рідше — індики, куропатки, павліни. Дорослі кури хворіють спорадично.

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия