Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upravl_nnya_rozvitkom_personalu.rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
541.54 Кб
Скачать

3.2. Види атестації та її етапи

Відомі такі види атестації персоналу:

  1. Чергова атестація - обов'язкова і проводиться не менше одного разу в два роки для керівного складу та не менше одного разу в три роки для спеціалістів та інших службовців.

  2. Атестація по закінченню випробувального строку з метою вироблення рекомендацій по використанню робітника та його адаптації на новому робочому місці.

  3. Атестація при просуванні робітника по службі з метою виявлення потенційних можливостей робітника та рівня його професійної підготовки для обіймання більш високої посади з урахуванням вимог нового робочого місця та обов'язків.

  4. Атестація при переміщенні в інший структурний підрозділ здійснюється в тих випадках, коли відбувається зміна посадових обов'язків та вимог до нових робочих місць.

Атестація здійснюється в чотири етапи:

  1. Підготовчий етап. На цьому етапі видається наказ про проведення атестації і затверджується склад атестаційної комісії, розробляється положення про атестацію; складається список працівників, які повинні пройти атестацію; готуються відгуки — характеристики і атестаційні листи; інформується трудовий колектив про строки, цілі та порядок проведення атестації. Атестація здійснюється на основі графіків, які складаються не пізніше, ніж за місяць до початку атестації, а документи подаються в комісію за два тижня до початку атестації. Склад атестаційної комісії затверджується керівником організації і вона працює без відриву від основної роботи за сумісництвом. Підготовчий етап закінчується за два тижні до початку атестації, щоб члени комісії змогли ознайомитись з документами.

  1. Етап оцінки працівника та його трудової діяльності. В підрозділах створюються експертні групи, які за відповідною методикою здійснюють оцінку показників рівня знань, умінь, навичок, якостей та результатів праці працівників.

  2. Етап проведення атестації. На засідання комісії запрошуються працівники, які проходять атестацію, та їх керівники; здійснюється розгляд матеріалів; заслуховуються працівники та їх керівники; обговорюються матеріали атестації, формуються висновки та рекомендації з атестації робітників. Атестаційна комісія з урахуванням обговорення, при відсутності працівників, відкритим голосування дає одну із оцінок: відповідає займаній посаді; відповідає займаній посаді за умови поліпшення роботи, виконання рекомендацій і повторної атестації через рік; не відповідає займаній посаді. Результати атестації заносяться в атестаційний лист та повідомляються працівнику після голосування. Засідання комісії оформлюється протоколом, у якому є підпис голови і секретаря комісії. Рішення атестаційної комісії працівником може бути оскаржене керівникові протягом 10 днів з дня його прийняття. Працівник, визнаний за результатами атестації таким, що не відповідає займаній посаді, звільняється з роботи на підставі, передбаченій пунктом 2 ст. 40 Кодексу законів України про працю , але розірвання трудового договору може бути проведено лише за попередньою згодою профспілкового органу не пізніше ніж за місяць з дня одержання такої згоди.

4. Етап прийняття рішень про результати атестації. На цьому етапі формуються:

  • Висновки та пропозиції.

  • Аналіз оцінок ділових, особистих та інших якостей працівників та їх відповідність до вимог робочого місця.

  • Порівняння матеріалів попередньої атестації з даними на момент атестації і характеру змін даних.

Питання для самоконтролю

  1. Що ви розумієте під поняттям "атестація персоналу"?

  2. На які основні етапи поділяється процес атестації персоналу?

  3. Назвіть рішення, які приймає атестаційна комісія стосовно працівників, які проходять атестацію персоналу.

  4. Які недоліки притаманні сучасним вітчизняним системам атестації персоналу?

  5. Чим обумовлені суб'єктивізм та формалізм результатів атестації

персоналу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]