Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upravl_nnya_rozvitkom_personalu.rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
541.54 Кб
Скачать

2.2. Інформаційна база маркетингу персоналу

.Цілеспрямовані заходи з продажу продукту припускають знання зовнішнього середовища, ринків, споживачів, іміджу продавця. Це стосується і маркетингу персоналу.

Інформаційна функція маркетингу персоналу полягає в створенні інформаційного базису, який являє собою основу планування в області сегментування ринку. Вона може бути розподілена на такі функції:

  1. Вивчення вимог до посади та робочих місць.

  2. Дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища організації.

  3. Дослідження ринку праці.

  4. Вивчення іміджу організації, як працедавця.

Маркетингова інформаційна система в управлінні персоналом являє собою систему обміну відомостями, дозволяючи спеціалістам з маркетингу персоналу аналізувати, планувати та реалізовувати маркетингові заходи. Основою системи маркетингової інформації про персонал є джерела такої інформації:

о Навчальні програми і плани випуску спеціалістів.

о Навчальні програми комерційних навчальних центрів та курсів перепідготовки при біржах праці.

о Аналітичні матеріали держорганів з праці та зайнятості.

о Інформаційні повідомлення служб зайнятості.

о Спеціалізовані журнали.

о Виставки, конференції, семінари.

о Економічні публікації в засобах масової інформації.

о Рекламні матеріали.

о Презентації фірм.

о Система внутрішньої звітності з кадрових питань.

о Аналітичні матеріали щодо вивчення вимог до посад та робочих

місць.

о Бесіди спеціалістів з персонал - маркетингу з потенційними

співробітниками.

Вимоги до персоналу виявляються в таких групах параметрів:

Здібності - рівень освіти, необхідні знання, досвід роботи, практичні навички.

Властивості - особисті якості, здібності до навантажень, концентрації пам'яті, уваги.

Мотиваційні установки - сфера професійних інтересів, здібність до навчання, прагнення до самовираження та самореалізації.

Дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища організації розкривається через зміст зовнішніх та внутрішніх факторів. Під зовнішніми факторами розуміють умови, які організація як суб'єкт управління не може змінити, але повинна враховувати для правильного визначення необхідності у персоналі та джерелах покриття цієї потреби. До зовнішніх факторів можна віднести загальноекономічну ситуацію та стан галузі діяльності, розвиток технології, особливості соціальних потреб, розвиток законодавства, кадрова політика організацій — конкурентів. Під внутрішніми факторами розуміють такі фактори, які значною мірою піддаються управлінському впливу з боку організації, наприклад, цілі організації, фінансові ресурси, кадровий потенціал, джерела покриття кадрової потреби.

Предметом вивчення ринку праці є весь призначений до використання потенціал робочої сили, який охоплює як зовнішній ринок праці, так і вже сам колектив організації, тобто внутрішній ринок праці.

Основні напрямки аналізу зовнішнього ринку праці: структура ринку праці ( вікова, кваліфікаційна, професійна та інша ), мобільність робочої сили, джерела покриття потреби в персоналі, шляхи покриття потреби, поведінка конкурентів на ринку праці, вартість робочої сили.

Дослідження внутрішнього ринку праці направлено на покриття потреби за рахунок внутрішньоорганізаційних джерел. Основні напрямки вивчення внутрішнього ринку: структура персоналу, структура розвитку персоналу, організаційна структура, організація праці, культура управління, мотиваційні установки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]