Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upravl_nnya_rozvitkom_personalu.rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
541.54 Кб
Скачать

1.4. Управління конкурентоспроможністю персоналу

Управління конкурентоспроможністю персоналу - процес порівняння потреб організації у персоналі з наявним трудовим потенціалом та вибір форм впливу для приведення їх у відповідність. Потреба організації у конкурентоспроможному персоналі - необхідний кількісний та якісний склад персоналу, який визначається відповідно до обраної стратегії управління. Наявний трудовий потенціал - працівники організації з фактично досягнутими рівнями освіти, професійної підготовки, здібностями, інтересами, мотиваціями, домаганнями, станом здоров'я. Результатом порівняння потреб та фактичного трудового потенціалу організації може виявитися переміщення персоналу, його професійно - кваліфікаційне просування , формування резерву керівників, набір професійно придатних або звільнення професійно непридатних працівників, професійна перепідготовка або підвищення кваліфікації персоналу.

Управління конкурентоспроможністю персоналу може здійснюватися як на рівні організації, так і на рівні особистості працівника. На рівні організації управління розвитком персоналу з метою забезпечення незалежного рівня конкурентоспроможності працівників передбачає здійснення таких дій:

о Оцінювання явного трудового потенціалу, зокрема рівня знань, умінь та практичних навичок.

о Оцінювання потреб організації в персоналі відповідно до обраних цілей, завдань, визначення стратегії управління.

о Зіставлення фактичного трудового потенціалу фірми з її потребами у персоналі.

На основі одержаних у процесі порівняння відповідних даних служба управління персоналом організації визначає:

• Кількість працівників, які відповідають обраній стратегії управління і яких не потрібно перенавчати чи підвищувати рішень їхньої кваліфікації.

Кількість працівників, що повинна пройти професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації або професійно-кваліфікаційне просування у зв'язку зі зміною стратегії управління організації.

  • Кількість працівників, яких доведеться найняти та підготувати або ж звільнити для ефективної реалізації обраної стратегії управління.

Для забезпечення конкурентоспроможності персоналу організації велике значення має стимулювання розвитку та раціональне їх використання. Крім цього, працівники не принесуть користі, якщо вони не заінтересовані в реалізації своїх знань, умінь та навичок з максимальною ефективністю. Виходячи з цього, необхідна оптимізація результатів діяльності працівників, підвищення рівня мотивації та стимулювання.

Управління конкурентоспроможністю персоналу на рівні особистості передбачає оцінювання працівником своїх можливостей відповідно до вимог робочого місця або посади, що дає змогу працівникові розвинути свої здібності, активізувати раніше одержані загальноосвітні та професійні знання, уміння і практичні навички. Він формує мету власної діяльності в організації на обраному робочому місці чи посаді, вирішує сам чи відповідає його професійна придатність вимогам робочого місця або посади, яку він обіймає, чи необхідно йому пройти підвищення кваліфікації або професійну перепідготовку з метою професійно - кваліфікаційного просування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]