Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upravl_nnya_rozvitkom_personalu.rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
541.54 Кб
Скачать

1.3. Складові конкурентоспроможності персоналу

Загострення ситуації на ринку праці України обумовило поглиблення уваги до категорій "якість робочої сили" і "конкурентоспроможність робочої сили." Якість робочої сили - сукупність людських характеристик, що проявляються в процесі праці та охоплюють кваліфікацію, особисті й ділові риси працівника, а під конкурентоспроможністю робочої сили розуміють сукупність якісних і вартісних характеристик специфічного товару "робоча сила", що забезпечує задоволення конкретних потреб роботодавців.

Рівень конкурентоспроможності громадян на ринку праці вирішальною мірою залежить від ступеня оволодіння ними тією професією, яка користується попитом на регіональному ринку праці і необхідна організаціям для реалізації їхніх цілей, одержання прибутку.

В аспекті якості конкурентоспроможність характеризується сукупністю споживчих властивостей працівників, здатних забезпечити ефективну працю, тобто фах, стаж, вікові дані тощо, а в аспекті кількісних характеристик - продуктивність праці, якість роботи тощо.

Професійна придатність працівника виражає відповідність психофізіологічних та соціально - психологічних особливостей людини вимогам професії, відповідність цим вимогам з погляду стану її здоров'я та фізичного розвитку, професійних знань, умінь та навичок до продуктивної праці. Одним із завдань управління розвитком персоналу є забезпечення організації такими працівниками, які здатні реалізувати стратегію управління і мають для цього необхідні знання, здібності та компетенцію, тому персонал не чинник затрат, які необхідно скорочувати, а є одним з ресурсів, якими необхідно ефективно управляти та вкладати кошти в розвиток персоналу.

В умовах посилення конкуренції на ринку великого значення набувають такі складові конкурентоспроможності персоналу, як освіта, професійні знання, уміння та практичні навички; відповідність психофізіологічних і соціально - психологічних особливостей людини до вимог професії. Одне із завдань управління розвитком персоналу забезпечення організації тими працівниками, які здатні реалізувати стратегію управління фірми, мають для цього необхідні здібності та компетенцію. Велике значення для забезпечення конкурентоспроможності персоналу має стимулювання розвитку працівників і раціональне використання їх компетенції. Набуті працівниками в процесі професійного навчання знання , уміння і практичні навички не принесуть ніякої користі організації, якщо робітники чи фахівці не заінтересовані їх реалізувати з максимальною ефективністю, не виявляють інтересу до свого професійно-кваліфікаційного просування.

Якщо потреби суспільства, організації, інтереси працівника та його здібності не узгоджені, то це негативно впливає на трудову активність, рівень конкурентоспроможності персоналу. Це виявляється в таких показниках, як зниження продуктивності праці, погіршення якості продукції, збільшення рівня плинності кадрів, небажання проходити професійне навчання. Трудова активність охоплює широке коло питань, пов'язаних з організацією різних форм і методів профорієнтації, професійного навчання, планування трудової кар'єри , стратегією управління організацією.

Для визначення своїх потреб у персоналі з метою забезпечення розвитку працівників необхідно:

  • Мати опис робочих місць та посад.

  • Визначити кваліфікаційні вимоги до персоналу, необхідніпрофесійні знання, уміння та навички.

  • Зіставити зазначені вимоги до персоналу з фактичним рівнемпрофесійної придатності та компетенції працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]