Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upravl_nnya_rozvitkom_personalu.rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
541.54 Кб
Скачать

Тема 5. Планування ділової кар'єри і робота з кадровим резервом

5.1.Поняття та етапи ділової кар'єри.

5.2.Управління діловою кар'єрою.

5.3.Сутність та порядок формування кадрового резерву.

5.4.Планування та організація роботи з кадровим резервом.

5.1.Поняття та етапи ділової кар'єри

Одним із напрямків управління розвитком персоналу є планування кар'єри працівника, його рух по кваліфікаційних або службових рівнях управління за певною схемою. Планування кар'єри працівника в організації являє собою альтернативу стихійним переміщенням персоналу.

Цілі кар 'єри полягають у тому, щоб:

  • Професія або посада відповідала самооцінці і тому приносила моральне задоволення.

  • Умови роботи посилювали б трудову мотивацію та розвивали здібності працівника.

• Робота мала творчий характер та давала можливості досягти певного рівня незалежності.

• Праця добре оплачувалась та була б можливість одержувати додаткові доходи.

• Робота давала можливість активно продовжувати навчання, вести громадську роботу та сімейні справи.

Ділова кар'єрапоступове просування особистості в будь-якій сфері діяльності, зміна навичок, здібностей, кваліфікаційних можливостей та розмірів винагороди, пов'язаних з діяльністю; просування вперед за обраним шляхом діяльності, досягнення популярності.

Кар'єра - це індивідуально усвідомлена позиція та поведінка індивіда, пов'язана з трудовим досвідом та діяльністю протягом робочого життя людини. Розпізнають такі види кар'єри:

1. Внутрішньоорганізаційна — означає, що конкретний працівник у процесі професійної діяльності проходить усі стадії розвитку: навчання, вступ на роботу, професійний ріст, підтримка та розвиток індивідуально-професійних здібностей, вихід на пенсію, і ці стадії проходять послідовно в одній організації

  1. Міжорганізаційна - означає, що конкретний працівник у процесі своєї професійної діяльності проходить усі стадії розвитку: навчання, вступ на роботу, професійний ріст, підтримку та розвиток індивідуально-професійних здібностей, вихід на пенсію, і ці стадії працівник проходить послідовно на різних посадах у різних організаціях.

  2. Спеціалізована - характеризується тим, що конкретний працівник у процесі своєї професійної діяльності проходить різні стадії кар'єри, причому ці стадії він може пройти послідовно як в одній, так і в різних організаціях, але в межах професії та області діяльності, в яких він спеціалізується.

  3. Неспеціалізована - аналогічна спеціалізованій, але не тільки в межах професії та області діяльності, в яких він спеціалізувався.

  4. Вертикальна - це вид кар'єри, з якою найчастіше пов'язують поняття ділової кар'єри. Під вертикальною кар'єрою розуміють підйом на більш високу сходинку структурної ієрархії.

  5. Горизонтальна — це вид кар'єри, яка передбачає або переміщення в іншу функціональну область діяльності, або виконання визначеної службової ролі на сходинці, яка не має жорсткого формального закріплення в організаційній структурі. До такої кар'єри можна віднестирозширення та ускладнення задач на колишній сходинці.

  1. Ступінчата - це кар'єра, яка поєднує в собі елементи горизонтальної та вертикальної кар'єр.

  2. Прихована - це кар'єра, яка не помічається оточуючими. Вона доступна обмеженому колу працівників, які мають великі ділові зв'язки поза організації.

Планування та контроль ділової кар'єри полягає в тому, що з моменту прийняття працівника в організацію і до звільнення його з роботи необхідно організовувати планомірне горизонтальне та вертикальне просування працівника по системі посад та робочих місць. Працівник повинен знати не тільки свої перспективи на короткостроковий та довгостроковий періоди, але і те, яких показників вів повинен досягти, щоб

розраховувати на просування по службі. На різних етапах кар'єри працівник задовольняє різні свої потреби.

Відомі такі етапи кар'єри:

  1. Попередній (до 25 років) - навчання, початок самоствердження, безпека існування.

  2. Становлення (до З0 років ) - освоєння роботи, розвиток навичок, формування кваліфікованого спеціаліста, самоствердження, початок досягнення незалежності, безпека існування, нормальний рівень оплати праці.

  3. Просування (до 45 років ) - просування по службі, придбання нових навичок та досвіду, ріст кваліфікації, ріст самоствердження, досягнення незалежності, початок самовираження, високий рівень оплати праці.

  4. Збереження (до 60 років ) - пік удосконалення кваліфікації, навчання молоді, стабілізація незалежності, ріст самовираження, підвищення рівня оплати праці.

  5. Завершення (після 60 років ) - підготовка до пенсії, стабілізація самовираження, збереження рівня оплати праці.

б. Пенсійний (після 65 років ) - заняття новим видом діяльності, самовираження в новій сфері діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]